Τα πεπραγμένα του Τιμούρ Κετσπάγια
Ο Τιμούρ Κετσπάγια προσελήφθη για να δώσει πνοή στον ΑΠΟΕΛ.
Με τη νοοτροπία και τη μέθοδό του να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να ανακαλύψουν τα (νέα) όριά τους και εν γένει το σύνολο να αποτυπώσει στον αγωνιστικό χώρο μια πολύ καλύτερη αγωνιστική εικόνα σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ, συμπλήρωσε χθες ένα τετράμηνο στο αθλητικό κέντρο «Αρχάγγελος», οπότε και το «Goal» δίνει τον πρώτο… έλεγχο στον Γεωργιανό.
Ας αρχίσουμε από το τι αποτυπώνουν οι αριθμοί: Βρέθηκε στον πάγκο σε 21 αναμετρήσεις, 15 στο πρωτάθλημα και 6 στην Ευρώπη. Απολογισμός; Ένδεκα νίκες, εκ των οποίων οι 10 στις εγχώριες υποχρεώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό επιτυχίας 52,4%.
Είδε την ομάδα του να δέχεται την ήττα σε 8 αγώνες (3 στο πρωτάθλημα, 5 στην Ευρώπη), με το ποσοστό να δείχνει 38,1%. Σε δύο αναμετρήσεις ο ΑΠΟΕΛ «κόλλησε» στην ισοπαλία (ΑΕΚ, Ομόνοια), ποσοστό δηλαδή 9,5%. Οι γαλαζοκίτρινοι πέτυχαν 46 τέρματα (43 στο πρωτάθλημα, 3 στην Ευρώπη) και αντιθέτως, μάζεψαν την μπάλα από το δικό τους πλεκτό 23 φορές (11 στο πρωτάθλημα, 12 στην Ευρώπη).
Ασφαλώς και τα νούμερα δεν είναι αυτά που προσδοκούσαν οι ιθύνοντες του συλλόγου πως θα παρουσίαζε η ομάδα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων για το 2015. Και πολύ περισσότερο πως δεν θα βρισκόταν στο τρίτο σκαλοπάτι του βαθμολογικού πίνακα, απέχοντας τέσσερις πόντους από την κορυφή και δύο από τη δεύτερη θέση, αδυνατώντας να κερδίσει ένα ντέρμπι. Συν τοις άλλοις, ο ΑΠΟΕΛ έμεινε στην τελευταία θέση του 11ου ομίλου στο Γιουρόπα Λιγκ, αδυνατώντας να δώσει «χρώμα» στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις.
Η αλήθεια είναι πως, αρχικώς ο ΑΠΟΕΛ του Κετσπάγια έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Το ξεκίνημα, δηλαδή, ήταν αρκούντως ενθαρρυντικό. Ο θρύλος αναδείκνυε πρωταγωνιστές και ήταν πολύ πιο ελκυστικός και αποτελεσματικός από τη… βερσιόν του Πασιένσια. Για παράδειγμα, από την 4η αγωνιστική έως την 9η είχε πετύχει 28 γκολ και δεν δέχθηκε ούτε ένα! Εδώ και ενάμιση μήνα, όμως, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Αν ψάξει κανείς για ελαφρυντικά θα βρει ένα σωρό, όπως είναι οι πάρα πολλοί τραυματισμοί, ενώ η ομάδα δεν αποτελεί δημιούργημά του.
Ο Τιμούρ δεν ζει σε άλλον πλανήτη. Δεν είναι χθεσινός. Γνωρίζει πολύ καλά τις παθογένειες του συνόλου που γυμνάζει και πολύ περισσότερο τον φόρτο εργασίας που έχει, παρέα με τους συνεργάτες του. Γιατί από εδώ και πέρα, θα κριθεί αυστηρότερα.
Καλές οι προσθήκες, αλλά…
Εννοείται πως μετά από 21 παιχνίδια έχει σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη για το έμψυχο δυναμικό. Ο Κετσπάγια έχει καταγράψει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία, καθώς και τι προτίθεται ν’ αλλάξει, κρατώντας παραλλήλως ενήμερη τη διοίκηση για τις προθέσεις του. Ασφαλώς και η μετεγγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αποτελεί ευκαιρία για να εμβολιάσει στο σύνολο παίκτες που θα δώσουν πνοή.
Γνωρίζει, όμως, πως αυτοί που θα τραβήξουν το μεγαλύτερο κουπί έως το τέλος της σεζόν είναι όλοι όσοι απαρτίζουν τώρα το ρόστερ, γι’ αυτό και δεν παρασύρεται, ενεργώντας συνάμα με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζει τις ισορροπίες. Προσπαθεί να είναι δίκαιος με όλους τους ποδοσφαιριστές καθώς κρίνει πως όταν το αντιληφθούν δίνουν περισσότερα για την ομάδα. Έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το έμψυχο δυναμικό και προσδοκεί πως εάν στη συνέχεια μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα τραυματισμών, τότε και ο ΑΠΟΕΛ θα αποδώσει σύμφωνα με τις προσδοκίες, βρίσκοντας τον δρόμο του.
Η Ευρώπη και ο «μπαμπούλας»
Το «ντισαβαντάζ» των γαλαζοκιτρίνων έναντι των άλλων ομάδων είναι το γεγονός πως εβδομάδα παρά εβδομάδα είχαν ένα (πολύ απαιτητικό) παιχνίδι περισσότερο στα πόδια τους ένεκα της συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η κόπωση σε ορισμένους παίκτες ήταν εμφανής. Οι τραυματισμοί που προέκυπταν είχαν δέσει τα χέρια του Κετσπάγια ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στο αρχικό σχήμα, διατηρώντας «φρέσκους» σημαντικούς παίκτες. Και πολύ περισσότερο εκεί που πήγαινε να βρει ρυθμό η ομάδα, ο… μπαμπούλας των τραυματισμών ξαναχτυπούσε.
Του Ανδρέα Μαύρου στο Goal