H αξιολόγηση των παικτών που έπαιξαν φέτος
Όταν μια σεζόν ολοκληρώνεται χωρίς τίτλο και απλά με την κατάληψη της 2ης θέσης, τότε δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί πετυχημένη. Άλλωστε είχε τονιστεί πολλές φορές εκ μέρους του ΑΠΟΕΛ πως ο στόχος ήταν η κατάκτηση του τίτλου μετά το 2019.
Στο σημερινό ρεπορτάζ θα γίνει εκτενής αξιολόγηση των παικτών που έπαιξαν φέτος και συμμετείχαν μέχρι τέλους με την ομάδα. Απολογισμός από την προσφορά των ποδοσφαιριστών με βάση τις εκτιμήσεις που υπήρχαν προς το πρόσωπό τους.
Τερματοφύλακας
Αρχίζοντας από τη θέση του τερματοφύλακα, ο βασικός γκολκίπερ του ΑΠΟΕΛ ήταν ο Βιντ Μπέλετς, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να προσφέρει ασφάλεια. Ο Σλοβένος διεθνής πραγματοποίησε συνολικά 42 συμμετοχές και είχε 20 clean sheet ενώ παράλληλα συνέβαλε και στο καλύτερο παθητικό του πρωταθλήματος με 26 γκολ σε 36 αγώνες. Ομολογουμένως στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος του. Ο έτερος τερματοφύλακας, ο Ανδρέας Χριστοδούλου είχε αναπληρωματικό ρόλο και τελείωσε τη σεζόν με πέντε αγώνες, έχοντας τρία clean sheet. Όσο αγωνίστηκε έδειξε έτοιμος να ανταποκριθεί.
Άμυνα
Ο παίκτης που ξεχώρισε και ηγήθηκε της αμυντικής γραμμής ήταν ο Χοσέ Κρέσπο. Ο Ισπανός πολύπειρος στόπερ αν και μεγάλος σε ηλικία (36) ήταν ο στυλοβάτης της οπισθοφυλακής και έφτασε τις 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με δύο γκολ. Στους διακριθέντες της άμυνας μπαίνει και ο Λάσα Ντβάλι, ο οποίος κατέγραψε 29 αγώνες και τέσσερα γκολ. Σταθερός στην απόδοσή του και ιδιαίτερα απειλητικός όταν ανέβαινε αποτελούσε μια καλή επιλογή για τον προπονητή.
Με τα καλά του και τα κακά του ο Ανδρέας Καρώ ήταν ο μοναδικός Κύπριος με ενεργό ρόλο στην ομάδα. Έπιασε τα 32 παιχνίδια (δύο γκολ) και ανά διαστήματα ήταν πολύ καλός. Θα μπορούσε και καλύτερα βέβαια.
Ο Φεράρι που αποκτήθηκε στην αρχή της χρονιάς ήρθε με καλές περγαμηνές, αλλά του έλειψε η σταθερότητα στους 32 αγώνες που έπαιξε ως μπακ. Δεν απέδωσε όπως θα περίμενε η ομάδα στο μεγαλύτερο διάστημα.
Ο Γουίλερ ήταν από τους παίκτες που έκαναν step up στην απόδοσή τους, αλλά δεν μπόρεσε να το δείξει μέχρι τέλους λόγω του τραυματισμού, μένοντας στα 21 ματς. Σε πολύ καλό επίπεδο ήταν ο Σούσιτς στους 28 αγώνες που έπαιξε, αλλά ο τραυματισμός του στέρησε να παίξει περισσότερο. Μέτρια ήταν η παρουσία του Τσεπάκ στα 24 ματς που έπαιξε και δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά.
Κέντρο
Στη μεσαία γραμμή ο Κίνγκσλεϊ Σαρφό ήταν ο παίκτης «κλειδί» κι αυτός που ένωνε την άμυνα με την επίθεση, κάνοντας τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Τελείωσε τη σεζόν με 40 αγώνες και τέσσερα γκολ, αφήνοντας θετικότατο πρόσημο.
Καλός ήταν παρά τους τραυματισμούς του ο Κοσταντίνοφ στα 30 παιχνίδια που έπαιξε ερχόμενος το καλοκαίρι ως μεταγραφή. Limit down για τον Νταουσβίλι σε σχέση με αυτά που προσδοκούσαν όλοι, αγωνίστηκε σε 21 ματς χωρίς να βοηθήσει.
Σταθερή αξία ο Σατσιάς παρά τα 20 του χρόνια. Έπιασε τις 22 συμμετοχές και ήταν πολλές φορές θετικός. Τα στατιστικά του Ντάλσιο λένε πως άγγιξαν το μάξιμουμ συμμετοχών στον ΑΠΟΕΛ με 44, όντας πρώτος τη φετινή σεζόν. Πέτυχε τέσσερα γκολ και παρότι δεν εντυπωσίασε ήταν στους παίκτες που πρόσφεραν γενικότερα.
Κατώτερος του αναμενόμενου μπορεί να χαρακτηριστεί ο Βιγιαφάνες. Ήρθε ως μεγάλο όνομα αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Μέτρησε 20 αγώνες στις εγχώριες διοργανώσεις χωρίς να σκοράρει.
Εξτρέμ – επίθεση
Στην πρώτη του χρονιά με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα ο Μαρκίνιος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Είχε 31 στο ενεργητικό του και οκτώ γκολ που τον τοποθέτησε στην κορυφή των σκόρερ της ομάδας μαζί με τον Κβιλιτάια. Από μόνο του αυτό το γεγονός του δίνει πολλά συν στην αξιολόγηση.
Όσο ήταν υγιής ο Εφραίμ πρόσφερε τρία γκολ στις 23 αναμετρήσεις που έπαιξε. Είχε κυρίως βοηθητικό ρόλο και ανταποκρίθηκε. Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε ο Εντονγκαλά στα 23 ματς (ένα γκολ) που έπαιξε. Ο Δώνης που ήρθε δανεικός από τη Ρεμς στιγματίστηκε από τους τραυματισμούς και σταμάτησε στα 16 παιχνίδια και στα πέντε γκολ στην Κύπρο.
Λιγότερα από ό,τι προσδοκούσε ο Μιλόγεβιτς πρόσφερε ο Μπεν, ο οποίος είχε δύο γκολ σε 12 αγώνες. Είχε την προοπτική να δώσει περισσότερα. Το ίδιο ισχύει για τον Μακέντα, που παρά το «βαρύ» του όνομα ήταν «σκιά» του εαυτού του και σκόραρε δύο γκολ σε 15 αγώνες.
Αντίθετα φιλότιμη προσπάθεια έκανε ο Μάριος Ηλία στα 13 παιχνίδια που έπαιξε (ένα γκολ). Τέλος ο Κβιλιτάια δέχθηκε αρκετή κριτική, αλλά οι εμφανίσεις του προς το τέλος της σεζόν μάλλον αφήνουν καλή γεύση. Συνολικά είχε οκτώ γκολ σε 30 αγώνες.
Του Θεόδωρου Κόμπου (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ / ΕΝΘΕΤΟ SUPER SPORT)
No Comment