Και τώρα τα (πιο) δύσκολα
Οι πρώτες ενδείξεις ως προς την έγκαιρη υλοποίηση του προγραμματισμού είναι θετικές. Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο απ’ εδώ και πέρα μεγαλώνει, τόσο για περιπτώσεις ποδοσφαιριστών τα συμβόλαια των οποίων έχουν λήξει, όσο και για νέες μεταγραφές.
Το ΑΠΟΕΛ… ξεμπέρδεψε εύκολα με τους ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια είχαν τελειώσεις και δε συμπεριλαμβάνονταν στο πλάνο της νέας περιόδου, από τη στιγμή που τις αποφάσεις πήρε ο Γκουστάβο Μαντούκα, γνώστης των δεδομένων της ομάδας και του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Αν το ρόλο αυτό επωμιζόταν ο νέος προπονητής, πολύ πιθανό να χρειαζόταν αρκετό χρόνο προκειμένου να καταλήξει στις αποφάσεις του.
Η παρουσία και ο ρόλος του Γκουστάβο Μαντούκα συμβάλλει και στην έγκαιρη αξιολόγηση των αναγκών της ομάδας για ενίσχυση. Έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση ενός ακραίου αμυντικού, του Βραζιλιάνου Τσόκο, ενώ η… αποστολή του sms έχει μείνει για τον επίσης Βραζιλιάνο, ακραίο μεσοεπιθετικό Βάντερ. Η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την ανανέωση της συνεργασίας με τον Τάσο Κίσσα για άλλα δύο χρόνια.
Μέχρι εδώ όλα καλά και αρκετή δουλειά έχει γίνει σε τέσσερις ουσιαστικά μέρες μετά την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου. Απ’ εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα.
Από τη μία η προσπάθεια ανανέωσης των συμβολαίων των Τζιμπούρ, Μοράις και Χαραλαμπίδη και από την άλλη οι επόμενες μεταγραφές.
Ένα δεκαήμερο περίπου από το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων προνοούσε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, για το ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων με τους ποδοσφαιριστές τα συμβόλαια των οποίων έχουν λήξει. Τόσο ο αρχηγός Χαραλαμπίδης, όσο και οι Μοράις και Τζιμπούρ είναι γνώστες των προθέσεων της διοίκησης σχετικά με το οικονομικό κυρίως μέρος των συμβολαίων που τους έχουν προταθεί και σύντομα αναμένεται να διαφανεί η αντίδραση τους.
Από αύριο και μέχρι τα μέσα περίπου της επόμενης εβδομάδας το πιο πιθανό είναι να προκύψουν εξελίξεις από τις οποίες οι Μαντούκα και Πασιένσια θα γνωρίζουν αν μπορούν να υπολογίζουν στους τρεις αυτούς ποδοσφαιριστές ή αν θα πρέπει να ψάξουν για τους αντικαταστάτες τους.
Εκκρεμότητα υπάρχει και για τους Κακά και Χριστοφίδη, για διάφορους λόγους ωστόσο, αυτή τη δεδομένη στιγμή οι περιπτώσεις τους δεν επείγουν.
Και στο κεφάλαιο μεταγραφών τα δεδομένα δυσκολεύουν. Για τους Τσόκο και Βάντερ μέτρησε περισσότερο η θέληση και η οικονομική δυνατότητα του ΑΠΟΕΛ να τους αποκτήσει, για τις επόμενες επιλογές ωστόσο ίσως να μην εξαρτάται μόνο από την προσπάθεια τόσο του Μαντούκα όσο και της διοίκησης.
Για επιλογές όπως ο Ισπανός Φεράν Κορομινάς αλλά και άλλων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό παικτών όπως οι Πάρντο και Ρίισε δεν είναι εύκολη η προσπάθεια όχι απλά να ικανοποιηθούν οικονομικά αλλά και να πειστούν να έρθουν στην Κύπρο για να παίξουν ποδόσφαιρο.
Η προοπτική του Τσιάμπιονς Λικ δίνει στο ΑΠΟΕΛ ένα δυνατό χαρτί διαπραγμάτευσης, δεν διαφοροποιεί ωστόσο σε μεγάλο ποσοστό το βαθμό δυσκολίας.
Το πιο ουσιαστικό λοιπόν κομμάτι στο κεφάλαιο προγραμματισμός είναι αυτό που ακολουθεί και στο οποίο το ΑΠΟΕΛ εισέρχεται μετά το αρχικό ξεκαθάρισμα και τις πρώτες μεταγραφές.
Από το ποσοστό επιτυχίας της προσπάθειας αυτής, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα έγκαιρης υλοποίησης του προγραμματισμού (σε αντίθεση με άλλες χρονιές) αλλά και της δημιουργίας μιας ομάδας ικανής να υλοποιήσει τον επόμενο μεγάλο στόχο, στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις…
24sports.com.cy