ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιρο

Οι ευθύνες των παικτών και η κακή νοοτροπία τους

Η νέα ήττα του ΑΠΟΕΛ στο Πρωτάθλημα, αυτή την φορά από την Πάφος FC, γιγάντωσε τον προβληματισμό και τις αμφιβολίες για την ποιότητα των παικτών που αποτελούν το δυναμικό της ομάδας.

Είναι πλέον πεποίθηση ακόμα και των πιο πιστών στην ομάδα οπαδών, ότι η κυριότερη αιτία για την συνεχιζόμενη αγωνιστική κρίση είναι η κακή νοοτροπία της μεγάλης πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών.

Στο «Στέλιος Κυριακίδης» οι «γαλαζοκίτρινοι» δεν ήταν άσχημοι, μέχρι το σημείο (57’) που βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Είχαν όμως περισσότερα από 35’ για ν’ αντιδράσουν και να έχουν βαθμολογικό κέρδος, αλλά αντί να παλέψουν με μεγαλύτερο σθένος… τα παράτησαν και παραδόθηκαν στον ενθουσιασμό και στο πάθος, των παικτών της Πάφου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δημιούργησαν ούτε μια αξιόλογη ευκαιρία μετά το πρώτο γκολ, σε ένα παιχνίδι που για 56 λεπτά είχαν τον έλεγχο του ρυθμού και καλύτερα ποσοστά κατοχής της μπάλας!

Πολλές και μεγάλες παθογένειες

Μετά από ένα τόσο μεγάλο δείγμα γραφής στην σεζόν που διανύουμε (21 αγώνες στο πρωτάθλημα), βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είναι πολλές και μεγάλες οι… παθογένειες του περσινού πρωταθλητή. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μεγάλες… «ανορθογραφίες» στο δυναμικό και ανισορροπία στις τρεις γραμμές. Σε θέσεις «κλειδιά» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπως αυτή του «κόφτη» δεν υπάρχει ούτε και μία αξιόλογη επιλογή!

Κανένας σαν τον Μοράις…

Δεν υπάρχει ο παίκτης «εργάτης» που θα τρέχει ασταμάτητα και θα σταματά τις επιθέσεις των αντιπάλων και θα ξεκινά τις επιθετικές προσπάθειες της ομάδας. Ποιος αλήθεια ήρθε για ν’ αντικαταστήσει τον «θρύλο» Νούνο Μοράις και ποιος από τους παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ μπορεί να συγκριθεί με τον εμβληματικό αρχηγό των τελευταίων χρόνων;

Ο ΑΠΟΕΛ της περιόδου 2019 – 2020, με ελάχιστες εξαιρέσεις, χαρακτηρίζεται από αργή, προβληματική ανάπτυξη κάτι που τον κάνει απόλυτα προβλεπτό. Πάσχει στην οργάνωση του παιχνιδιού του αφού ο Ντε Βινσέτι, ο μοναδικός παίκτης που έμεινε ως οργανωτής, ακόμα ψάχνεται, με ελάχιστες σωστές ενέργειες σε κάθε παιχνίδι.

Η δύναμη που… έσβησε

Η μεγάλη δύναμη του ΑΠΟΕΛ, στα χρόνια της κυριαρχίας του, ήταν τα «φτερά» του, με πληθώρα ποιοτικών παικτών που μπορούσαν να διεμβολίσουν τις άμυνες, να δημιουργήσουν και να σκοράρουν ικανοποιητικό αριθμό τερμάτων. Η μεγάλη δύναμη του πρωταθλητή, μετατράπηκε, για ανεξήγητο λόγο, σε μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του. Ως εκ των πιο πάνω δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσία, το γκολ.

Ούτε τα… απαραίτητα οι σέντερ φορ!

Και φτάνουμε στην μεγαλύτερη και σοβαρότερη αγωνιστική παθογένεια. Σαν «ξυπόλητο στα αγκάθια» βαδίζει (και παραμιλά), ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος διαθέτει τρεις ξένους σέντερ φορ αλλά χωρίς κανένας από αυτούς να μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας και της απαίτησης για να κάνει τουλάχιστον τα απαραίτητα… Αυτά δηλαδή που έκαναν επιθετικοί όπως ο Ντε Καμάργκο και Ποτέ.

Αλλάζει η (κακή) νοοτροπία;

Στον επίλογο μου, επιστρέφω εκεί που ξεκίνησα. Οι σοβαρές αδυναμίες του ρόστερ και οι κτυπητές αγωνιστικές παθογένειες, ίσως να «επισκιάζονται» από την κακή νοοτροπία των παικτών. Είναι ιστορικό δεδομένο ότι ο ΑΠΟΕΛ την τελευταία εικοσαετία «έκτισε» μια νοοτροπία νικητή – πρωταθλητή.

Δεν θέλουν – δεν μπορούν – δεν πιστεύουν…

Το πνεύμα αυτό «σφυρηλατήθηκε» μέσα από άθλους κόντρα σε μεγαθήρια αλλά και την σταθερή πορεία πρωταθλητισμού και διεκδίκησης όλων των τίτλων στις εγχώριες διοργανώσεις. Το ομαδικό πνεύμα, το πάθος και η πίστη στην δυναμική της ομάδας, είναι στοιχεία που λείπουν από την πλειοψηφία των παικτών.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, δείχνουν να μην… θέλουν και να μην πιστεύουν. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε την εικόνα που βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο; Λείπει το φιλότιμο, λείπει η μαγκιά, λείπει η διάθεση, το πείσμα, η θέληση για υπερβάσεις. Λείπει η αυτοπεποίθηση και η πίστη στην ίδια την ομάδα και την δυναμική της.

Όσοι (ακόμα) το πιστεύουν

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης μας είπε χθες (23/2), πως θα ψάξει να βρει τους ποδοσφαιριστές που ακόμα το πιστεύουν για να δουλέψει με αυτούς. Απαντώντας σε ερώτηση μας, ανάφερε ότι επιβάλλεται να αλλάξουν νοοτροπία οι παίκτες και προειδοποίησε πως εάν δεν το πράξουν θα προβεί ο ίδιος σε αλλαγές προσώπων, ώστε να γίνει αυτό:

«Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η αντίδραση… Είτε θα αλλάξει από τα ίδια τα παιδιά είτε θα βρω εγώ τον τρόπο με τους κατάλληλους παίκτες που έχουν αυτή την νοοτροπία για να το αλλάξουν».

Θα βρει τις λύσεις;

Ο Ελλαδίτης προπονητής πρόσθεσε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ψυχολογία και ότι θα βρει τις λύσεις για να το διορθώσει. Δήλωσε μάλιστα σίγουρος ότι θα βρει τις λύσεις και αισιόδοξος ότι ο ΑΠΟΕΛ θα κατακτήσει τον τίτλο.

Όσο αισιόδοξος όμως και αν δηλώνει ο κ. Ουζουνίδης η πραγματικότητα είναι πολύ… σκληρή για τον περσινό πρωταθλητή. Για να μπορέσει να βρει τις λύσεις στα τόσα προβλήματα και ο ΑΠΟΕΛ να βρει έστω και τώρα την χαμένη του ταυτότητα και τον προσανατολισμό του, πρέπει απαραίτητα οι ποδοσφαιριστές να αλλάξουν μυαλά και νοοτροπία. Αυτό δεν ξέρουμε αν αλλάζει…

Από αυτούς εξαρτάται…

Από αυτούς θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει ολική ανατροπή της άσχημης εντύπωσης που άφησαν στον κόσμο. Από τα πόδια τους, την διάθεση και την πίστη τους θα φανεί αν ο ΑΠΟΕΛ θα διατηρήσει το στέμμα του ή αν θα μπει σε περιπέτειες και δρόμους που βάδισε στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας του εικοστού αιώνα. Ιδού το… γήπεδο.

Άρθρο του Γιώργου Παττίχη 

Previous post

«Δεν αγωνίζονται όπως ο ΑΠΟΕΛ οφείλει»

Next post

Τ. Αντωνίου: «Δεν χάθηκε το Πρωτάθλημα...»