Καμιά υποχρέωση για Τάμαρι-Χάνι
Ολοκληρώθηκε το παράθυρο FIFA για τον Σεπτέμβριο και οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ επέστρεψαν στις προπονήσεις, γεγονός που φέρνει την ομάδα στην τελική της ευθεία για την έναρξη πρωταθλήματος και ομίλων Europa League.
Ο Ομάρ Χάνι, αυτές τις μέρες βρέθηκε στο Κατάρ για την προετοιμασία της ολυμπιακής ομάδας της Ιορδανίας ενόψει του κυπέλλου Εθνών Ασίας Κ23 που λειτουργεί ουσιαστικά ως προ-ολυμπιακό τουρνουά για το Τόκιο. Οι τρεις πρώτες χώρες της διοργάνωσης πέραν της Ιαπωνίας, που προκρίνεται αυτόματα ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πάρουν το εισιτήριο. Ηλικιακά και ο Τάμαρι θα μπορούσε να είναι μέλος αυτής της ομάδας αλλά οι Ιορδανοί επέλεξαν να τον στείλουν στην Ανδρών που είχε επίσημο αγώνα στην Κινεζική Ταϊπέι για τα προκριματικά του μουντιάλ.
Το πρόβλημα για τον ΑΠΟΕΛ, είναι πως η διοργάνωση αυτή θα γίνει στην Ταϊλάνδη στις 8-26/1/2020. Δηλαδή σε μια περίοδο που θα είναι γεμάτη με δικά του επίσημα ματς για το πρωτάθλημα και ίσως το κύπελλο. Τι ισχύει όμως με τη διοργάνωση αυτή και κατά πόσο προκύπτει υποχρέωση των πρωταθλητών να τους αφήσουν να πάνε; Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και ορίζονται από τους κανονισμούς της FIFA.
Όταν μια οποιαδήποτε διοργάνωση είναι εντός των πέντε «παραθύρων» για Εθνικές ομάδες που υπάρχουν στο Καλεντάρι (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβριος, Μάρτης, Ιούνης), τότε οι σύλλογοι υποχρεούνται να παραχωρήσουν τον παίκτη από τη στιγμή που θα πάρει κλήση. Για αυτό άλλωστε ο Μούσα πήγε κι έδωσε τρεις αγώνες σε προκριματικό όμιλο αυτής της διοργάνωσης τον Μάρτιο του 2019.
Εκτός των παραθύρων αυτών, υπάρχει υποχρέωση και για τις διοργανώσεις εθνικών ομάδων που αφορούν σε ομάδες Ανδρών. Για αυτό πέρσι το Γενάρη ο Μούσα πήγε να παίξει στα ΗΑΕ το κύπελλο Εθνών Ασίας. Όταν πρόκειται για διοργάνωση εκτός παραθύρων και δεν είναι «Α», τότε δεν υπάρχει υποχρέωση των ομάδων να αφήσουν τους παίκτες. «Δεν είναι υποχρεωτικό να αποδεσμεύσεις παίκτες έξω από τα παράθυρα ή εκτός των διοργανώσεων που περιλαμβάνονται στο διεθνές αγωνιστικό καλεντάρι» («It is not compulsory to release players outside an international window or outside the final competitions (as per paragraph 2 above) included in the international match calendar»), αναφέρει το Annex 1, παράγραφος 6 των «κανονισμών για την κατάσταση και τις μετεγγραφές των παικτών» (Regulations on the Status and Transfer of Players) της FIFA
Επίσης οι κανονισμοί ορίζουν πως καμιά ομάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να δώσει παίκτη σε δυο διοργανώσεις την ίδια χρονιά: «Δεν είναι υποχρεωτικό να αποδεσμεύσει τον ίδιο παίκτη για περισσότερες από μια διοργανώσεις Α μέσα στην ίδια χρονιά» («It is not compulsory to release the same player for more than one “A” representative team final competition per year»), αναφέρει η ίδια παράγραφος των κανονισμών.
Πέρσι είχαμε το παράδειγμα του Σον της Τότεναμ, που του επέτρεψαν να λάβει μέρος με τη Ν. Κορέα στους Ασιατικούς αγώνες, με «δώρο» αν κέρδιζαν το χρυσό να τον απαλλάξουν από τη στράτευση, και όταν πήρε κλήση για το κύπελλο Εθνών Ασίας τον έστειλαν στο τέλος των ομίλων. Το 2016 η Μπαρσελόνα επέτρεψε στον Νέιμαρ να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο με τη Βραζιλία, όμως σε αντάλλαγμα έμεινε εκτός από το Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο της ίδιας χρονιάς.
Πιο δικό μας παράδειγμα αυτό της Ομόνοιας με τον Καρίμ Χαφέζ που κλήθηκε στην Κ23 της Αιγύπτου για το προ-ολυμπιακό για το Ρίο 2016 της Αφρικής και οι «πράσινοι» σε συνεννόηση μαζί του δεν του επέτρεψαν να πάει. Για την ιστορία εκείνη η διοργάνωση έγινε 28/11-12/12/2015.
Συμπερασματικά δεν προκύπτει υποχρέωση του ΑΠΟΕΛ να επιτρέψει στους παίκτες να πάνε στο προ-ολυμπιακό τουρνουά αλλά εναπόκειται στην συνεννόηση του συλλόγου με την ομοσπονδία της Ιορδανίας και τους ίδιους τους παίκτες για τη σχετική απόφαση.
www.24sports.com.cy