Μετ’ από τον Ιβάν, ποιος!
Του Ανδρέα Βαλανίδη στο Goal
Η δεύτερη θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο ήταν φυσικό να αποτελέσει σταθμό, καθώς ήταν η πιο ένδοξη περίοδος στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ.
Φυσιολογικά, από το καλοκαίρι του 2013, οι γαλαζοκίτρινοι βιώνουν τη «μετα-Γιοβάνοβιτς» εποχή, στην οποίαν οι προπονητές κρίνονται αυστηρότερα από ποτέ και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα ψάχνουν κάποιον που θα στεριώσει σε ολόκληρη σεζόν. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Τόμας Κρίστιανσεν θα γράψει διαφορετικά την ιστορία, ή αν θα έχει την ίδια μοίρα με τους πέντε προκατόχους του.
Η απάντηση φυσικά θα δοθεί σε βάθος χρόνου. Το μόνο που μπορεί να γίνει, όμως, είναι η σύγκριση του φετινού δείγματος, δηλαδή των αποτελεσμάτων μεταξύ του Ιουλίου και της 9ης Οκτωβρίου, σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων τριών προπονητών που άρχισαν την καλοκαιρινή προετοιμασία από το 2013: Πάουλο Σέρζιο (2013), Γιώργος Δώνης (2014) και Ντομίνγκος Πασιένσια (2015).
Συμπερασματικά, ο Κρίστιανσεν έχει τον πιο ενθαρρυντικό απολογισμό σε νίκες, ισοπαλίες και ήττες, διατηρώντας τον ΑΠΟΕΛ σε τροχιά τίτλου στην Κύπρο και πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Μοναδικός σοβαρός του «αντίπαλος» σε αυτή τη σύγκριση ήταν ο Δώνης, ο οποίος είχε τα ίδια αποτελέσματα στην Κύπρο και μεγάλο παράσημό του την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Υστέρησε κατά δύο νίκες στην Ευρώπη με ελαφρυντικό ότι στο διάστημα που εξετάζουμε, βρήκε στον δρόμο του το μεγαθήριο που λέγεται Μπαρσελόνα, μα και τον Άγιαξ. Τώρα, τι μπορεί να σημαίνει η ενθαρρυντική εκκίνηση για τον νυν προπονητή των γαλαζοκίτρινων; Βάσει των πεπραγμένων της διοίκησης Πρόδρομου Πετρίδη, δεν θα «λέει» τίποτα αν δεν συνοδευτεί από ανάλογη πορεία μέχρι το τέλος της σεζόν.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ
1) Ο Πάουλο Σέρζιο είχε το μεγαλύτερο βάρος. Το καλοκαίρι του 2013 διαδέχτηκε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι προσδοκίες ήταν στο μάξιμουμ. Σύντομα, όμως, έπεσαν στο κενό. Οι αποκλεισμοί από τη Μάριμπορ (1-1, 0-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ και τη Ζούλτε Βάρεγκεμ (1-1, 1-2) στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν μόνο η αρχή.
Η μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα σε τέσσερις αγωνιστικές δεν βοήθησε, ούτε και η είσοδος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μέσω κλήρωσης (λόγω αποκλεισμού της Φενέρμπαχτσε). Διότι μετά το θετικό 0-0 στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι, ακολούθησε το βαρύ 0-3 στο ΓΣΠ από την Άιντραχτ στις 3 Οκτωβρίου, που έβαλε τελεία στη συνεργασία των δύο πλευρών. Ο απολογισμός του σε νίκες, ισοπαλίες και ήττες ήταν στο πρωτάθλημα 2-1-1, στην Ευρήπη 0-4-2 και συνολικά 2-5-3.
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
2) Ο Γιώργος Δώνης είχε πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους προπονητές, οι οποίοι είχαν την ευθύνη καλοκαιρινής προετοιμασίας στη «μετά-Γιοβάνοβιτς» εποχή. Βρισκόταν στον Αρχάγγελο από την προηγούμενη σεζόν, αντικαθιστώντας τον Πάουλο Σέρζιο και πανηγυρίζοντας το νταμπλ (2013-14). Έτσι, το καλοκαίρι του 2014 οδήγησε τους γαλαζοκίτρινους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το μπάσιμο στο πρωτάθλημα ήταν δυναμικό με πέντε νίκες και μία ισοπαλία.
Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, που τελειώνει η περίοδος που εξετάζεται, ο ΑΠΟΕΛ έδωσε δύο αγώνες στη φάση των ομίλων και πήρε το καλύτερο δυνατό: ήττα από την Μπαρσελόνα (0-1) και ισοπαλία με τον Άγιαξ (1-1). Απολογισμός του Ελλαδίτη στην περίοδο αυτή, σε νίκες, ισοπαλίες, ήττες, ήταν στο πρωτάθλημα 5-1-0, στην Ευρώπη 2-3-1 και συνολικά 7-4-1. Παρά την ενθαρρυντική αρχή στη σεζόν, ακολούθησαν αρνητικά χειμερινά αποτελέσματα και ο τερματισμός του συμβολαίου του μετά το 1-1 με την Αγία Νάπα στις 5/1/2015.
ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
3) Δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος 2014-15, ο διάδοχος του Γιώργου Δώνη, Τόρστεν Φινκ, απολύθηκε. Ο τίτλος κατακτήθηκε με το προπονητικό τρίο Γκουστάβο Μαντούκα-Γιώργος Κωστής-Μαρίνος Σατσιάς. Έπειτα ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Ντομίνγκος Πασιένσια, η πορεία του οποίου θύμισε το παλιό τραγούδι «μια αγάπη για το καλοκαίρι».
Πρόλαβε μόλις ένα ματς πρωταθλήματος, στην πρεμιέρα με τον Ερμή (5-1), ωστόσο τα αποτελέσματα στο Τσάμπιονς Λιγκ τον «έκαψαν». Σε σύνολο έξι αγώνων μέτρησε μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Το κύκνειο άσμα ήταν ο αποκλεισμός από την Αστάνα στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ στις 28 Αυγούστου. Έτσι, ο Πορτογάλος προπονητής δεν πρόλαβε να μάθει πώς είναι να είσαι προπονητής στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
4) Ούτε ο Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος αντικατέστησε τον Ντομίνγκος Πασιένσια, πρόλαβε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα (2015-16). Οι Γιώργος Κωστής και Μαρίνος Σατσιάς έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά και στις 21 Μαΐου ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Τόμας Κρίστιανσεν. Μοναδική μέχρι στιγμής αποτυχία είναι ο αποκλεισμός από την Κοπεγχάγη στο Τσάμπιονς Λιγκ (0-1, 1-1).
Η δανέζικη ομάδα αποδείχτηκε πολύ δυνατή, άλλωστε «μιλούν» και το εκτός έδρας 1-1 με την Πόρτο και το επιβλητικό 4-0 επί της Κλαμπ Μπρουζ στους ομίλους. Η πορεία στην Ευρώπη, όμως, είναι επιτυχημένη για τον ΑΠΟΕΛ μέχρι στιγμής. Συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ, νίκησε την Αστάνα στη Λευκωσία (2-1) και τον Ολυμπιακό στον Πειραιά (1-0), απολαμβάνοντας την πρώτη θέση του 2ου ομίλου. Τα αποτελέσματά του στην Κύπρο είναι 5-1-0 και στην Ευρώπη 4-2-2. Ο συνολικός απολογισμός με τον Δανό στον πάγκο είναι 9-3-2 και υπερέχει σε σχέση με αυτούς των άλλων τριών προπονητών.