Το «Μουσείο ΑΠΟΕΛ» στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία
Ο Σύλλογος μας ετοιμάζει διάφορες δράσεις για να τιμήσει την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σε αυτές θα συμμετέχει και το «Μουσείο ΑΠΟΕΛ».
Οι υπεύθυνοι του μουσείου αναφέρουν:
Το Μουσείο Ιστορίας ΑΠΟΕΛ ανακοινώνει πως θα συμμετάσχει και αυτό με την σειρά του, όπως και ολόκληρο το οικοδόμημα του ΑΠΟΕΛ, στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε θα προσπαθήσουμε μέσω καθημερινών δημοσιευμάτων να φέρουμε στη μνήμη ενέργειες, εκδηλώσεις και αθλητικές συναντήσεις από την ιστορία του ΑΠΟΕΛ που συνδέονται με την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Επιλέχθηκε η ανακοίνωση αυτής της δράσης στις 21 Μαρτίου 2021, εφόσον ακριβώς σαν σήμερα πριν 200 χρόνια έπεσε η πρώτη τουφεκιά της Επανάστασης, όταν 600 Έλληνες επαναστάτες με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Βασίλειο και Νικόλαο Πετμεζά ξεκίνησαν την πολιορκία τριών οχυρών πύργων στα Καλάβρυτα.
Έτσι, τις επόμενες ημέρες, θα τιμήσουμε αυτούς που στην Προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας», διατρανώναν στις Αυλές των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων πως: «Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη […] για να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας».
Θα τιμήσουμε αυτούς που έγιναν φάρος για ολόκληρη την λεβέντικη γενιά του ‘55, με κορυφαίο παράδειγμα τον Γρηγόρη Αυξεντίου που με δάκρυα στα μάτια σε ένα από τα κρησφύγετα που διατηρούσε με τους συναγωνιστές του, τους μετέφερε τα λόγια του Γέρου του Μοριά: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω» και συνέχιζε λέγοντας «έτσι ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της Κύπρου και δεν θα την πάρει πίσω».
Η Κύπρος, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια και όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ζήτησε βοήθεια το 1820 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, ο δεύτερος υποσχέθηκε εφόδια και χρήματα για την «έναρξη του σχολείου της Πελοποννήσου».
Γι’ αυτό, λοιπόν, το σχολείο 1000 περίπου Κύπριοι, μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στο νησί, ενσωματώθηκαν στις στρατιές των εξεγερμένων στην μητροπολιτική Ελλάδα και έφεραν μαζί τους την σημαία τους. Την «ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ».
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 1821-2021