ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιρο

Orange Arena στις Χαλεπιανές;

Και πάνω που όλα κυλούσαν ομαλά για την ομάδα των Χώχων και το κουτόχορτο περί Πάμπου και αλλαγής έπιανε (από του χρόνου λένε πως δεν θα είναι πρωταθλητές καρδιάς), ήρθε ο Πρόδρομος να κάνει τα δικά του. Ο Πρόεδρος μας βάλθηκε μην αφήσει χώχο χωρίς ψυχολογικά και κινήθηκε για τις Χαλεπιανές όπως αναφέρει ο “Πολίτης”.

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

Στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου πέρασαν και επίσημα την περασμένη Παρασκευή οι Χαλεπιανές, γεγονός που «σκοτώνει» οριστικά το όνειρο του ιδιόκτητου γηπέδου για την Ομόνοια, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περιοχή, και ας εξακολουθεί να βρίσκεται στον χώρο η ταμπέλα που ενημερώνει τους περαστικούς ότι εκεί θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της Ομόνοιας Λευκωσίας. Ουσιαστικά η τράπεζα παίρνει το ακίνητο έναντι των οφειλών της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Χαλεπιανών, Lockwood Properties Limited, προς την ίδια.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αρκετούς μήνες και μάλιστα στο παρά πέντε λίγο έλειψε να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα. Προ μερικών εβδομάδων κάποιες πληροφορίες που προήλθαν από την Τράπεζα Κύπρου για σφήνα… ΑΠΟΕΛ, σήμαναν συναγερμό στην εταιρεία Lockwood Properties Limited.

Ειδικότερα, στην εταιρεία έφθασαν πληροφορίες ότι η Τράπεζα Κύπρου ήταν παράλληλα σε συζητήσεις για μεταπώληση των Χαλεπιανών με εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων η οποία συνεργάζεται με τον ΑΠΟΕΛ, με αντικείμενο την πιθανότητα ανέγερσης του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ στην περιοχή. Εν τέλει Τράπεζα Κύπρου και Lockwood Properties Limited τα βρήκαν, έδωσαν τα χέρια και μάλιστα στη συμφωνία μπήκε συγκεκριμένος όρος για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον τους επόμενους δώδεκα μήνες το ακίνητο δεν θα καταλήξει σε… ανεπιθύμητους ιδιοκτήτες. Δηλαδή το ακίνητο περνά στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου, αλλά η εταιρεία Lockwood Properties Limited διατηρεί, στη βάση της συγκεκριμένης ρήτρας, δικαίωμα αποκλειστικής πώλησης για δώδεκα μήνες.

Το παρασκήνιο

Το ακίνητο ήταν υποθηκευμένο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Λόγω οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, αναζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης ή ακόμη και πώλησης. Η Lockwood Properties Limited, μάλιστα, ήταν σε διαπραγματεύσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους κατά καιρούς.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου καταχώρισε αγωγή εναντίον της στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διεκδικώντας πέραν των εφτά εκατομμυρίων. Στην πορεία, όμως, η Τράπεζα Κύπρου κρίνοντας ενδεχομένως ότι η διαδικασία στο δικαστήριο ίσως να ήταν χρονοβόρα (σημειώνουμε ότι κατατέθηκαν μόνο τα δικόγραφα στο δικαστήριο, και ήταν σε αρχικό στάδιο η δικαστική διαδικασία) και μπροστά στον κίνδυνο να μην δικαιωθεί πλήρως, κατέθεσε πρόταση στη Lockwood για να αγοράσει το τεμάχιο. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, κάποιες πληροφορίες που έφθασαν στην εταιρεία ότι η Τράπεζα Κύπρου συζητούσε παράλληλα για το εν λόγω ακίνητο με εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων που συνεργάζεται με τον ΑΠΟΕΛ σήμαναν συναγερμό και λίγο έλειψε να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως είναι γνωστό ο ΑΠΟΕΛ το ψάχνει για την κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου. Ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης δήλωσε πρόσφατα δημόσια ότι εξετάζεται η αξιοποίηση του Μακαρείου Σταδίου αλλά και κάποιες εναλλακτικές λύσεις χωρίς τις κατονομάσει και χωρίς ασφαλώς να αναφερθεί σε σενάριο αγοράς των Χαλεπιανών. Η Lockwood Properties Limited διέκοψε τον διάλογο μετά τις φήμες για εμπλοκή του ΑΠΟΕΛ μέσω της ξένης εταιρείας, αφού το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο και θα αντανακλούσε στο ίδιο το ΑΚΕΛ.

Ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο πλευρές θα έλυναν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, η Τράπεζα Κύπρου επανήλθε την υστάτη με νέα πρόταση αγοράς των Χαλεπιανών. Η Τράπεζα Κύπρου παίρνει το ακίνητο έναντι ποσού 7.300.000 ευρώ, αλλά το όφελος της εταιρείας είναι πέραν των 11 εκατομμυρίων ευρώ (διαγράφονται χρέη ύψους 4 εκατομμυρίων). Μάλιστα στη συμφωνία μπήκε και ρήτρα αποκλειστικής πώλησης για τους επόμενους δώδεκα μήνες από τη Lockwood Properties Limited για να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλήξουν οι Χαλεπιανές σε… ανεπιθύμητο ιδιοκτήτη, για λόγους ευνόητους.

Πάντως το φημολογούμενο ενδιαφέρον του ΑΠΟΕΛ για το ακίνητο δεν ήταν μόνο γιατί μια τέτοια κίνηση θα επέφερε ένα τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα στους αιώνιους αντιπάλους. Η περιοχή θεωρείται ιδανική για την κατασκευή γηπέδου. Για αυτό άλλωστε επελέγη και αγοράστηκε ευθύς εξαρχής από τη Lockwood Properties.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι στο ακουστικό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη συμφωνία Τράπεζας Κύπρου – Lockwood Properties Limited επωφελήθηκαν και επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν μπει ως μέτοχοι στη Lockwood Properties Limited, δανείζοντας χρηματικό πόσο το οποίο κατά κάποιους ισχυρισμούς κατέληξε στον Μιλτιάδη Νεοφύτου. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας υποστήριξε, στο πλαίσιο της αγωγής κατά του Δημήτρη Χριστόφια, ότι το ΑΚΕΛ τού επέστρεψε το 2011 μέρος του χρηματικού ποσού (ύψους 5,9 εκατ.) που επένδυσε ο ίδιος στην Ομόνοια μέσω της εταιρείας New Winner. Σημαντική λεπτομέρεια: Η Lockwood Properties Limited ανήκει στην εταιρεία New Winner Investments Limited.

Η μεταβίβαση των Χαλεπιανών από τη Lockwood Properties στην Τράπεζα Κύπρου έγινε στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λευκωσίας την περασμένη Παρασκευή. Ήδη η μία πλευρά της διπλής ταμπέλας που ενημέρωνε τους περαστικούς ότι σε εκείνο το σημείο θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο της Ομόνοιας έχει καλυφθεί από διαφήμιση για φουσκωτά για πάρτι παιδικών γενεθλίων.

Τέσσερις στο ακουστικό

Όπως ο «Π» πληροφορείται, η Lockwood ήταν σε διαπραγμάτευση με τέσσερις εταιρείες για πώληση των Χαλεπιανών, ωστόσο οι όποιες συζητήσεις μπήκαν στον πάγο μέχρι το ξεκαθάρισμα με την Τράπεζα Κύπρου. Δυνάμει του όρου που της επιτρέπει -παρά τη μεταβίβασή τους- στην Τράπεζα Κύπρου να βρει αγοραστή, η εταιρεία αναμένεται να επαναρχίσει τη διαπραγμάτευση με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους. Η μία εταιρεία είναι κινεζικών συμφερόντων, η δεύτερη ελληνικών συμφερόντων, ενώ άλλες δύο είναι συμφερόντων επιχειρηματιών από το Ντουμπάι.Εκτιμάται ότι λόγω των χαρακτηριστικών του ακινήτου, ίσως η τιμή μεταπώλησης φθάσει στα 15 εκατ. και προφανώς από πιθανή μεταπώληση θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Και η Τράπεζα Κύπρου και η Lockwood.

Παρά την εξέλιξη με τις Χαλεπιανές, στην Ομόνοια δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια για ιδιόκτητο γήπεδο. Μάλιστα έγιναν σκέψεις ακόμα και για αξιοποίηση της γης στο Γέρι, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Το θέμα της ανέγερσης ιδιόκτητου γηπέδου συνεχίζουν να το ψάχνουν και στον ΑΠΟΕΛ. Αν τελικά ο ΑΠΟΕΛ κάνει πρώτο την κίνηση προς την κατεύθυνση της ανέγερσης ιδιόκτητου γηπέδου, κατά πάσαν πιθανότητα η Ομόνοια θα επιλέξει να μείνει στο ΓΣΠ, αφού θα είναι μια κερδοφόρα εξέλιξη για τους πράσινους να μείνουν μόνοι στο μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου και θα τους επιτρέψει να βάλουν τους δικούς τους όρους.

Δεν ήταν της Ομόνοιας

Είναι σημαντικό να γίνει μια διευκρίνιση σε ό,τι αφορά το ακίνητο: Οι Χαλεπιανές (σ.σ. που για να ακριβολογούμε δεν είναι ενιαίο ακίνητο, αλλά πρόκειται για σύμπλεγμα εφαπτόμενων ακινήτων και οι τίτλοι ιδιοκτησίας ανέρχονται συνολικά στους 13) στο οποίο είχε εξαγγείλει πριν από μερικά χρόνια ο τέως πρόεδρος Δώρος Σεραφείμ την κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου της Ομόνοιας, δεν ήταν στην πραγματικότητα ποτέ ιδιοκτησία της Ομόνοιας.

Αγοράστηκαν το 2003 έναντι του ποσού των δύο εκατομμυρίων λιρών από την εταιρεία Lockwood Properties Limited. Αν και δεν ήταν ιδιοκτησία της Ομόνοιας το ακίνητο, υπήρχε συμφωνία μεταξύ των μετόχων της ιδιοκτήτριας εταιρείας Lockwood Properties Limited, στη βάση συγκεκριμένης μελέτης βιωσιμότητας που είχε διενεργηθεί, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο της Ομόνοιας.

Η εταιρεία θα έβαζε τη γη, η Ομόνοια θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή του έργου (σ.σ. θυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο δεν αφορούσε μόνο την κατασκευή γηπέδου αλλά και χώρου δεξιώσεων και αθλητικού κέντρου) και όλα τα μέρη θα επωφελούνταν σε βάθος χρόνου από τα κέρδη που θα απέφερε το έργο. Σημειωτέον ότι αυτή η συμφωνία ήταν προφορική. Στέλεχος του ΑΚΕΛ, βεβαίως, ανέφερε στον «Π» ότι η Lockwood ήταν κομματικών συμφερόντων εταιρεία και το ακίνητο αγοράστηκε αποκλειστικά με σκοπό την ανέγερση γηπέδου για την Ομόνοια.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το έργο δεν προχώρησε ποτέ. Θυμίζουμε ότι δεν έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντ’ αυτού το ακίνητο φαίνεται να υποθηκεύτηκε σε τρεις περιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Σε μία περίπτωση από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και στις άλλες δύο περιπτώσεις από άλλες εταιρείες (φαίνεται ότι η υποθήκευση στις άλλες δύο περιπτώσεις έγινε για να επιστραφεί χρηματικό ποσό στον Μιλτιάδη Νεοφύτου, αυτό που υποστηρίζει ότι έλαβε από το ΑΚΕΛ).

Previous post

Πονάνε οι μεταγραφές του Ιανουαρίου

Next post

Όλα στο μηδέν και ανοιχτή η πρόκριση