Συγκρίσεις που ζαλίζουν!
Κάνοντας τη σύγκριση του περσινού με τον φετινό ΑΠΟΕΛ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι αριθμοί που απορρέουν με τη συμπλήρωση της 29ης αγωνιστικής, «συμφωνούν» σε ορισμένα σημεία.
Δηλαδή, πέρυσι βρισκόταν στην πρώτη θέση, απείχε πέντε βαθμούς από τη δεύτερη ομάδα στη βαθμολογία (Απόλλων) και είχε δεχθεί μόλις 22 τέρματα, διαθέτοντας έτσι την καλύτερη αμυντική γραμμή.
Φέτος, οδηγεί την κούρσα του μαραθωνίου απέχοντας έξι βαθμούς από τη δεύτερη ομάδα (ΑΕΚ) και διαθέτει εκ νέου την καλύτερη οπισθοφυλακή με 19 γκολ παθητικό.
Πού εντοπίζεται η μεγάλη διαφορά; Στην επίτευξη τερμάτων!
Οι 78 φορές που έστειλε την μπάλα να αναπαυτεί στο αντίπαλο πλεκτό αποτελεί μια σπουδαία επίδοση και παραλλήλως δεικνύει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη… σχέση που έχει αναπτύξει με το γκολ.
Το «Goal» εμβάθυνε στον συγκεκριμένο τομέα, έκανε τις σχετικές συγκρίσεις των δύο αγωνιστικών περιόδων και κατέληξε σε 10 σημαντικά στοιχεία.
Δίνει τον μέσο όρο γκολ, αναδεικνύει τον πλουραλισμό στο σκοράρισμα, τα τέρματα ανά γραμμή, τους πρώτους σκόρερ, την εντυπωσιακή άνοδο των Ντε Βινσέντι, Εφραίμ και πάει λέγοντας…
Λέει πολλά η διαφορά των 31 τερμάτων
Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά. Πέρυσι, με το πέρας της 29ης αγωνιστικής, ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε 47 τέρματα, μέσος όρος ανά ματς 1,62, και στην τρέχουσα σεζόν 78, μέσος όρος 2,69 γκολ ανά παιχνίδι. Η διαφορά, δηλαδή, είναι τεράστια (31 ολόκληρα τέρματα) και απεικονίζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη δυναμική που έχει ο σύλλογος κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Ο ΑΠΟΕΛ σκοράρει φέτος κατά ριπάς, μαγεύοντας με τις επιδόσεις του (και) στο σκοράρισμα.
Δεν προλαβαίνει να βγάζει σκόρερ από το καπέλο
Εκεί που οι αριθμοί δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό κάνοντας τις σχετικές συγκρίσεις είναι στους παίκτες που χρίστηκαν σκόρερ. Κατά τη λήξασα σεζόν βρήκαν τον δρόμο που οδηγούσε στο αντίπαλο πλεκτό 14 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές και στην τρέχουσα σεζόν 16. Κάτι που λέει, ασφαλώς, πάρα πολλά. Ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, ικανούς να σκοράρουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του 90λεπτου. Ένα σημαντικό στοιχείο, ιδιαίτερα για σύλλογο που έχει ως αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Η «πηγή» των γκολ από τις τρεις γραμμές
Ως συνέχεια του προηγούμενου, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στατιστικό που αφορά στην «πηγή» των τερμάτων από τις τρεις γραμμές. Πέρυσι πέντε επιθετικοί πέτυχαν 26 γκολ, οκτώ μέσοι 15 τέρματα και ένας αμυντικός (Ρίισε) τέσσερα. Φέτος; Πέντε επιθετικοί σκόραραν 43 τέρματα (συμπεριλαμβανομένου και του Λεάλ που αποχώρησε), εννέα μέσοι 32 τέρματα και δύο αμυντικοί από ένα τέρμα. Διαφορά που είναι από τη Γη έως τον Ουρανό! Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι δύο γκολ πιστώθηκαν στο ταμείο των πρωτευουσιάνων από αυτογκόλ και φέτος ένα.
Οι μέσοι «πάτησαν» τους επιθετικούς…
Και κάτι ακόμη σχετικά με το αμέσως προηγούμενο σημείο. Όπως αντιληφθήκατε, φέτος οι παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή πέτυχαν έξι περισσότερα τέρματα σε σχέση αυτά που πέτυχαν οι επιθετικοί την περασμένη σεζόν. Κατά την τρέχουσα περίοδο, όπως προαναφέραμε, οι κεντρώοι πανηγύρισαν συνολικά 32 γκολ και πέρυσι οι παίκτες που αγωνίσθηκαν στη γραμμή κρούσης πανηγύρισαν μόλις 26 γκολ. Μια σύγκριση που αντικατοπτρίζει πάρα πολλά.
Το πρώτο «κανόνι» είναι πλέον στο +7
Πέρυσι, πρώτος σκόρερ ήταν ο Τζιμπούρ που είχε σπάσει τον κώδικα πρόσβασης της αντίπαλης εστίας 12 φορές. Οκτώ τέρματα πέτυχε ο Αλγερινός επιθετικός με σουτ και τέσσερα με κεφαλιά. Δηλαδή, δεν εκτέλεσε ούτε ένα πέναλτι. Κάτι που εάν έπραττε, το πιθανότερο είναι ότι θα εκτόξευε τον αριθμό των τερμάτων του. Φέτος, πρώτο «κανόνι» της ομάδας και γενικότερα του πρωταθλήματος είναι ο Καβενάγκι που μετρά στο ενεργητικό του 19 γκολ. Εννέα με σουτ, δύο με κεφαλιά και οκτώ με πέναλτι.
Από δύο, ανέβηκε φέτος στους πέντε
Το άλλο αξιοσημείωτο όσον αφορά στους πρώτους σκόρερ είναι πως πέρυσι από έξι γκολ και πάνω είχαν πετύχει μονάχα οι Τζιμπούρ (12) και Μαντούκα (6), κάτι που φανέρωνε την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας, που δεν ήταν άλλη από το εύκολο γκολ. Ένα σημείο που είχε απασχολήσει και είχαν χυθεί τόνοι από μελάνι. Φέτος, πέντε παίκτες σκόραραν από μισή ντουζίνα τέρματα και πάνω. Ο Βάντερ σκόραρε έξι φορές, ο Σωτηρίου επτά, ο Εφραίμ 11, ο Ντε Βινσέντι 14 και ο Καβενάγκι, όπως προαναφέραμε, 19. Θέλετε και άλλα για να αντιληφθείτε τη διαφορά;
Η… εκτόξευση του Ντε Βινσέντι
Βγάζει μάτια η αγωνιστική βελτίωση του Ντε Βινσέντι στην κατηγορία «σκοράρισμα». Κατά την περασμένη σεζόν ο Αργεντινός ήταν «τσακωμένος» με το γκολ. Είχε πετύχει μόλις ένα τέρμα, δείχνοντας σε πολλά ματς σαν το ψάρι έξω από το νερό. Φέτος σκοράρει με μπασκετική ευκολία. Παραβίασε την αντίπαλη εστία 14 φορές, χωρίς να εκτελέσει ούτε ένα πέναλτι! Οκτώ φορές με σουτ και δύο λιγότερες με κεφαλιά. Αποτελεί, δίχως αμφιβολία, ένα ισχυρό πιόνι στην αγωνιστική σκακιέρα του Κετσπάγια. Ίσως και το ισχυρότερο.
Το άλλο πρόσωπο του Γιώργου Εφραίμ
Άξιο αναφοράς όσον αφορά στις επιδόσεις των παικτών που ήταν και πέρυσι στην ομάδα, είναι η κατακόρυφη βελτίωση του Εφραίμ. Πιο άνετος, πιο ορεξάτος και πιο απελευθερωμένος, κατάφερε να κάνει ρεκόρ καριέρας με τα 11 τέρματα που πέτυχε με το πέρας της 29ης αγωνιστικής. Αν είχε την ανάλογη επίδοση πέρυσι, θα ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας! Πέρυσι ο διεθνής μεσοεπιθετικός είχε χριστεί σκόρερ μόλις τέσσερις φορές. Κάτι που «φωτογραφίζει» βεβαίως αρκετά σχετικά με τη βελτίωσή του και στον εν λόγω τομέα.
Το +3 του Πιέρου και το +5 του Βινίσιους
Οι «Ντέβι» και Εφραίμ δεν είναι οι μοναδικοί που ανέβασαν τον αριθμό σκοραρίσματός τους. Κάνοντας τις σχετικές συγκρίσεις, διαπιστώνει εύκολα κάποιος ότι ο Σωτηρίου, που πήρε πολύ περισσότερες ευκαιρίες φέτος, πέτυχε τρία περισσότερα τέρματα (από τα τέσσερα πήγε στα επτά). Ο Βινίσιους, που δεν είχε «γράψει» ούτε ένα πέρυσι, φέτος πέτυχε πέντε τέρματα. Ένα περισσότερο μετρά ο Χαραλαμπίδης (από δύο πήγε στα τρία), ο οποίος σε πολλά ματς ήταν στον πάγκο.
Από τις τέσσερις… έπεσε μόλις στις δύο
Άλλο ένα στοιχείο που απορρέει από την ανάλυσή μας είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ εύκολα ή δύσκολα βρίσκει το μονοπάτι που οδηγεί στο αντίπαλο πλεκτό. Δηλαδή; Πέρυσι σε 29 (πάντοτε) παιχνίδια του μαραθωνίου μονάχα σε τέσσερα δεν σκόραρε. Τρεις φορές έμεινε στην ισοπαλία 0-0 (5η αγ. με ΑΕΛ, 9η αγ. με Δόξα, 10η αγ. με Απόλλων) και σε μία ηττήθηκε με 0-1 (26η αγ. με ΑΕΚ). Φέτος, δύο φορές δεν σκόραρε και γνώρισε ισάριθμες ήττες. Συγκεκριμένα, έχασε με 0-2 από την Ανόρθωση (11η αγ.) και με 0-1 από τον Απόλλωνα (13η αγ.).
ΤΑ ΓΚΟΛ ΠΕΡΣΙ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Τζιμπούρ 12
Μαντούκα 6
Σωτηρίου 4
Σέρινταν 3
Ντε Βινσέντι 1
ΜΕΣΟΙ
Εφραίμ 4
Μοράις 2
Χαραλαμπίδης 2
Λάνιγκ 2
Αλεξάνδρου 2
Γκόμες 1
Αλωνεύτης 1
Νάφιου 1
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Ρίισε 4
*Αυτογκόλ 2
Σύνολο 47
ΤΑ ΓΚΟΛ ΦΕΤΟΣ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Καβενάγκι 19
Ντε Βινσέντι 14
Σωτηρίου 7
Λεάλ 2
Πιατκόφσκι 1
ΜΕΣΟΙ
Εφραίμ 11
Βάντερ 6
Βινίσιους 5
Χαραλαμπίδης 3
Μοράις 2
Στίλιτς 2
Αλωνεύτης 1
Αρτυματάς 1
Γιαννιώτας 1
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Αμορίν 1
Καρλάο 1
*Αυτογκόλ 1
Σύνολο 78
Goal