ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιρο

Η μετάβαση στο 4-3-3

Ο σχηματισμός 4-3-3 παρουσιάζεται ως ο προσφιλής του νέου προπονητή του ΑΠΟΕΛ, Κόρε Ίνγκεμπριγκτσεν και επομένως αναμένεται να δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες. Θεωρείται κατεξοχήν επιθετικογενής, τον έκαναν παντιέρα η Μπαρσελόνα, η Εθνική Ισπανίας και όλες οι ομάδες του Πεπ Γκουαρδιόλα (Μπαρσελόνα, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι).

Επομένως, εκ πρώτης μπορεί να ειπωθεί ότι η διοίκηση των γαλαζοκιτρίνων προσπάθησε να ικανοποιήσει την επιθυμία των οπαδών τους, για πρόσληψη τεχνικού με επιθετική φιλοσοφία. Το ζήτημα όμως είναι ότι, πάντοτε στο ποδόσφαιρο, υπάρχει σημαντική διαφορά από τη θεωρία στην πράξη.

Καταρχάς, η ομάδα της Λευκωσίας αγωνιζόταν από την περασμένη σεζόν με τριάδα στην άμυνα, κάτι που άρχισε επί των ημερών του Πάολο Τραμετσάνι και συνεχίστηκε από τον Τόμας Ντολ. Είναι δομημένη σε αυτό το στυλ και συνεπώς, η μετάβαση στο 4-3-3 μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς πρόκειται για διαφορετικής προσέγγισης φιλοσοφία.

Ωστόσο, άρχισε ήδη να δουλεύεται από τον Λούκα Χατζηλούκα, ο οποίος είχε το πρόσταγμα στον Αρχάγγελο στο διάστημα που μεσολάβησε της απόλυσης του Γερμανού και της εξεύρεσης του διαδόχου του. Το εφάρμοσε άλλωστε απέναντι σε Σεβίλλη (1-0), Εθνικό (2-0) και ΑΕΛ (1-2).

Με τους αδιάφορους και αλλαγμένους Ανδαλουσιανούς ήταν ιδιαίτερο ματς, ενώ οι Αχνιώτες ήταν έτσι κι αλλιώς χαμηλότερο εμπόδιο. Ωστόσο, στο ντέρμπι με τους Λεμεσιανούς, το οποίο είχε διαφορετικές απαιτήσεις, αποδείχτηκε ότι η αλλαγή ενός σχηματισμού από μόνη της δεν είναι ικανή να φέρει την ευτυχία.

Διότι πέρα από την καλή γνώση κάθε συστήματος, την οποία επιβάλλεται να έχουν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας που θα το εφαρμόσουν, χρειάζονται και οι κατάλληλοι ποδοσφαιριστές, στην κατάλληλη θέση και την κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση.

Επομένως το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί ο Ίνγκεμπριγκτσεν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο να ανεβάσει αγωνιστικά τους γαλαζοκίτρινους, μα και να τους μάθει να αγωνίζονται διαφορετικά.

Η απάντηση ασφαλώς θα δοθεί λίαν συντόμως. Άλλωστε, ακολουθεί «καυτό» πρόγραμμα που αρχίζει την Κυριακή στο ΓΣΠ κόντρα στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου και τελειώνει στις 27 Φεβρουαρίου στην Ελβετία κόντρα στη Βασιλεία.

Κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και ότι ο Νορβηγός προπονητής θα ριχτεί κατευθείαν στα βαθιά και, όπως οι πρόγονοί του (Βίκινγκς), μένει να αποδείξει ότι είναι καλός… θαλασσοπόρος.

 

Του Ανδρέα Βαλανίδη στο goal

Previous post

Η υπόσχεση του Κόρε Ίνγκεμπργκτσεν

Next post

Έρχεται ως βοηθός του Κόρε