Ποδοσφαιρο

Ισοφάρισε το αρνητικό του ρεκόρ

Αρκετός λόγος έγινε για την αδυναμία του ΑΠΟΕΛ να ξεκλειδώσει την άμυνα της Βάρνταρ, φτάνοντας στην επίτευξη τουλάχιστον ενός γκολ που θα του έκανε τη ζωή πιο εύκολη ενόψει του επαναληπτικού στα Σκόπια.

Με αυτό ως αφετηρία, λοιπόν, ξεσκονίσαμε τα πεπραγμένα των γαλαζοκίτρινων στις εκτός τειχών υποχρεώσεις, καταλήγοντας σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα.

Με το τέλος του προχθεσινού ματς, ο ΑΠΟΕΛ συμπλήρωσε ένα σερί πέντε ευρωπαϊκών παιχνιδιών στα οποία δεν κατάφερε να σκοράρει. Τι σημαίνει αυτό; Πως ισοφάρισε το δικό του αρνητικό σερί στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, κάτι που προφανώς κάτι λέει. Η τελευταία φορά που βρήκε το μονοπάτι προς το αντίπαλο πλεκτό ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Τότε, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στον Άγιαξ, ο Γκουστάβο Μαντούκα δεν λάθεψε στην εκτέλεση πέναλτι, όταν το χρονόμετρο σημάδευε το 31ο λεπτό, «απαντώντας» έτσι στο γκολ του Άντερσεν τρία λεπτά προηγουμένως (τελικό σκορ 1-1).

Ακολούθησαν πέντε ματς, στα οποία ο Θρύλος έμεινε «άσφαιρος». Τέσσερα στη φάση των ομίλων (δύο με την Παρί ΣΖ και από ένα με τις Μπαρσελόνα, Άγιαξ) και το προχθεσινό με τη Βάρνταρ.

Η αμέσως προηγούμενη φορά που δεν κατάφερε να σκοράρει σε πέντε συνεχόμενες αναμετρήσεις, ήταν στο διάστημα 1978-1980. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1978 δεν παραβίασε την εστία της Σιάμροκ σε δύο ματς, έναν χρόνο μετά δεν βρήκε στόχο στις διπλές αναμετρήσεις με την Κοπεγχάγη και το εν λόγω παζλ συμπληρώθηκε στην αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή υποχρέωση. Δηλαδή, το 1980 με τη Δυναμό Βερολίνου.

Ασφαλώς, συγκρίνοντας κάποιος το παρελθόν με το παρόν, μπορεί να δώσει διάφορες ερμηνείες. Μία εξ αυτών λέει πως η αγωνιστική εμβέλεια των αντιπάλων τότε ήταν πολύ πιο μειωμένη σε σχέση με αυτές που προηγήθηκαν τώρα. Αυτό, εξάλλου, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να μην προσμετρήσουμε το ακόλουθο: Άλλη η δυναμικότητα του ΑΠΟΕΛ τότε και άλλη τώρα. Άλλο προϋπολογισμό είχε τότε και άλλον τώρα.

Ο ΑΠΟΕΛ το 1978 δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό, γιατί αγωνιζόταν εξ ολοκλήρου με Κύπριους παίκτες. Επιπρόσθετα, είχαν προηγηθεί άλλες τρεις φορές που οι γαλαζοκίτρινοι αγωνίσθηκαν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ποτέ δεν έμειναν για ένα τόσο μεγάλο σερί παιχνιδιών μακριά από την επίτευξη γκολ.

Previous post

Δείξε μας πόσο καλός είσαι

Next post

Τι αλλάζει στα Σκόπια;