Ο χρόνος συμμετοχής στην Ευρώπη
Ένας πεντάμηνος κύκλος ευρωπαϊκών υποχρεώσεων έκλεισε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ για τον ΑΠΟΕΛ.
Η γεύση που άφησε ήταν πικρή, καθώς η πορεία δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών.
Επί της ευκαιρίας, το «Goal» ξεσκόνισε ένα προς τα ένα τα (12) παιχνίδια και κατέγραψε αναλυτικά το χρόνο συμμετοχής και των 22 ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του Λουίς Λεάλ που κούνησε μαντήλι λίγο πριν από το φινάλε της θερινής μετεγγραφικής περιόδου.
Καταλήξαμε σε μια σειρά συμπερασμάτων, τα οποία καταγράφονται στα επτά σημεία που ακολουθούν…
1) Δύο παίκτες δεν έχασαν ούτε δευτερόλεπτο, κάτι που δεικνύει την πολυτιμότητά τους. Ο λόγος για τους Βάτερμαν και Μοράις, οι οποίοι «απορρόφησαν» 1.080 λεπτά! Από αυτούς ξεκινούσε το αρχικό σχήμα, δηλαδή. Ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα, αν προσμετρήσει κανείς και το γεγονός πως ούτε στα 13 παιχνίδια του πρωταθλήματος δεν έλειψαν λεπτό. Ό,τι και να πει κανείς, είναι λίγο για την προσφορά τους. Ο Νούνο χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη και ως στόπερ!
2) Οι Σέρζιο και Καρλάο μονάχα σε ένα ματς έλειψαν. Ο πρώτος στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης και ο δεύτερος στον επαναληπτικό αγώνα με τη Βάρνταρ στα Σκόπια. Όπως γίνεται αντιληπτό, αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν παρέα με τους Βάτερμαν και Μοράις τα πιο ισχυρά γρανάζια του βασικού σχήματος. Την πρώτη… ενδεκάδα συμπληρώνουν οι Ντε Βινσέντι (785), Αστίθ (783), Βινίσιους (747), Μακρίδης (677), Βάντερ (656), Αντωνιάδης (653) και Λεάλ (522). Ο τελευταίος, δεν έπαιξε μάλιστα στους ομίλους καθώς αποχώρησε με τη μορφή δανεισμού!
3) Ο χρόνος συμμετοχής των Ντε Βινσέντι, Αστίθ και Μακρίδη παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση όσον αφορά στην προκριματική φάση σε σχέση με αυτήν στα γκρουπ. Ο πρώτος ήταν τιμωρημένος (έχασε τρία ματς), ο δεύτερος πέρασε από τραυματισμό και ο τρίτος έχασε απλά τη θέση του. Ξεκίνησε καλά, αλλά στην πορεία έχασε τον… προσανατολισμό του.
4) Ως συνέχεια του προηγούμενου σχετικά με τον Μακρίδη, αυτός που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει ήταν ο Αρτυματάς. Έξι μόλις λεπτά έπαιξε στα προκριματικά και 504 στους ομίλους! Από ξεχασμένη ρεζέρβα επί εποχής Πασιένσια έγινε βασικός επί εποχής Κετσπάγια, αγωνιζόμενος μάιστα σε τρεις διαφορετικές θέσεις (δεξιός μπακ, στόπερ, κόφτης).
5) Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι Στίλιτς και Πιατκόφσκι έπαιξαν σε 482 και 267 λεπτά, αντιστοίχως. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερες από τους εν λόγω παίκτες. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός, πάντως, ότι ο χρόνος του Βόσνιου μέσου στη φάση των ομίλων (332) είναι ο διπλάσιος σε σχέση με αυτόν στα προκριματικά (150), ενώ του Πολωνού επιθετικού μόλις κατά 31 λεπτά αυξημένος (118 και 149).
6) Στην όλη διαδρομή, δεν έλειψαν τα προβλήματα τραυματισμών, γεγονός που επηρέασε. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αλωνεύτης, ο οποίος δεν έπαιξε ούτε σε ένα παιχνίδι! Ενδεικτικός είναι και ο χρόνος των Χαραλαμπίδη (151), Σωτηρίου (265), Εφραίμ (315), Αμορίν (326), Αλεξάνδρου (359). Οι 22 παίκτες που έπαιξαν, σαφώς και αποτελεί μεγάλο αριθμό. Σημειώνουμε επίσης και τα μηδέν λεπτά των Κοδίνα, Τσόκο που αποχωρούν από τον σύλλογο.
7) Ο Καβενάγκι φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα για δύο λόγους: Α) Δεν βρισκόταν στο ρόστερ κατά τις υποχρεώσεις στην προκριματική φάση. Β) Στα ματς των γκρουπ μονάχα δύο φορές έπαιξε βασικός (εντός έδρας με Αστέρα, Σπάρτα) και στις άλλες τρεις συμμετοχής ως αλλαγή. Δεν χρησιμοποιήθηκε ένεκα τραυματισμού με τη Σάλκε στη Γερμανία.
Goal