ΠοδοσφαιροΤα ΜΜΕ για 'μας

Οι λόγοι της επιτυχίας

Προφανώς, η κατάκτηση του πέμπτου σερί τίτλου αποτελεί δείγμα της κυριαρχίας του ΑΠΟΕΛ στα ποδοσφαιρικά δρώμενά μας και επιβεβαιώνει με τρανταχτό τρόπο την ανωτερότητά του. Το γεγονός πως ο σύλλογος έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από τους υπόλοιπους, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως υπογράφει αυτομάτως συμβόλαιο με τον τίτλο του πρωταθλητή κάθε χρόνο.

Αν ήταν έτσι, δεν θα τα έβαζε στην Ευρώπη με συλλόγους που είχαν πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό και θα τους άφηνε εκτός. Ο ΑΠΟΕΛ δεν παραχώρησε τον θρόνο του για άλλη μια αγωνιστική περίοδο, ακόμα και φέτος που συμμετείχε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, γιατί έκανε μια σειρά σημαντικών στοιχείων καλά, πολύ καλά που έκαναν εν τέλει τη διαφορά. Κι ας μην κέρδισε την ΑΕΚ, κι ας μην κέρδισε τον Απόλλωνα. Για πρωτάθλημα μιλάμε, για ένα μαραθώνιο και όχι για ματς νοκ άουτ.

Το «Goal» εστίασε στη διαδρομή των γαλαζοκιτρίνων, εμβαθύνοντας στην πορεία που διένυσαν από την 1η έως την 35η αγωνιστική, αντλώντας σημαντικά στοιχεία, τα οποία εν τέλει αποτέλεσαν τη βάση της εκτόξευσης για να διατηρήσει ο σύλλογος για άλλη μια σεζόν το στέμμα του πρωταθλητή…

Το πάθημα είχε γίνει καλό μάθημα: Θυμάστε τι ίσχυε με το «καλημέρα» της περσινής σεζόν; Τέλος ο Γκουστάβο Μαντούκα, τέλος ο Ντομίνγκος Πασιένσια, αμφισβήτηση της διοίκησης και των παικτών. Αυτό ήταν το σκηνικό μετά τον αποκλεισμό από την Αστάνα. Φέτος, έγιναν πιο σωστές κινήσεις και αυτό το χλομό τοπίο δεν είχε δεύτερη προβολή. Εν μέσω βαρυσήμαντων ευρωπαϊκών εξετάσεων, ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να ορθώσει ανάστημα και να μπει με ορμή στο πρωτάθλημα. Για να αντιληφθείτε τη διάσταση του πράγματος, τελείωσε την πρώτη φάση με δύο μόλις ήττες (ΑΕΛ, Απόλλων).

Ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα: Δεκαέξι διαφορετικοί παίκτες πέτυχαν τα 75 τέρματα, κάτι που δεικνύει τον πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Πρώτο κανόνι είναι ο Πιέρος Σωτηρίου που πέτυχε 21 γκολ και τον ακολουθεί ο Ιγκόρ ντε Καμάργκο που έστειλε την μπάλα 9 φορές στο αντίπαλο πλεκτό. Ένα λιγότερο μετρά ο Γιώργος Εφραίμ και 6 πέτυχε ο Βινίσιους Ολιβέιρα. Πέντε φορές πανηγύρισε δικό του γκολ ο Γιάννης Γιαννιώτας και από 4 πέτυχαν οι Φακούντο Μπερτόλιο, Στάθης Αλωνεύτης. Από 3 σκόραραν οι Νταβίδ Μπαράλ, Νούνο Μοράις και Βάντερ Βιέιρα.

Η νοοτροπία νικητή κι ο ρόλος των παλιών: Η ποιότητα και η στόφα νικητή παικτών όπως των Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Μοράις, Βινίσιους και Εφραίμ, των παλαιότερων Αλεξάνδρου, Αλωνεύτη, Μερκή και πάει λέγοντας, δεν συμμαζεύεται και μίλησε στα δύσκολα. Ο ΑΠΟΕΛ έδειξε ακαταμάχητος στα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν, παρασύροντας το σύνολο. Ειδικά των «νέων», όπως ο Σωτηρίου που είχε ρόλο leader. Ακόμη και στις αναμετρήσεις που η αγωνιστική του εικόνα δεν ήταν σε αδρές γραμμές υπέρτερη του αντιπάλου, ο Θρύλος βρήκε το μονοπάτι που οδηγούσε προς την επιτυχία.

Δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο: Mε σφικτή αμυντική λειτουργία, δίχως «πάμε μπροστά κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» επένδυσε ο ΑΠΟΕΛ. Άλλαξε στυλ, προσαρμόστηκε στις συνθήκες, είχε και τους παίκτες να χτυπά με ταχύτητα στην κόντρα, οπότε ιδού το αποτέλεσμα. Tι άλλο είχε, πέρα από όλα τα άλλα που αναφέραμε; Eκτός από μυαλό, είχε και τύχη! Ναι, απαραίτητο συστατικό στο ποδόσφαιρο. Άλλωστε την τύχη σου την προκαλείς, δεν την περιμένεις. Όσο πιο σωστά λειτουργείς τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να σε… ανταμείψει.

Τα «θέλω» της εξέδρας δεν έγιναν πράξεις: Τα «θέλω» και τα «πρέπει» της εξέδρας επηρεάζουν. Είναι χιλιοειπωμένο πως ορισμένες φορές, αυτή η τάση της κερκίδας ενεργεί ως μοχλός πίεσης στις αποφάσεις της διοίκησης. Φέτος, όμως, οι ιθύνοντες δεν ενήργησαν ως οπαδοί ή αν το προτιμάτε δεν συμπορεύτηκαν μαζί τους. Τρανό παράδειγμα, στα πολύ δύσκολα της ήττας από τον Απόλλωνα την 31η αγωνιστική και της ισοπαλίας που ακολούθησε με την Ανόρθωση, υπήρχε στήριξη. Προς τον προπονητή και τους παίκτες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με άλλες σεζόν.

Το εντός έδρας αήττητο λέει πολλά: Για όσους ρωτάτε και ψάχνετε για το τι έκανε στο ΓΣΠ, σας έχουμε έτοιμη την απάντηση: Σε 19 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και αυτών με την Ομόνοια που ήταν τυπικά φιλοξενούμενος, ο ΑΠΟΕΛ μόλις σε τέσσερα εξ αυτών γλίστρησε και έχασε βαθμούς. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως δεν γνώρισε ποτέ την ήττα. Έχασε από δύο βαθμούς στα ματς με τον Απόλλωνα (1–1, 12η αγωνιστική), την ΑΕΚ (1-1, 22η αγωνιστική, 0-0 34η αγωνιστική) και την Ανόρθωση (1-1, 32η αγωνιστική), κάτι που δεικνύει πολλά για τη δυναμική του.

Οι χαμένοι βαθμοί αντισταθμίστηκαν: Ως συνέχεια του προηγούμενου, αξίζει να σημειωθεί πως τις περισσότερες φορές που πάτησε την μπανανόφλουδα ήταν στα εκτός έδρας παιχνίδια. Σε επτά εξ αυτών έχασε παρακαλώ 18 ολόκληρους βαθμούς. Συγκεκριμένα τρεις φορές ο Θρύλος έμεινε στην ισοπαλία (0-0 με Ανόρθωση, 1-1 με Ερμή, 1-1 με ΑΕΚ) και τέσσερις φορές ηττήθηκε (0-1 με ΑΕΛ, 0-2, 0-1 με Απόλλων, 1-2 με ΑΕΚ). Οι εν λόγω χαμένοι βαθμοί… αντισταθμίστηκαν από τον καλό απολογισμό εντός έδρας.

Ωριμάζει, αντέχει και επιτυγχάνει: Δεν είναι κρυφό, αλλά αποτελεί την ωμή πραγματικότητα. Tα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν απλά λόγος για τους παίκτες που αδυνατούσαν να φανούν αντάξιοι της φανέλας που φορούσαν, αλλά και για τους προπονητές που αποτύγχαναν να παραμείνουν στον πόστο τους. Αυτός ο μύλος άλεσε αρκετούς. Οι όποιοι φόβοι και ανασφάλειες εκφράζονταν για το πρόσωπό του, κατάφερε λοιπόν ο Τόμας Κρίστιανσεν να τους εξαφανίσει. Ώριμος πλέον και με την επιτυχία να τον συντροφεύει ανέλυσε πολλά πράγματα. Έπαιξε, έμαθε, άντεξε και εν τέλει πέτυχε.

Οι «απαντήσεις» στις πωλήσεις παικτών: Τι και αν έχασε μέσα του Αυγούστου (και εν μέσω κρίσιμων εξετάσεων στην Ευρώπη) τον Ντε Βινσέντι, έναν εκ των κορυφαίων του παικτών στη μεσοεπιθετική γραμμή; Τι και αν έχασε πέντε μήνες μετά τον Καρλάο, τον κορυφαίο κεντρικό αμυντικό του; Η ομάδα βρήκε τις δέουσες λύσεις για να… απαντήσει στις πωλήσεις των εν λόγω παικτών (πρόσθεσαν μπόλικο χρήμα στο ταμείο), ιδιαιτέρως με τον πρώτο που αποτελούσε βαρόμετρο τις προηγούμενες σεζόν. Έψαξε τις λύσεις εκ των έσω ο Κρίστιανσεν και πέτυχε διάνα.

Η ανωτερότητα στους γηγενείς παίκτες: Η απάντηση στο προηγούμενο σημείο; Ο ΑΠΟΕΛ στηρίχθηκε στους γηγενείς ποδοσφαιριστές. Επένδυσε περισσότερο σε αυτούς, σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές του στη μάχη του τίτλου, την ΑΕΚ και τον Απόλλωνα. Ο Πιέρος Σωτηρίου των 21 γκολ έχει 32 συμμετοχές. Οι Στάθης Αλωνεύτης και Γιώργος Εφραίμ, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν μάλιστα και από τραυματισμό, είχαν αντιστοίχως 27 και 25 παρουσίες με 4 και 8 γκολ. Σύνολο 33 γκολ από την κυπριακή επιθετική τριπλέτα, κάτι που προφανώς λέει πάρα πολλά όσον αφορά στην κυπριακή ποιότητα.

 

goal

Previous post

Ν. Αλεξάνδρου «Ο ΑΠΟΕΛ είναι Ιδέα»

Next post

Υπέρ του Κρίστιανσεν