Ποδοσφαιρο

Οι τελικοί με την ΑΕΛ

Από τη μία ο πολυνίκης του θεσμού ΑΠΟΕΛ με 32 παρουσίες σε τελικούς κυπέλλου και 21 τρόπαια και από την άλλη η ΑΕΛ με τις 6 κατακτήσεις σε 17 συμμετοχές και τους έξι χαμένους τελικούς από το 2003 και έπειτα.

Οι δύο μονομάχοι της 22ας Μαΐου θα τεθούν αντιμέτωποι σε τελικό κυπέλλου για 6η φορά στην ιστορία, με τον ΑΠΟΕΛ να υπερτερεί στις κατακτήσεις κατά μίας, τρεις έναντι δύο της ΑΕΛ. Οι πρώτες τρεις φορές που αντάμωσαν σε τελικό ήταν στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Η ΑΕΛ ήταν η νικήτρια το 1939, κερδίζοντας 3-1.

Δύο χρόνια αργότερα ο ΑΠΟΕΛ πήρε εκδίκηση νικώντας 2-1, ενώ το 1948 η ΑΕΛ πήρε και πάλι το τρόπαιο στη Λεμεσό, αφού επικράτησε 2-0. Ακολούθως χρειάστηκαν 29 χρόνια για να βρεθούν ξανά ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ σε τελικό κυπέλλου. Το 1979 ο ΑΠΟΕΛ του Πετράκη, του Παντζιαρά, του Αντωνίου αντιμετώπισε την ΑΕΛ των Κωνσταντίνου, Μαυρουδή και Πελενδρίτη και κέρδισε 1-0 με γκολ του Παντζιαρά στην παράταση.

36 χρόνια μετά ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ συναντήθηκαν ξανά σε τελικό κυπέλλου, στην επεισοδιακή αναμέτρηση που διεξήχθη στο ΓΣΖ και σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και διακοπή της αναμέτρησης για αρκετή ώρα. Νικητής ο ΑΠΟΕΛ με 4-2.

Ο πρώτος στο Μακάρειο

Τη σεζόν 1978-79 ανοίγει τις πύλες του το νεόκτιστο Μακάρειο Στάδιο. Για πρώτη φορά το γήπεδο της Λευκωσίας φιλοξενεί τελικό κυπέλλου. Μπροστά σε 15 χιλιάδες θεατές ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ παλεύουν για το τρόπαιο, έχοντας στη σύνθεσή τους 22 Κύπριους ποδοσφαιριστές. Μοναδικός ξένος ήταν ο προπονητής της ΑΕΛ, ο Βούλγαρος Τόμοφ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, ήταν η μεγαλύτερη εξόρμηση οπαδών της λεμεσιανής ομάδας εκτός της πόλης τους. Τροπαιούχος αναδείχθηκε ο ΑΠΟΕΛ με τέρμα του Κούλλη Παντζιαρά στο 13΄της παράτασης, αφού η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 0-0.

Η AEΛ είχε αγωνιστεί με τους: Κωνσταντίνου, Αντωνίου, Γιαλλούρη, Mιχαηλίδη (102΄ Άριστο), Σταύρο, Σωκράτους, Γεωργίου, Bούρα, Αριστοτέλους (75΄ Aυγουστή), Mαυρουδή και Πελενδρίτη.

Ο κυπελλούχος AΠOEΛ είχε παραταχθεί με τους: Hρόδοτο, Mενελάου, Στεφάνου, Σταύρου, N. Παντζιαρά, K. Παντζιαρά, Πέτρου, Tιμοθέου (80΄ Mαραγκό), Πετράκη, Xαϊλή και Aντωνίου.

Η ιστορία του πέναλτι

Το χαμένο πέναλτι του ΑΠΟΕΛ στο 33΄ της αναμέτρησης ήταν μια από τις στιγμές που σημάδεψαν τον τελικό κυπέλλου του 1979. Σε μαρκάρισμα του κεντρικού αμυντικού της ΑΕΛ Στυλιανού στον Πέτρου τον ΑΠΟΕΛ, ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών, σε μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τη λεμεσιανή ομάδα.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τάκης Αντωνίου, ο οποίος μόλις πήρε την μπάλα στα χέρια είδε τον τερματοφύλακα της ΑΕΛ, Ανδρέα Κωνσταντίνου να τον πλησιάζει και να του λέει: «Τάκη μου, είναι κρίμα, θα τα έχουν όλοι μαζί σου, γιατί όποιος κτυπήσει το πέναλτι θα το πιάσω». Η απάντηση του εξτρέμ του ΑΠΟΕΛ ήταν: «Δυστυχώς για σένα εγώ θα το κτυπήσω». Ο Κωνσταντίνου ανταπάντησε: «Εν να φάεις κλάππα» και επέστρεψε στην εστία του για να αποκρούσει λίγα δευτερόλεπτα μετά το κτύπημα του Αντωνίου.

Τελευταία η ΑΕΛ

Στην τελευταία θέση της βαθμολογίας ήταν η ΑΕΛ στο τέλος του α΄ γύρου της περιόδου 1978-79. Η ομάδα της Λεμεσού είχε μόλις μία νίκη, όμως η επιστροφή των Πελενδρίτη και Ιάπωνα, οι οποίοι ήταν στο εξωτερικό, άλλαξε άρδην την εικόνα της ομάδας. Η ΑΕΛ έκανε πορεία πρωταθλητισμού στο β΄ γύρο και κατάφερε να φτάσει μέχρι και τον τελικό κυπέλλου.

Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 1-0 με γκολ του Παντζιαρά στην παράταση και την κατάκτηση του κυπέλλου από τους γαλαζοκίτρινους πανηγύρισε και η Αλκή, καθώς τερμάτισε τρίτη στη βαθμολογία και με την στέψη του ΑΠΟΕΛ ως κυπελλούχου, εξασφάλισε θέση στα ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης περιόδου.

Θρίαμβος ΑΠΟΕΛ με επεισόδια

Για δεύτερη σερί χρονιά ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το κύπελλο, επικρατώντας με 4-2 και ανατροπή της ΑΕΛ στον επεισοδιακό τελικό του ΓΣΖ.

Ο Γιον Άρνε Ρίισε με «βολίδα» σκόραρε απευθείας με εκτέλεση φάουλ για το 4-2 στο 60′ και εν συνεχεία οι οπαδοί της ΑΕΛ άρχισαν να πετούν στον αγωνιστικό χώρο καπνογόνα, πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Ο Τσέχος διαιτητής Πάβελ Κραλόβετς πήγε στα αποδυτήρια, οι οπαδοί της ΑΕΛ αφού… έπαιξαν και λίγο ξύλο με τους αστυνομικούς αποχώρησαν, έτσι μετά από 40 λεπτά συνεχίστηκε το ματς.

Η ομάδα της Λεμεσού είχε ανοίξει το σκορ στο 11′ με τον Σέμα, απάντησε ο Τομάς ντε Βινσέντι στο 31′ με τρομερή εκτέλεση φάουλ και ολοκλήρωσε την ανατροπή ο Εφραίμ στο 45′.

Δεύτερο γκολ στο 53′ για τον Εφραίμ και στο 60′ ο Ρίισε έκανε το 4-1 και ακολούθησε η αντίδραση των οπαδών της ΑΕΛ και η 40άλεπτη διακοπή, ενώ στο 90′ μείωσε ο Σιέλης για το τελικό 4-2.

Previous post

Νέο συμβόλαιο στον Εφραίμ!

Next post

Sold out για Αρένα