Ποδοσφαιρο

Ο Θρύλος με Ελληνικές ομάδες

Ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε χθες κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, αντιμέτωπος με Ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για 5η φορά.

Κύπρος και Ελλάδα συμβαδίζουν και συμπορεύονται. Μοναδικός, ίσως, τομέας ο οποίος μπορεί να φέρει αντιμέτωπες τις δύο χώρες είναι ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο.

Οκτώ αγώνες, τρεις αντίπαλοι

Αναμέτρηση αριθμός εννέα ήταν η χθεσινή για τον ΑΠΟΕΛ με αντίπαλες ομάδες από την Ελλάδα. Τις τέσσερις φορές που οι γαλαζοκίτρινοι «ζευγάρωσαν» με ελληνική ομάδα ήταν σε νοκ-άουτ διπλούς αγώνες, με το τωρινό συναπάντημα με τον Αστέρα να είναι η πρώτη φορά σε Όμιλο.

Ο συνολικός απολογισμός για τους γαλαζοκίτρινους είναι τέσσερις νίκες, δύο ήττες και τρεις ισοπαλίες, με δύο προκρίσεις και δύο αποκλεισμούς. Ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε τέσσερις φορές στο παρελθόν με ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, έδωσε οκτώ αγώνες, αντιμετώπισε όμως μόνο δύο ομάδες, τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και την ΑΕΚ Αθηνών. Πέτυχε και τις δύο του προκρίσεις απέναντι στον Ηρακλή και απέτυχε δύο φορές να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΑΕΚ. Στα οκτώ αυτά παιχνίδια, ο ΑΠΟΕΛ σκόραρε δέκα γκολ και μάζεψε την μπάλα από τα δικά του δίκτυα οκτώ φορές.

Κόντρα στο Χατζηπαναγή!

Πολύ λίγες πιθανότητες έδιναν στον ΑΠΟΕΛ οι εκτιμήσεις και τα προγνωστικά, όταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1976 κληρώθηκε με την ξακουστή ομάδα του Βασίλη Χατζηπαναγή, τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Θεσσαλονίκη και στο «Καυταντζόγλειο». Ο ΑΠΟΕΛ άντεξε στην πίεση, απέσπασε ισοπαλία 0-0 και έφερε το παιχνίδι της πρόκρισης στο παλιό ΓΣΠ. Εκεί, στις 29 Σεπτεμβρίου 1976 γράφτηκε μία από τις πρώτες «χρυσές» σελίδες της ευρωπαϊκής πορείας του ΑΠΟΕΛ, με τα δύο τέρματα του Μάρκου Μάρκου και τη νίκη πρόκριση με 2-0! Ο Ηρακλής, ωστόσο, έμελλε να γνωρίσει άλλο ένα ευρωπαϊκό αποκλεισμό από τον ΑΠΟΕΛ, αρκετά χρόνια αργότερα.

ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ, πραγματικός εμφύλιος

Δύο αναμετρήσεις οι οποίες έμειναν στην ιστορία, δυστυχώς όχι μόνο σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο και παρά το γεγονός πως η πρόκριση κρίθηκε σε δύο δραματικά σε εξέλιξη παιχνίδια. Η κόντρα, ωστόσο, ξεπέρασε κατά πολύ το αθλητικό πλαίσιο και τα όσα μπορούν να διαδραματιστούν εντός αγωνιστικού χώρου και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ του Γιάτσεκ Γκμοχ, το 1992 κληρώθηκε με αντίπαλο την ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Λίγο οι μεγάλες φιλοδοξίες της τότε ομάδας του ΑΠΟΕΛ και περισσότερο μάλλον η… προϊστορία μίας κόντρας του Πολωνού τεχνικού με την ΑΕΚ, από την προϋπηρεσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, φόρτισαν το κλίμα πολύ πριν τον πρώτο αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Εκεί, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, ο ΑΠΟΕΛ με αριθμό ρεκόρ φιλάθλων του σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα, μένει όρθιος και πολύ περισσότερο παίρνει αποτέλεσμα με εκτός έδρας γκολ (1-1), αφού ο Λούκας Χατζηλούκας σκοράρει με εντυπωσιακό τρόπο. Το τέλος του αγώνα φέρνει μεν χαμόγελα και αισιοδοξία στην πλευρά του ΑΠΟΕΛ, αλλά και αρκετούς τραυματισμούς φιλάθλων του στους δρόμους κατά την αποχώρηση από το γήπεδο, από επιθέσεις, κυρίως με πετροβολισμούς από οπαδούς της ΑΕΚ.

Παρά την προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος, επεισόδια σημειώνονται και στον επαναληπτικό της Λευκωσίας, κυρίως από ανταλλαγή αντικειμένων στις κερκίδες του κατάμεστου Μακαρείου σταδίου. Στον αγωνιστικό χώρο, παρά τον ενθουσιασμό και τη μεγάλη θέληση, ο ΑΠΟΕΛ πληρώνει τα λάθη του, δέχεται δύο γκολ και παρά το γεγονός ότι καταφέρνει να ισοφαρίσει (Γκόγκιτς, Φασουλιώτης), μένει με την πίκρα του αποκλεισμού χωρίς να δεχθεί ήττα.

Για τους φίλους του ΑΠΟΕΛ, οι διπλές αναμετρήσεις με την ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά ήταν σημαδιακές και για έναν ακόμη λόγο. Αρχικά στην Αθήνα και σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό στη Λευκωσία, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα πορτοκαλί μπουφάν, με όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και στην ουσία πρόσθεσαν άλλο ένα, στα δύο βασικά χρώματα (μπλε και κίτρινο) του ΑΠΟΕΛ.

Ξανά ο Ηρακλής, νέα πρόκριση!

Τέσσερα χρόνια μετά, ο ΑΠΟΕΛ ξανάκανε ταξίδι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, για επίσημο αγώνα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κύπελλο UEFA αυτή τη φορά, β΄ προκριματικός γύρος και οι γαλαζοκίτρινοι μετά τα Νησιά Φερόε και τη Σάντουρ, αντιμετώπισαν έναν παλιό γνώριμο, τον Ηρακλή. Σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία στην έδρα του «γηραιού», αυτή τη φορά ο ΑΠΟΕΛ λίγη πίεση δέχθηκε και όχι μόνο κράτησε το μηδέν στην άμυνα, αλλά μπόρεσε και να σκοράρει με τον Άντρο Σωτηρίου, επιστρέφοντας έτσι στη Λευκωσία με τη νίκη (0-1) και ασφαλώς ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ο επαναληπτικός στο Μακάρειο, λίγες μόνο μέρες μετά τα γεγονότα στη Δερύνεια και τη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού από τους Τούρκους. Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων κατέθεσαν λουλούδια πριν την έναρξη του αγώνα στη μνήμη των δύο παλικαριών, στον αγωνιστικό χώρο όμως, μία μόνο ομάδα θα υπερίσχυε και θα έπαιρνε την πρόκριση και αυτή ήταν ο ΑΠΟΕΛ. Χωρίς να εντυπωσιάσει, σκόραρε σε καθοριστικά χρονικά σημεία, πρώτο και τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, με τους Αλέξη Αλεξάνδρου και Άντρο Σωτηρίου και σφράγισε την πρόκριση. Το γκολ του Μπορμπόκη λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, απλώς διαμόρφωσε το τελικό σκορ 2-1. Για δεύτερη φορά, ο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε πρόκριση κόντρα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης!

ΑΕΚ, το ανυπέρβλητο εμπόδιο

Η ΑΕΚ ξανά στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ, δέκα χρόνια μετά το πρώτο συναπάντημα. Εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα αυτή τη φορά, ευτυχώς χωρίς εξωαγωνιστικά παρατράγουδα και τον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία και στο ΓΣΠ, πλέον. Ίδια, ωστόσο, και πάλι η κατάληξη.
Οι δύο αυτές αναμετρήσεις με την ΑΕΚ, Αύγουστο του 2002, στην ουσία αποτέλεσαν την πρώτη σοβαρή… απόπειρα του ΑΠΟΕΛ για είσοδο στους ομίλους του Champions League, σε μια περίοδο στην οποία καταγράφηκε ρεκόρ αγώνων στην Ευρώπη για τους γαλαζοκίτρινους, αφού μετά τον αποκλεισμό συνέχισαν την προσπάθεια στο Κύπελλο UEFA. Είχαν προηγηθεί οι προκρίσεις σε βάρος της Φλόρα Ταλίν Εσθονίας και της Μάριμπορ Σλοβενίας και ειδικά η δεύτερη είχε ανεβάσει τον ενθουσιασμό στα ύψη. Ωστόσο, η ΑΕΚ των Νικολαΐδη, Τσάρτα, Ζαγοράκη, Γεωργάτου και πάει λέγοντας, αποδείχθηκε (ξανά) ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, η αντίδραση της ΑΕΚ, ωστόσο, ήταν εντυπωσιακή, μετατρέποντας το 1-0 σε 1-2 με δύο γκολ του Βασίλη Μπορμπόκη, με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και στις αρχές του δευτέρου. Ο Κώστας Μαλέκος ισοφάρισε στο 89ο λεπτό, ο τελευταίος λόγος όμως ανήκε στην ΑΕΚ και πιο συγκεκριμένα στον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-3 και στην ουσία έκρινε την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα.

Στην Αθήνα μόλις δέκα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τον επαναληπτικό, η μετριότητα κυριάρχησε και απλώς ένα γκολ του Ράιτ διαμόρφωσε το τελικό σκορ 1-0 και… έγραψε πως με δύο νίκες η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση για δεύτερη φορά σε βάρος του ΑΠΟΕΛ.
Δεκατρία χρόνια μετά, το 5ο ραντεβού του ΑΠΟΕΛ με ομάδα από την Ελλάδα σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πλησιάζει. Μετά τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και την ΑΕΚ Αθηνών, ο Αστέρας Τρίπολης έχει σειρά και το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας αυτής θα γραφτεί την ερχόμενη Πέμπτη στο ΓΣΠ.

ΑΠΟΕΛ και Α΄ Εθνική

Μιλώντας για προϊστορία αναμετρήσεων του ΑΠΟΕΛ με ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τη συμμετοχή της λευκωσιάτικης ομάδας στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Θεσμός ο οποίος ξεκίνησε το 1967 και προνοούσε τη συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στο ελληνικό πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Στην πρώτη και μοναδική του παρουσία στην Α΄ Εθνική, την περίοδο 1973-74, ο ΑΠΟΕΛ κατέφερε να κερδίσει την παραμονή του και αφού προηγουμένως άλλες τέσσερις κυπριακές ομάδες, Ολυμπιακός (τρεις φορές), ΑΕΛ, ΕΠΑ και Ομόνοια δεν τα κατάφεραν. Δυστυχώς για τον ΑΠΟΕΛ, η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 διέκοψε τον θεσμό αυτό.

Αξιοσημείωτος, ωστόσο, ο απολογισμός της θρυλικής τότε ομάδας του αείμνηστου Πάνου Μάρκοβιτς. Έντεκα νίκες, πέντε ισοπαλίες και δεκαοκτώ ήττες, 39 γκολ υπέρ και 49 κατά, σε ένα πρωτάθλημα δεκαοκτώ ομάδων. Οι νίκες επί του Ηρακλή και της ΑΕΚ στο ΓΣΠ, όπως και η εντός έδρας ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό ήταν ασφαλώς αποτελέσματα που προκάλεσαν αίσθηση. Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στη 13η θέση σε σύνολο 18 ομάδων, σε ισοβαθμία με Πανσερραϊκό και Ολυμπιακό Βόλου. Ισοβαθμία που οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνες μπαράζ για την παραμονή. Η μεγάλη νίκη με 5-1 επί του Πανσερραϊκού στον πρώτο αγώνα ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσμα το οποίο εξασφάλισε και τον μεγάλο στόχο.

Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος

Παράλληλα με τη συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στην Α΄ Εθνική την περίοδο 1967-1974, το 1969 καθιερώθηκε και ο θεσμός του Κυπέλλου Μεγάλης Ελλάδος, στον οποίο συμμετείχαν η κυπελλούχος Ελλάδας και Κύπρου. Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το τρόπαιο στην Κύπρο το 1968 και έτσι αναμετρήθηκε σε διπλή αναμέτρηση με τον κυπελλούχο Ελλάδας, Ολυμπιακό Πειραιώς.

Στον πρώτο αγώνα, στο παλιό ΓΣΠ, την 1η Απριλίου του 1969, ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακός έμειναν στην ισοπαλία 2-2. Νίκαρος Αγαθοκλέους και Τάκης Χαϊλής σκόραραν για τον ΑΠΟΕΛ, ενώ ο Μποτίνος πέτυχε και τα δύο γκολ των ερυθρολεύκων.

Ο επαναληπτικός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 21 Απριλίου ήταν παράσταση για έναν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 5-2 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ανδρέας Στυλιανού και Σολής Ανδρέου σκόραραν για τον ΑΠΟΕΛ.

Δημοσιεύθηκε στο K SPORTS της Καθημερινής (ημ. 18/09) και στο 24sports.com.cy

Previous post

Πότε θα σκοράρει;

Next post

Εγκρίθηκε πλάνο για οικονομική εξυγίανση