«Μπόι Βάτερμαν η απάντηση σε όλα»
Στο ξεκίνημα της περιόδου 2012-13, η Αϊντχόφεν είχε στις τάξεις της για βασικό τερματοφύλακα τον Πολωνό Πρέμισλαβ Τιτόν κι έναν άλλο ταλαντούχο πιτσιρικά (Ζόετ). «Ποιος θα είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας;», ήταν το ερώτημα που βασάνιζε τον τεχνικό διευθυντή της PSV, Μάρσελ Μπραντς.
Η απάντηση προφανής: Μπόι Βάτερμαν! Κι όταν ο προπονητής Ντικ Αντβοκάατ, διαπίστωσε ότι ο Τίτον «έμπαζε νερά», βρέθηκε σε δίλημμα: «Ποιος θα είναι ο πρώτος μου τερματοφύλακας;». Ήξερε ότι το ερώτημα είναι ρητορικό. Μπόι Βάτερμαν! Ο Μπόι Βάτερμαν είναι η απάντηση σε όλα, κάτι που ήξεραν και ο Μπραντς κι ο Αντβοκάατ.
Τα πιο πάνω αποτελούν (σε ελεύθερη μετάφραση) την εισαγωγή σε ένα δημοσίευμα, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2013, της ιστοσελίδας «benefoot.net» (ασχολείται αποκλειστικά με το ολλανδικό και το βελγικό ποδόσφαιρο) με την υπογραφή του αρθρογράφου, συγγραφέα και ποιητή, Μισιέλ Γιόνγκσμαν.
Τίτλος του κειμένου «Boy Waterman is the answer to everything» («Μπόι Βάτερμαν η απάντηση σε όλα»). Ο διευθυντής της ιστοσελίδας έχει δηλώσει ότι πρόκειται για το καλύτερο κείμενο που γράφτηκε ποτέ στο «benefoot.net». Κι έχει ως πρωταγωνιστή τον νέο τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ!
Ο Γιόνγκσμαν με το μαεστρικό του γράψιμο αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τη διαδρομή του 31χρονου τερματοφύλακα. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά λογοπαίγνια («the boy», «water» «man» κλπ) και καταγράφει τις σημαντικές στιγμές της καριέρας του. «Την ημέρα που γεννήθηκε ο Βάτερμαν (24-1-1984) παρουσιάστηκε ο πρώτος υπολογιστής Apple Macintosh. Και οι δύο πορεύθηκαν με επιτυχία.
Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι η Apple είναι πιο επιτυχημένη από τον Βάτερμαν, αλλά τα δεδομένα ευνοούν τον Βάτερμαν. Ένας υπάλληλος της Apple αμείβεται με μέσο όρο 57.000 δολάρια ετησίως, ενώ τόσα αξίζει το ένα γάντι του Βάτερμαν, ο οποίος έχει την ποιότητα και αμείβεται με πολύ περισσότερα», έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιόνγκσμαν.
Άρχισε το ποδόσφαιρο στην SV Lelystad ’67, τον σύλλογο που γεννήθηκε την ίδια χρονιά με την πόλη και διαπίστωσε νωρίς ότι ήταν ένας άνδρας ανάμεσα σε παιδιά. Ο Άγιαξ εντόπισε το ταλέντο του, προσκλήθηκε να φοιτήσει στις ακαδημίες του, αλλά έφυγε και πήγε στη Χέρενφεν, εκεί όπου άρχισε η καριέρα του.
«Έκανε το ντεμπούτο του στις 25 Φεβρουαρίου 2004, ένα χρόνο νωρίτερα από την ημέρα που η Apple μετέτρεψε τους υπολογιστές Macintosh σε Macbook Pro. Αν λάβουμε υπόψη ότι εκείνη την ημέρα, ήταν η πρεμιέρα της ταινίας «τα πάθη του Χριστού» αντιλαμβανόμαστε πως κύλησε η καριέρα του στη Χέρενφεν», έγραψε ο Γιόνγκσμαν τονίζοντας ότι εξαιτίας ενός τραυματισμού δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει βασικός.
Τον Ιανούαριο του 2007, όμως, ο Λουίς φαν Χάαλ, (ο οποίος με τη βοήθεια του Μάρσελ Μπραντς ήθελε να κάνει πρωταθλήτρια την ΑΖ Άλκμααρ), αναζητούσε τερματοφύλακα. Η απάντηση ήταν «Μπόι Βάτερμαν» έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Μάιο του 2007, ο Μπόι ήταν και πάλι η απάντηση, αλλά σε…λάθος ερώτηση.
Η Άλκμααρ ήταν στην κορυφή μετά από 28 αγώνες αήττητη και ήθελε τη νίκη στον τελευταίο της αγώνα με την αδιάφορη Εξέλσιορ (16η στη βαθμολογία) για να πανηγυρίσει τον τίτλο μετά από 25 χρόνια. Τι μπορούσε να πάει λάθος; Όπως το υποψιαστήκατε… Η απάντηση είναι «Μπόι Βάτερμαν»! Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Μπόι αποβλήθηκε, η Άλκμααρ έπαιξε για 80 λεπτά με 10 παίκτες και ηττήθηκε με 3-2 χαρίζοντας τον τίτλο στην Αϊντχόφεν με δεύτερο τον Άγιαξ (ισοβάθμησαν με 75 βαθμούς).
Εν τω μεταξύ, ο προπονητής της U21 της Ολλανδίας Φοπ ντε Χάαν, αναζητούσε τον τερματοφύλακα, με τον οποίο θα πορευτεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η απάντηση ήταν -και πάλι- «Μπόι Βάτερμαν». Ο Μπόι έζησε μαγικές στιγμές το 2007 όταν καταξιώθηκε να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης.
Ήταν ο άνθρωπος (της τελευταίας στιγμής) που έστειλε τους «οράνιε» στον τελικό της διοργάνωσης με τις εκπληκτικές αποκρούσεις του στον ημιτελικό κόντρα στην Αγγλία. 1-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα και μετά την ημίωρη παράταση και η διαδικασία των πέναλτι χαρακτηρίζεται ακόμη και σήμερα ως «επική».
Εκτελέστηκαν 32 πέναλτι για να αναδειχθεί νικήτρια η Ολλανδία με 13-12 (!). Κι ο Βάτερμαν αποθεώθηκε στο γήπεδο της Χέρενφεν όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήμα. Απόκρουσε τρία πέναλτι, στο τελευταίο η μπάλα κτύπησε στο δοκάρι, ενώ ο ίδιος ήταν εύστοχος στη δική του εκτέλεση. Ακόμη κι ο Γιόχαν Κρόιφ που αρθρογραφούσε στις εφημερίδες ύμνησε τον Μπόι με το μεγάλο μπόι.
Ο τελικός κόντρα στη Σερβία ήταν παιχνιδάκι, αφού η παρέα του Μπόι, του Μπάμπελ και του Ρίγκτερς επιβλήθηκε με 4-1. Ο Ρίγκτερς που δεν κατάφερε τελικά να κάνει τη μεγάλη καριέρα, αναδείχθηκε «πολυτιμότερος» εκείνης της διοργάνωσης, αλλά δεν ξέχασε τον φύλακα άγγελο της ομάδας του: «Νομίζω ότι ο τίτλος αυτός έπρεπε να πάει στον Μπόι Βάτερμαν, διότι μας έστειλε στον τελικό. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν είχε δηλώσει ο Ολλανδός διεθνής.
Επιστρέφοντας στο δημοσίευμα του Γιόνγκσμαν, ο Φαν Χάαλ αναζητούσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία της ΑΖ και βρήκε τη λύση. Ο Βάτερμαν ήταν η ατυχής απάντηση γι’ αυτό και δόθηκε δανεικός στην Ντε Χααγκ (2008-10), την Ντε Γκράφσιαπ (2010-11) και για μία σεζόν στην γερμανική Άαχεν στην οποία ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Ο Μάρσελ Μπραντς διαπίστωσε ότι ο Μπόι είχε εξελιχθεί και τον πήρε στην Αϊντχόφεν…
«Για να αποδείξω ο Μπόι Βάτερμαν είναι η απάντηση σε όλα, παραθέτω κάποιες τυχαίες ερωτήσεις: Ποιος έχει όνομα που παραπέμπει σε υγρό, αλλά είναι σκληρός σαν σκυρόδεμα; Ποιος μοιράζεται το πρώτο του όνομά με ένα τραγουδιστή; Ποιος έχει μία δουλειά που απαιτεί να φοράει γάντια; Ποιος έχει ένα όνομα που μοιάζει με το brand name της εταιρείας στυλό; Ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού; Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Μπόι Βάτερμαν. Μπόι Βάτερμαν. Μπόι Βάτερμαν. Μπόι Βάτερμαν. Και να θυμάστε, αν υπάρχει μία ερώτηση στην οποία δεν είναι η απάντηση, δεν είναι μία πραγματική ερώτηση», καταλήγει ο Γιόνγκσμαν στο εξαιρετικό του κείμενο.
By BOMBER στο Goal