Τα τρία στοιχεία της «μέσης» του
Έκανε τούτη τη φορά κάτι το διαφορετικό ο ΑΠΟΕΛ και βρήκε τον συνδυασμό που άνοιξε το θησαυροφυλάκιο του Τσάμπιονς Λιγκ; Όχι, απλά βασίστηκε κυρίως στους ποδοσφαιριστές που απάρτιζαν τη μεσαία γραμμή και έκανε το άλμα. Πού άραγε επενδύει πολύ περισσότερο για να διατηρήσει για έκτη σερί σεζόν το στέμμα του πρωταθλητή; Μα πού άλλου; Στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, εκεί όπου συνωστίζονται αρκετοί και ικανοί παίκτες, οι οποίοι στη μέρα τους σπρώχνουν αποφασιστικά την ομάδα προς τον στόχο της. Εξάλλου, στο ποδόσφαιρο λέγεται συχνά-πυκνά ότι ομάδα κερδίζει τη μάχη του κέντρου, έχει και σοβαρό προβάδισμα νίκης. Έτσι δεν είναι;
Δεν αντιλέγει κανείς ότι ο Γιώργος Δώνης έχει τη χαρά να διαθέτει παίκτες που μπορούν να παίξουν εξίσου καλά σε διάφορες θέσεις της επίθεσης και του κέντρου, είτε σε σχηματισμό 4-2-3-1 είτε σε 4-3-3. Συστήματα που ασφαλώς είδαμε στα πλείστα έως τώρα παιχνίδια. Συνεχή κίνηση και όχι προβλέψιμη ανάπτυξη ζητεί ο Ελλαδίτης προπονητής, βλέποντας άλλοτε τις εντολές του να βρίσκουν εφαρμογή και άλλοτε όχι. Είναι πολλές φορές και θέμα «χημείας» των παικτών. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα που σφύζει στο κέντρο είτε μιλάμε για αμυντικά και επιθετικά χαφ, είτε για ακραίους.
Υπάρχει υπεροπλία, ίσως μάλιστα να παρουσιάζονται και υπεράριθμες επιλογές σε ορισμένες θέσεις. Για παράδειγμα, τον ρόλο της «σκούπας» στη μεσαία γραμμής μπορούν να παίξουν οι Νούνο Μοράις, Αγκουστίν Φαρίας, Βινίσιους Ολιβέρα και Λούκας Σόουζα, με τον τελευταίο να έχει το πλεονέκτημα να βοηθά και λίγο πιο μπροστά (οκταροδέκαρο). Στη θέση πιο πίσω από τον προωθημένο, εκεί όπου υπάρχουν οι επιλογές των Λορένζο Εμπεσίλιο, Φακούντο Μπερτόλιο, αλλά και του Ρόλαντ Σάλαϊ. Ο Ούγγρος παίκτης, μπορεί να δώσει λύσεις και στα άκρα, μια θέση που υπάρχει άλλη μια μεγάλη «δεξαμενή» παικτών. Βλέπετε, ο προπονητής έχει να επιλέξει για δύο θέσεις τους Στάθη Αλωνεύτη, Γιώργο Εφραίμ, Γκαγιάς Ζαχίντ, Τόμι Ορ, Μηνά Αντωνίου και Ανδρέα Μακρή.
Εν κατακλείδι, ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ με βάση το προφίλ των παικτών του, έχει τη δυνατότητα να «μπλέξει» αρκετούς συνδυασμούς και αγωνιστική προσέγγιση, φτάνει να μην υπάρχει… μποτιλιάρισμα στο ιατρικό δελτίο. Μπορεί να επιλέξει παίκτες και να ξεκουράσει άλλους που έχουν μεγαλύτερη καταπόνηση, περισσότερες κάρτες, αλλά και με βάση την ανάγκη ευελιξίας στον σχηματισμό και τον ρόλο των παικτών. Επομένως, απαιτείται η ποσότητα και ένας συνδυασμός αγωνιστικών χαρακτηριστικών ώστε το πράγμα να δέσει και το σύνολο να «τρέξει» δυναμικά προς την υλοποίηση των στόχων του.
Goal