Ποδοσφαιρο

Τα αίτια της αποτυχίας να μπει και φέτος στους ομίλους

Ο ΑΠΟΕΛ απέτυχε να υλοποιήσει τον πρώτο του στόχο για την αγωνιστική περίοδο 2018- 2019, την πρόκριση του σε όμιλο είτε του Champions League, είτε του Europa League. Η πρωταθλήτρια Λιθουανίας Σούντουβα είχε δώσει το πρώτο χαστούκι στον υπεροπτικό ΑΠΟΕΛ στον Α’ προκριματικό γύρο του Champions League και η Αστάνα, πρωταθλήτρια Καζακστάν, του έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στα πλέι οφ του Europa League.

Σε αντίθεση με τις δύο ομάδες (ΑΕΚ και Απόλλωνα), που κατάφεραν να προκριθούν, η απόδοση του ΑΠΟΕΛ, όχι μόνο δεν έφτασε σε ψηλά επίπεδα, αλλά αντίθετα ήταν προβληματική και σε κάποια διαστήματα κακή. Ασφαλώς και υπήρξαν και κάποιες καλές στιγμές κυρίως στον εντός έδρας αγώνα με την Φλόρα, στους δύο αγώνες με την Χαποελ Μπερ Σέβα και τον πρώτο αγώνα με την Αστάνα. Υπήρξε σημαντική βελτίωση αλλά όχι αρκετή για να δώσει στην ομάδα το εισιτήριο για τους ομίλους.

Η αποτυχία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν τα κατάφερε κόντρα σε ομάδες που δεν ήταν καλύτερες του! Η Σούντουβα μειονεκτούσε σε πολλά είχε όμως το πάθος και τον ενθουσιασμό, ενώ η αξιόλογη Αστάνα, έδειχνε από το Β’ ημίχρονο ότι ήθελε να στείλει τον χθεσινό αγώνα στην παράταση και μετά στα πέναλτι και όμως ο ΑΠΟΕΛ δεν μπόρεσε να πετύχει ένα τέρμα. Ένα γκολ χρειαζόταν για να πετύχει τον στόχο του αλλά φάνηκε να μην μπορεί να τελειώσει τις επιθετικές προσπάθειες του.

Ήταν σοβαρά και όπως αποδείχτηκε καθοριστικά στην έκβαση του αγώνα αλλά και της υπόθεσης πρόκριση στους ομίλους, τα λάθη του Δανού διαιτητή (στο 15’ έδωσε πέναλτι στην Αστάνα για χέρι του Καρλάο που δεν ήταν και προς τιμή του το παραδέχτηκε και δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Ρέζα στο 29’ και κόκκινη κάρτα στον παίκτη που έκανε την παράβαση), αλλά άποψη μου είναι ότι σοβαρότερα ήταν τα λάθη του Μπρούνο Μπαλταζάρ και των παικτών του, ιδιαίτερα των μεσοεπιθετικών οι οποίοι δυσκολεύονταν αφάνταστα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το γκολ και δεν τέλειωσαν καλά ούτε και μια προσπάθεια τους!

Ο νεαρός και άπειρος Τάμαρι σε ένα ακόμα αγώνα δεν είχε ουσία στο παιχνίδι του και ότι καλό έκανε το χαλούσε με λανθασμένες επιλογές. Ο Ζαχίντ, παρά την ψυχολογική στήριξη που του πρόσφεραν όλοι στην ομάδα έμεινε στην μετριότητα ενώ ο Σάλαι ήθελε αλλά το μυαλό του ήταν αλλού. Είχε ορισμένες πολύ καλές στιγμές αλλά όπως και ο Τάμαρι, πολύ άσχημα τελειώματα. Άποψη μας είναι ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν ο κ. Μπαλταζάρ χρησιμοποιούσε το Ντε Βινσέτι αντί του Ζαχίντ και έβαζε ενωρίτερα στο παιχνίδι τον πολύ πιο έμπειρο και ώριμο Εφραίμ αντί του Τάμαρι. Την άποψη αυτή την είχα εκφράσει και την παραμονή του αγώνα στην εκπομπή «Κάνε παιχνίδι» του ραδιοσταθμού μας ΣΠΟΡ FM 95.0

Άποψη μου επίσης είναι ότι οι ευθύνες της αποτυχίας της υλοποίησης του στόχου της συμμετοχής στους ομίλους, βαραίνουν κυρίως τους ώμους των διοικούντων της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο». Παρά τις πολλές και μεγάλες επιτυχίες της διοίκησης Πρόδρομου Πετρίδη με τους συνεχόμενους τίτλους πρωταθλήματος και τις συνεχόμενες προκρίσεις στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά πράγματα που αφορούν κυρίως στον προγραμματισμό και στην οργάνωση της ομάδας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Δεν γίνεται το 2018, σε τέτοιο ψηλό επίπεδο, με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων, να εμπλέκονται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση του προγραμματισμού οι διοικούντες και όχι καθαρά επαγγελματίες που θα έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα αλλά και την απόλυτη ευθύνη για την έγκαιρη, σωστή στελέχωση της ομάδας με ποιοτικούς παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά και άμεσα και θα έδιναν μεγαλύτερη δυναμική και προοπτική στην ομάδα. Το παράδειγμα του κεντρικού αμυντικού Ταβάρες, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Επίσης το «μπάχαλο» με το υπεράριθμο σε ξένους παίκτες, ρόστερ, δεν βοήθησε στο να βρει η ομάδα ισορροπία και ηρεμία, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία.

Με τα νέα οικονομικά δεδομένα, ο ΑΠΟΕΛ είναι υποχρεωμένος, θέλοντας και μη, ν’ αλλάξει τον τρόπο στελέχωσης, ενδυνάμωσης της ομάδας και να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό, τα λάθη και τις παραλείψεις που τον άφησαν, μετά από πέντε χρόνια, εκτός ομίλων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να επιστρέψει δριμύτερος και… σοφότερος.

Του Γιώργου Παττίχη στο www.24sports.com.cy

Previous post

Στο τέλος Οκτωβρίου το ντέρμπι αιωνίων

Next post

Να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δείξουν την δύναμη τους