Το (νέο) στοίχημα της διοίκησης Πετρίδη
Το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ μετά από πέντε συνεχόμενες χρονιές μένει εκτός ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης σαφώς και δεν είναι το τέλος του κόσμου. Τουναντίον, το ότι οι γαλαζοκίτρινοι ήταν παρόν κάθε χρονιά στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ ήταν υπέρβαση για τα δεδομένα του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Το πρόβλημα του διπλού φετινού αποκλεισμού των πρωταθλητών, από Σούντουβα και Αστάνα, αφορά περισσότερο το οικονομικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν τρανταχτά λάθη σε θέματα προγραμματισμού την τελευταία διετία που επηρέασαν αγωνιστικά τη δυναμική της ομάδας.
Ο προϋπολογισμός του ΑΠΟΕΛ εδώ και μερικά χρόνια εκτινάχθηκε στα ύψη με τους γαλαζοκίτρινους να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των επιτυχιών τους στην Ευρώπη. Συνέπεια αυτού είναι να θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, κάτι που ήταν σημείο αναφοράς στον Αρχάγγελο.
Την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον οικονομικό έλεγχο που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση, τα συνολικά έξοδα ήταν στα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 24 εκατομμύρια. Τα 17 εξ αυτών από τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών.
Από την στιγμή που το κέρδος του ΑΠΟΕΛ φέτος στην Ευρώπη μετά βίας ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς το οικονομικό πλήγμα των αποκλεισμών από Σούντουβα και Αστάνα.
Οι πωλήσεις των Εμπεσίλιο και Σάλαϊ βάζουν στο ταμείο περίπου ένα ποσό 3.5-4 εκατ. ευρώ (δεν μπορεί να λεχθεί μετά βεβαιότητας καθώς δεν ξεκαθαρίστηκε το καθαρό κέρδος της αγοραπωλησίας του Ούγγρου).
Η συμφωνία με την Cablenet αποφέρει σημαντικό κονδύλι στον ΑΠΟΕΛ, όμως, δεν αρκεί για να κλείσει η χρονιά χωρίς έλλειμμα. Ο Πρόδρομος Πετρίδης τόνισε μετά τον αποκλεισμό στην «Αστάνα Αρένα» ότι η διοίκηση πρέπει και θα βρει τις λύσεις όσο δύσκολο και αν είναι για να αντεπεξέλθει οικονομικά.
Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΑΠΟΕΛ και τη διοίκηση του να «πυροβολείται» από μεγάλη μερίδα οπαδών του, κυρίως για τη διαχείριση στον μετεγγραφικό σχεδιασμό και τις συνεχόμενες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.
Η χρονιά που διανύουμε και η έκβαση της κρίνεται ως πολύ σημαντική για το μέλλον της ομάδας, η οποία επιβάλλεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για σταδιακή μείωση του προϋπολογισμού, χωρίς κατ’ ανάγκην αυτό να σημαίνει και αποδυνάμωση του ρόστερ. Άλλωστε, το ημερολογιακό έτος δόθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις ποδοσφαιριστών, γεγονός που μαρτυρά ότι έγιναν λανθασμένες κινήσεις.
Η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη κρίνεται, βάση αποτελεσμάτων, η πιο πετυχημένη στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ με συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων και συμμετοχές σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η διαχείριση της πίεσης και των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας χωρίς τα λεφτά της ΟΥΕΦΑ θα είναι, όμως, το μεγαλύτερο στοίχημα γι’ αυτήν.
Του Σίμου Παφίτη στο Goal