Να δαμάσει τα λιοντάρια
Το ισπανικό έδαφος δεν είναι φιλόξενο ποδοσφαιρικά για τον ΑΠΟΕΛ. Μετράει μόνο ήττες εκτός από μία ισοπαλία με την Ατλέτικο (0-0) στο Βιθέντε Καλντερόν. Όμως ο ΑΠΟΕΛ εδώ και χρόνια έχει ξεπεράσει εμπόδια που την προηγούμενη ημέρα φαίνονταν υψηλότερα απ’ όσο αποδείχθηκαν εντός γηπέδου. Γιατί να μην το κάνει και σήμερα; Υπάρχει μία βασική συνταγή για τον σημερινό αγώνα. Αυτή που δυσκολεύει περισσότερο την Μπιλμπάο.
Στην Μπιλμπάο δεν αφήνεις περιθώριο για αντεπίθεση, δεν δίνεις χώρο στον Μουνιαΐν και στον Ινιάκι Γουίλιαμς και δεν επιτρέπεις στους χαφ και τους εξτρέμ να σημαδεύουν τον Αντούριθ. Ο Αντούριθ πέτυχε φέτος 5 γκολ στον ίδιο αγώνα (με την Γκενκ στη φάση των ομίλων) ενώ πριν δύο χρόνια ήταν ο σκόρερ με τα περισσότερα γκολ με κεφαλιές στην Ευρώπη.
Ο Τόμας Κρίστιανσεν έχει παρακολουθήσει την Μπιλμπάο και είναι φυσικά απόλυτα έτοιμος από τακτικής άποψης. Ή έστω ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει ο ΑΠΟΕΛ για να φύγει με θετικό σκορ από το θρυλικό Σαν Μαμές. Απομένει να δούμε αν το πλάνο θα δουλέψει, αν οι παίκτες το βγάλουν στο γήπεδο όπως θα τους το ζητήσει ο Κρίστιανσεν και αν θα έχουν και λίγη τύχη που πάντα χρειάζεται σε τέτοια παιχνίδια. Το εκτός έδρας γκολ είναι πάντα ένα ζητούμενο, όμως αυτό θα έρθει μέσα από το αμυντικό πλάνο, τις αντεπιθέσεις ή και τις στημένες φάσεις.
Λίγα λουλούδια στη μνήμη του Πιτσίτσι από τον ΑΠΟΕΛ
Στον «Σαν Μαμές» υπάρχει μία παράδοση, ένα ποδοσφαιρικό έθιμο που κρατάει χρόνια και αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή στον Πιτσίτσι. Ποιος είναι ο Πιτσίτσι; Το όνομά του ακούγεται πολλές φορές στην διάρκεια μίας σεζόν, παρ’ όλο που ο ίδιος έχει φύγει από τη ζωή το 1922 σε ηλικία 29 ετών. Ο Ραφαέλ Μορένο Αρανθάντι γεννήθηκε τον Μάιο του 1892 στο Μπιλμπάο και υπήρξε παίκτης της Αθλέτικ για μια δεκαετία, από το 1911 μέχρι και το 1921.
Ο Πιτσίτσι, ήταν ανιψιός του μεγάλου συγγραφέα και φιλόσοφου, Μιγκέλ ντε Ουναμούνο. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στη Μπιλμπάο το 1911 και φορώντας τη φανέλα της, κατέκτησε 4 Κύπελλα Ισπανίας (1914, 1915, 1916 & 1921) και 5 τοπικά πρωταθλήματα (1914, 1915, 1916, 1920 & 1921). Ο Πιτσίτσι έπαιζε στη θέση του επιθετικού, αλλά και του αριστερού εξτρέμ και ήταν δεινός σκόρερ. Σε 87 αγώνες ισπανικού Κυπέλλου σημείωσε 33 τέρματα και σε 72 αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος της Βόρειας Ισπανίας πέτυχε άλλα 68 γκολ. Υπήρξε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο «Σαν Μαμές», στο ματς που εγκαινίασε τον «Καθεδρικό» στις 21 Αυγούστου του 1913, όπου η Αθλέτικ νίκησε 2-1 την Ρασίνγκ του Ιρούν.
Επίσης φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας στο παρθενικό παιχνίδι της στις 28 Αυγούστου του 1920 απέναντι στη Δανία και στη συνέχεια, την ίδια χρονιά, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, όπου η Ισπανία έφτασε μέχρι τον τελικό για τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας την Ολλανδία 3-1 (με ένα γκολ του Πιτσίτσι) και κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο του τουρνουά. Το 1921 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση με σκοπό να γίνει διαιτητής!
Οι φίλοι της ομάδας αντέδρασαν στην απόφασή του, όμως η ζωή και ο θάνατος πρόλαβαν τον Πιτσίτσι. Την 1η Μαρτίου του 1922 έφυγε από τη ζωή κτυπημένος από τον τύφο. Η κηδεία του έμοιαζε με λαϊκό προσκύνημα. Κι όλοι αποφάσισαν να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Να κρατήσουν το όνομά του ζωντανό.
«Πιτσίτσι», που σημαίνει μικρή πάπια. Όλες οι ομάδες που αγωνίζονται για πρώτη φορά στο «Σαν Μαμές» (αυτό πλέον ισχύει για μη ισπανικούς συλλόγους), με λίγα λουλούδια στην προτομή του Πιτσίτσι, τιμούν την μνήμη του. Ο αρχηγός της Μπιλπάο συνοδεύει τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας ή κάποιο μέλος του προπονητικού τιμ ή της διοίκησης εκεί που βρίσκεται η προτομή του Πιτσίτσι. Και αυτό συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες που παίζουν στο «Σαν Μαμές» για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Αυτό αναμένεται να γίνει και απόψε με τον ΑΠΟΕΛ.
Βόρις Καραγιάννης (Απεσταλμένος ΕΑΚ στο Μπιλμπάο)