Ιωάννου: «Ικανοποιημένος για τη ραγδαία ανάπτυξη»
Το τμήμα Δρομέων του ΑΠΟΕΛ χάρη στη δραστηριότητα εντός και εκτός Κύπρου και τους στόχους του, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Προσελκύει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με το άθλημα και να τρέχουν με την τιμημένη γαλαζοκίτρινη φανέλα.
Η επίσημη ιστοσελίδα του ΑΠΟΕΛ σε τακτά χρονικά διαστήματα αναδεικνύει την προσφορά των Δρομέων και τους συστήνει στον κόσμο. Σήμερα, ήρθε η σειρά του Λεωνίδα Ιωάννου να παρουσιαστεί. Ο Ιωάννου είναι ο προπονητής του τμήματος και εκείνος που προσαρμόζει (αναλόγως της διαδρομής) το πρόγραμμα της προετοιμασίας των αθλητών μας.
Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τους δρομείς του ΑΠΟΕΛ;
«Καταρχάς από μικρός ακολουθούσα την ομάδα όποτε αυτό ήταν εφικτό λόγω του ότι μεγάλωσα στην επαρχία Λεμεσού. Ακολούθως μετέβηκα στην Ελλάδα για σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία και πέρυσι διάβασα την ανακοίνωση του Σωματείου για την δημιουργία του τμήματος δρομέων. Ως γυμναστής , αθλητής και δρομέας δεν έχασα ούτε δευτερόλεπτο και πήρα τηλέφωνο τον υπεύθυνο του τμήματος Ηλιάδη Χρυσόστομο για να συναντηθούμε. Αμέσως μου έκανε την πρόταση κατά πόσο θα μπορούσα να βοηθήσω το τμήμα στο κομμάτι της προπονητικής καθοδήγησης και χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά απάντησα θετικά».
Τι δυσκολίες αντιμετώπισες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των αθλητών μας;
«Οι δυσκολίες έγκεινται στο γεγονός ότι η προπονητική καθοδήγηση γίνεται εξ αποστάσεως λόγω του ότι διαμένω στο εξωτερικό. Παρ’ όλο που είμαστε σε συχνή επικοινωνία με τους αθλητές, δεν μπορεί να γίνει σωστή αξιολόγηση αρκετών παραμέτρων. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τους τραυματισμούς στο ελάχιστο δυνατό, αυξάνοντας τις προπονητικές μονάδες με βασικό στόχο την ανάπτυξη της ειδικής δρομικής δύναμης. Πέραν τούτου, έχω την άποψη ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δρομείς μας είναι πολλαπλάσιες από τις προαναφερθείσες, και οφείλονται κατά βάση στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες) που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της θερινής τους προετοιμασίας για τους φθινοπωρινούς αγώνες (Βερολίνου – Αθήνα). Παρά ταύτα, είμαι πεπεισμένος ότι το χαμόγελο του τερματισμού σε έναν αγώνα, είναι ικανό για να διαγράψει όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αθλητής και να γεννήσει εκ νέου την επιθυμία για συμμετοχή σε επόμενους αγώνες».
Πώς βλέπεις το μέλλον του τμήματος;
«Με ικανοποίηση, βλέπω ότι υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη τόσο στον αριθμό των δρομέων που εγγράφονται στο τμήμα, όσο και στην δρομική ποιότητα που τους χαρακτηρίζει. Παρ’ όλο που έχουμε να κάνουμε με καθαρά ερασιτέχνες δρομείς (κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν καμία επαφή με το άθλημα), έχω παρατηρήσει πως η δίψα για χιλιόμετρα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα ατομικά ρεκόρ που παρουσιάζονται από αγώνα σε αγώνα.
Επιπλέον, οι εμπειρίες που αποκτούν τόσο οι δρομείς, όσο και εγώ μέσα από τη συμμετοχή στους αγώνες, είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν ούτως ώστε σαν ένα ενιαίο σύνολο να αποδώσουμε τα μέγιστα στις επερχόμενες διοργανώσεις. Εδώ να σημειώσω την καλή επικοινωνία και συνεργασία που έχω με τον υπεύθυνο του τμήματος Ηλιάδη Χρυσόστομο αλλά και την στήριξη που μας παρέχει το Σωματείο σε ότι ζητήσουμε».
Ποιος είναι ο επόμενος αγωνιστικός στόχος του τμήματος;
«Θα μπορούσα να χωρίσω τους στόχους μας, σε άμεσους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Ο άμεσος στόχος μας είναι μία καλή παρουσία στην επερχόμενη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου την Κυριακή (08/11). Βραχυπρόθεσμα, θα έλεγα ότι ο σημαντικότερος μας στόχος είναι η έντονη παρουσία τόσο σε όγκο όσο και σε απόδοση στους Μαραθώνιους και Ημιμαραθώνιους αγώνες που θα διεξαχθούν στην Κύπρο την Άνοιξη. Ως μακροπρόθεσμο στόχο πιστεύω ότι θα μπορούσα να θέσω την επίτευξη της δια βίου άσκησης στους δρομείς μας, και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε αρκετά καλό δρόμο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτό θα το διαπιστώσουν όσοι αναλογιστούν ότι οι περισσότεροι δρομείς του τμήματος κατάφεραν από την άνεση του σπιτιού τους, να σηκώνονται είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε πολύ αργά και κουρασμένοι από την δουλεία και να υποβάλουν στον εαυτό τους να ανταπεξέλθει σε μία κατά τα άλλα αρκετά δύσκολη προπονητική επιβάρυνση. Τέλος, ένας στόχος ο οποίος βρίσκεται πάντοτε στο προσκήνιο είναι η υγεία των δρομέων μας, μέσα από την υγιή ενασχόληση με τον αθλητισμό».
Γνωρίστε τον Λεωνίδα Ιωάννου
Ο Λεωνίδας είναι απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς επίσης και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Άσκηση και Υγεία». Στην παρούσα φάση πέραν της προπονητικής καθοδήγησης του τμήματος δρομέων της ομάδας μας, είναι διαχειριστής της σελίδας www.sport-supporter.net και της ομάδας δρομέων που εμπίπτει σε αυτή. Πέραν του αγωνιστικού μέρους, είναι ερευνητής στο εργαστήριο περιβαλλοντικής φυσιολογίας (FAME Laboratory) το οποίο εδρεύει στην Ελλάδα και εξειδικεύεται στον ανθρώπινο εγκλιματισμό και την θερμορύθμιση του ανθρώπου κάτω από υψηλή θερμική επιβάρυνση. Ένα παράδειγμα αυτού είναι, πως μία αθλητική ομάδα μπορεί να ανταπεξέλθει και να παρουσιάσει τη βέλτιστη δυνατή απόδοση της κατά την διάρκεια των αγώνων του Champions League, γνωρίζοντας ότι θα κληθεί να αγωνιστεί σε περιβαλλοντικές συνθήκες πολύ διαφορετικές από την χώρα προέλευσης της. Στο άμεσο μέλλον, στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και των γνώσεων του σε διδακτορικό επίπεδο.