Ρουσσάκης: Το όραμά μας για τις ακαδημίες
Όλη του η ζωή είναι ΑΠΟΕΛ και συνυφασμένη με το καλαθοσφαιρικό τμήμα του Σωματείου. Διετέλεσε παίκτης, προπονητής και μέλος του Δ.Σ, ενώ εδώ και χρόνια υπηρετεί τον σύλλογο από τη θέση του διευθυντή της Ακαδημίας Καλαθόσφαιρας.
Ο λόγος για τον Αντώνη Ρουσσάκη, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου μας, αναφέρεται στη φιλοσοφία και στους στόχους των αναπτυξιακών ομάδων, καθώς στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον πρόεδρο του Σωματείου μας, όπως και με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., όσον αφορά τις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ. Όχι μόνο της καλαθόσφαιρας, αλλά και γενικότερα όλων των αθλημάτων.
Ο κ. Ρουσσάκης στέλνει ταυτόχρονα μια χρήσιμη συμβουλή στους μικρούς, επίδοξους καλαθοσφαιριστές, τονίζοντας: «Ο αθλητής χρειάζεται να αφιερώσει περισσότερες ώρες προπόνησης, όχι απαραίτητα με την ομάδα του, αλλά σε ατομικό επίπεδο για να βελτιώσει τις φυσικές και τεχνικές του ικανότητες».
Τέλος, ο διευθυντής των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ, καλεί τον κόσμο να αγκαλιάσει το Σωματείο και να υποστηρίξει τις ομάδες μας. «Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους», υποδεικνύει.
Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη του διευθυντή της Ακαδημίας Καλαθόσφαιρας ΑΠΟΕΛ, Αντώνη Ρουσσάκη:
-Μιλήστε μας πρώτα λίγο για την αθλητική και προπονητική σας καριέρα…
Από πολύ μικρός και συγκεκριμένα από το δημοτικό σχολείο ασχολήθηκα με το μπάσκετ, και μου άρεσε πάρα πολύ. Μεγαλώνοντας, εντάχθηκα στον ΑΠΟΕΛ και σε ηλικία 16 ετών κερδίσαμε το τότε 1ο ειδικό πρωτάθλημα εφήβων. Την επόμενη χρονιά αγωνιζόμουν στην ανδρική ομάδα με ονόματα θρύλους τους ΑΠΟΕΛ, όπως ο Ντίνος Μιχαηλίδης, Ντίνος Φισεντζίδης, Ανδρέας Ευσταθίου, Κύκκος Παμπόρης και άλλους. Το μπόλιασμα σε αρχές και αξίες το πήρα από πολύ μικρός με θρύλους του ΑΠΟΕΛ και της καλαθόσφαιρας.
Η προπονητική
Ασχολήθηκα με την προπονητική όντας παίκτης ακόμα και μου άρεσε η διαδικασία της προπόνησης και της προσπάθειας της βελτίωσης των νεαρών καλαθοσφαιριστών. Έχοντας ήδη αρκετές εμπειρίες ως παίκτης, μπορούσα να μεταδώσω αυτά που μου έμαθαν στην επόμενη γενιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που σταμάτησα σε ηλικία 31 την καλαθοσφαιρική μου καριέρα για να συνεχίσω ως προπονητής. Είχα την τύχη να θητεύσω δίπλα από σπουδαίους προπονητές και να μάθω αρκετά, αλλά είχα και την ευκαιρία να σπουδάσω και να αποκτήσω δίπλωμα προπονητικής Α’ κατηγορίας με ένα σπουδαίο δάσκαλο της καλαθόσφαιρας, τον κ. Μιχάλη Αναστασιάδη. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Έχοντας εμπειρία και τίτλους ως προπονητής ανδρικής ομάδας, αποφάσισα σε κάποια στιγμή ότι αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι η ανάπτυξη νεαρών καλαθοσφαιριστών, πράγμα που κάνω μέχρι σήμερα.
Η φιλοσοφία της Ακαδημίας
– Ποια είναι η φιλοσοφία της Ακαδημίας Καλαθόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ;
Ίσως να είμαστε από τις λίγες ακαδημίες που έχουμε ετοιμάσει το όραμα, τον σκοπό και τη διαδικασία επίτευξης των σκοπών μας. Μαζί με μια ομάδα φίλων γονέων παιδιών της ακαδημίας και τη συνεισφορά των συναδέλφων προπονητών, συναποφασίσαμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε την ακαδημία και ακολουθούμε πιστά αυτό το πλάνο. Είμαστε τυχεροί που στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ, σήμερα βρίσκονται άτομα που έχουν τα ίδια πλάνα με τα δικά μας και παίρνουμε σημαντική βοήθεια από το Σωματείο.
Η προσπάθεια μας είναι να δημιουργήσουμε τους αυριανούς καλαθοσφαιριστές, προπονητές, οπαδούς, παράγοντες, εφαρμόζοντας διαδικασίες που θα δίνουν έμφαση στο δίκαιο παιγνίδι, τα ιδανικά και τις αξίες του ΑΠΟΕΛ και του αθλητισμού γενικότερα.
Η δομή και οι στόχοι
– Οι στόχοι της Ακαδημίας ποιοι είναι για τη φετινή περίοδο;
Να συνεχίσουμε την αύξηση των παιδιών της Ακαδημίας, να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς που υιοθετήσαμε από την αρχή της χρονιάς και τους κοινοποιήσαμε στους γονείς. Η προσπάθεια μας είναι να είμαστε δίκαιοι με όλα τα παιδιά, που είναι και πολλά, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ανταγωνιστικοί.
*Λειτουργήσαμε φέτος για πρώτη φορά τμήμα κάτω των 8 χρονών και μέχρι και σήμερα μεγαλώνουμε το τμήμα.
*Η ομάδα μας κάτω των 10 ετών αποτελείται από πολλά παιδιά με ταλέντο και αρκετή όρεξη για μάθηση και βελτίωση.
*Στην ηλικία των 12 ετών αναγκαστήκαμε να κάνουμε και δεύτερη ομάδα λόγω των πολλών παιδιών που έχουμε. Το ταλέντο είναι πλούσιο και πιστεύω μέσα από το προπονητικό πρόγραμμα θα βγουν παίκτες που θα στελεχώσουν την ανδρική μας ομάδα.
*Η ομάδα κάτω των 14 είναι αήττητη μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα, αποτελείται από εξαιρετικούς χαρακτήρες με πλούσιο ταλέντο που θέλουν και προσπαθούν να γίνουν ακόμη καλύτεροι.
*Στην ηλικία των κάτω των 16 έχουμε αρκετά παιδιά, που με την κατάλληλη καθοδήγηση θα γίνουν ακόμη καλύτεροι στο μέλλον, ενώ ανασυγκροτήσαμε την ομάδα κάτω των 18 που είναι και ο προθάλαμος της ανδρικής ομάδας.
Ο σημαντικότερος στόχος που μας γεμίζει ως παράγοντες και προπονητές είναι να βλέπουμε τα παιδιά να γίνονται παρέα, να γίνονται οικογένεια και η φιλία τους να συνεχίζεται και εκτός του γηπέδου. Θεωρούμε ότι το οικογενειακό κλίμα στις ομάδες μας θα είναι καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας στο μέλλον.
Οι προπονητές
-Για να επιτευχθούν οι στόχοι, χρειάζεται και η κατάλληλη τεχνική ηγεσία. Πείτε μας για τους προπονητές της Ακαδημίας…
Η τεχνική ηγεσία αποτελείται κυρίως από νεαρά παιδιά, τόσο αυτοί που είναι σήμερα όσο και αυτοί που εργάστηκαν στο παρελθόν. Αφιερώνουν αρκετό χρόνο εντός και εκτός γηπέδου και δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον προς τους αθλητές τους, 24 ώρες την ημέρα. Προσβλέπω σε ανέλιξή τους, πάντα με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση.
Η ομάδα των Κ14
– Αυτή την στιγμή εκτός από Διευθυντής, προπονείτε και την ομάδα των Κ14, η οποία έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής, πλησιάζοντας την Επίλεκτη Κατηγορία, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος της Α φάσης. Ποιους στόχους έχετε θέσει γι’ αυτή την ομάδα;
Από την αρχή είπαμε στα παιδιά ότι θα βάζουμε μικρούς στόχους και ανάλογα με την προσπάθεια και την επιτυχία ή αποτυχία, αυτοί οι στόχοι θα αναθεωρούνται. Αρχίσαμε με την ατομική βελτίωση, μετά βάλαμε στόχο την πρόκριση την επίλεκτη κατηγορία, μετά δεν ξέρω, θα δούμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι με το συνάδελφο Αντώνη Παπαστεφάνου, δουλεύουμε ατομικά με κάθε παίκτη, συζητούμε τις αδυναμίες του και τον τρόπο που θα προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε. Το κάνουμε με κάθε παίκτη ξεχωριστά, και με τους 15 παίκτες της ομάδας. Τα παιδιά προσπαθούν, αλλά πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο. Καθορίζουμε νέους ατομικούς στόχους στα παιδιά και τους ομαδικούς τους χειριζόμαστε περισσότερο οι προπονητές.
-Πώς αναμένετε να βοηθήσει το κυπριακό μπάσκετ η στροφή στον Κύπριο παίκτη και πώς αυτό αντανακλάται στις Ακαδημίες;
Αποτελεί κίνητρο των νεαρών καλαθοσφαιριστών να αγωνισθούν στην ανδρική ομάδα. Η μείωση των ξένων και η συμμετοχή Κύπριων καλαθοσφαιριστών στην πεντάδα που αγωνίζεται, είναι δύο μέτρα που θα βοηθήσουν τον Κύπριο καλαθοσφαιριστή. Αλλά και ο καλαθοσφαιριστής πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τον εαυτό του. Χρειάζεται να αφιερώσει περισσότερες ώρες προπόνησης, όχι απαραίτητα με την ομάδα του αλλά σε ατομικό επίπεδο για να βελτιώσεις τις φυσικές και τεχνικές του ικανότητες. Η ΚΟΚ, έκανε το πρώτο βήμα, ο αθλητής τώρα οφείλει να κάνει το μεγαλύτερο.
Το κοινό όραμα
– Ποιες βλέψεις έχετε για την Ακαδημία, τόσο στο άμεσο όσο και στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον;
Η Ακαδημία του ΑΠΟΕΛ πιστεύω πρέπει να μεγαλώσει και να αποκτήσει το δικό της σπίτι. Είναι όραμα που συμμεριζόμαστε με τον πρόεδρο του Σωματείου, τον κ. Ζιβανάρη, και γενικά όλου του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναπτυχθούν οι ακαδημίες και των άλλων αθλημάτων του Σωματείου και η διαχείριση να γίνεται από ένα κεντρικό φορέα. Ο ΑΠΟΕΛίστας απέδειξε ότι αγαπά όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά βρίσκεται κοντά και στα άλλα αθλήματα, γεγονός που το βιώνουμε καθημερινά στο γήπεδο. Σχετικά με το γήπεδο, συζητάμε πολύ συχνά για τους τρόπους που θα λύσουμε το γήπεδο και θέλω να διαβεβαιώσω ότι το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του κ. Πέτρου Πάλμα, που είναι ο έφορος και αρχηγός του καλαθοσφαιρικού τμήματος.
-Θα θέλαμε και ένα καταληκτικό σχόλιο. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ;
Να καλέσω όλους τους ΑΠΟΕΛίστες να υποστηρίξουν τις ομάδες μας και το Σωματείο. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Με εγγραφή ως μέλος στον ΑΠΟΕΛ, με παρουσία στο γήπεδο όταν αυτό θα επιτραπεί λόγω των μέτρων, με το να στείλουν τα παιδιά τους να εγγραφούν στις ακαδημίες των αθλημάτων του Σωματείου. Γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία και μια ενασχόληση που θα τους βοηθήσει στο μέλλον ως ενήλικες.