Οι αποκαλύψεις του Σχίζα για το Μουσείο μας
Δεν είμαι σίγουρος αν ολόκληρη η ιστορία ενός συλλόγου χωράει σε ένα μουσείο. Το βέβαιο είναι ότι ένα μουσείο «συμπυκνώνει» την πολυετή ιστορία ενός συλλόγου κι είναι ένας χώρος, μέσα στον οποίο οι νέοι μπορούν να μάθουν ιστορία. Το Μουσείο Ιστορίας ΑΠΟΕΛ άνοιξε τις πύλες του για τους εκπροσώπους του Τύπου κι από την ερχόμενη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου) θα είναι ανοικτό και για το κοινό.
Μόνο όσοι ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του Μουσείου μπορούν να ξέρουν τι προσπάθεια χρειάστηκε για να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα εκθέματα, τα κειμήλια που στόχο έχουν να αναδείξουν την ιστορική διαδρομή του ΑΠΟΕΛ σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. «Μία ιδέα, ένας θρύλος, μία τεράστια αθλητική και κοινωνική έπαλξη», όπως χαρακτηριστικά λέει ένας από τους σκαπανείς για να ολοκληρωθεί το Μουσείο, ο γιατρός Κώστας Σχίζας.
Από τις επισημάνσεις του γιατρού, κρατάω και την πίκρα του, την απογοήτευση και τη στενοχώρια του. Απουσιάζουν λέει, από το Μουσείο Ιστορίας ΑΠΟΕΛ, 28 σημαντικά τρόπαια! Δεκατέσσερα από το ποδόσφαιρο και δεκατέσσερα από άλλα αθλήματα. Αν ρωτήσεις λειτουργούς της μουσειολογίας θα σου πουν ότι είναι σύνηθες φαινόμενο να χαθούν κάποια τρόπαια και ιστορικά κειμήλια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ατάκα του Κώστα Σχίζα σοκάρει: «Κάποιοι τα έχουν κρυμμένα στο σπίτι τους»!
Τώρα, αυτό, τι είναι; Έχουν στο σπίτι τους κρυμμένα ιστορικά τρόπαια του ΑΠΟΕΛ; Τρόπαια που κατακτήθηκαν με κόπο και ιδρώτα σε αθλητικές διοργανώσεις; Κι όχι ένα ή δύο ή τρία! Είκοσι οκτώ συνολικά… Ήθελα να ‘ξερα, αυτοί που τα ‘χουν κρυμμένα στο σπίτι τους, τι θα τα κάνουν; Να τα επιδεικνύουν και να καμαρώνουν για τα επιτεύγματά τους, το βλέπω λίγο χλομό. Απλούστατα διότι δεν νοείται να ήταν αθλητές, να μάτωσαν τη γαλαζοκίτρινή φανέλα. Αν το είχαν κάνει, θα ήταν πρώτοι που θα έσπευδαν να τα πάρουν στο Μουσείο.
Είναι πραγματικά άξιον απορίας ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που έχουν στο σπίτι τους κρυμμένα τα τρόπαια του ΑΠΟΕΛ και παρόλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις σφυρίζουν αδιάφορα. Το έργο όλων όσοι αφιέρωσαν τον χρόνο τους και κοπίασαν για να λειτουργήσει το Μουσείο είναι αξιοθαύμαστο. Αν όμως υπάρχουν υποψίες πού μπορεί να βρίσκονται τα τρόπαια, οφείλουν να τους ξεμπροστιάσουν. Για να μάθει κι ο κόσμος, πώς διάολο μπορούν να λείπουν 28 σημαντικά και ιστορικά τρόπαια…
Άρθρο του Ιάκωβου Κακουρή στο Goal