«Γκρουπάμα Αρένα»: Το διαμάντι της Φερεντσβάρος
Το κεφάλαιο «Orange Arena» έχει ανοίξει και πάλι για τα καλά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Πρόδρομου Πετρίδη. Για να λέμε όμως τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, το κεφάλαιο αυτό ποτέ δεν έκλεισε για τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ. Συνεχώς τρέχουν μελέτες και διαρκώς ψάχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσει ο ΑΠΟΕΛ το δικό του σπίτι, χωρίς όμως να κινδυνέψει ποτέ από χρέη, αλλά αντίθετα να επωφεληθεί από αυτό. Έτσι στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του ΑΠΟΕΛ βρέθηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία ώστε να δει από κοντά το Γκρουπάμα Αρένα της Φερεντσβάρος και να παρακολουθήσει μια παρουσίαση για την εκποίηση του γηπέδου. Φαίνεται πως ένα τέτοιο γήπεδο ταιριάζει απόλυτα στα θέλω του ΑΠΟΕΛ. Υπερσύγχρονο με όλες τις ανέσεις, αλλά και λειτουργικό. Μάλιστα οι Ούγγροι έχουν εκμεταλλευτεί την επένδυση αυτή με όλους τους δυνατούς τρόπους.
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Το Γκρουπάμα Αρένα είναι γήπεδο κατηγορίας 4 στην UEFA, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τον ημιτελικό του Champions League. Εξαίρεση φυσικά ο τελικός της διοργάνωσης ένεκα χωρητικότητας. Πάντως με τη νέα χρονιά έχει ήδη ανακοινωθεί πως ο τελικός του γυναικείου Champions League θα πραγματοποιηθεί εκεί. Συνολικά μπορεί να φιλοξενήσει 23.698 οπαδούς στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ουγγρικής Ομοσπονδίας στις εγχώριες διοργανώσεις φιλοξενεί 22.000 άτομα.
Συνολικά το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις που το συνοδεύουν λαμβάνουν μια έκταση των 28,747 τετραγωνικών μέτρων. Το κτήριο έχει τέσσερις ορόφους και είναι εύκολα αντιληπτό πως για τα δεδομένα της Ουγγαρίας αλλά και τα δικά μας εδώ, αυτό το κάνει επιβλητικό. Έχει τρεις ξεχωριστούς χώρους για στάθμευση. Ένα εσωτερικό τριόροφο πάρκινγκ που φιλοξενεί 354 αυτοκίνητα, ένα εξωτερικό μπροστά στο γήπεδο χωρητικότητες 106 αυτοκινήτων και δίπλα απ’ το γήπεδο υπάρχει άλλος χώρος για 405 αυτοκίνητα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Απ’ την μέρα που ξεκίνησε και επίσημα η κατασκευή του γηπέδου χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθεί. Σε αυτούς τους μήνες μετακινήθηκαν 60.000 κυβικά μέτρα(!). Στο πιο πρακτικά νούμερα, χρειάστηκαν 24.492 κυβικά μέτρα μπετόν και 2708 τόνοι από ατσάλι. Η κατασκευή δεν ήταν εύκολη, αντίθετα ήταν χρονοβόρα και ήθελε μεγάλη προσοχή, όμως στο τέλος φαίνεται πως άξιζε.
ΚΟΣΤΟΣ
Για την κατασκευή του γηπέδου χρειάστηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ(!). Κάτι που σημαίνει πως για κάθε θέση το κόστος ανήλθε περίπου στις 2000 ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί βάζουν το γήπεδο ως το 5ο πιο ακριβό σύμφωνα με το κόστος για κάθε θέση. Πάντως τα 40 εκατομμύρια δεν είναι ένα απλό ποσό. Ας μην ξεχνάμε πως η κρατική χορηγία για τα Κυπριακά δεδομένα ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει πως οι «Γαλαζοκίτρινοι» είτε θα πρέπει να βρουν ένα ποσό 38 εκατομμυρίων από χορηγίες και τα ταμία τους, είτε φυσικά να ρίξουν το κόστος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το γήπεδο έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όλα του τα συστήματα είναι αξιοθαύμαστα και γήπεδα μεγαλύτερων ομάδων, και μάλιστα πολύ μεγαλύτερων ομάδων θα ζήλευαν το γήπεδο των Ούγγρων. Ενδιαφέρον είναι και το μέτρο της ταυτοποίησης και το πως ισχύει εκεί. Ουσιαστικά οι φίλαθλοι πριν περάσουν στις κερκίδες ακουμπούν το χέρι τους σε συγκεκριμένη θυρίδα. Εκεί και με τη βοήθεια της τεχνολογίας το σύστημα αναγνωρίζει και ταυτοποιεί τον φίλαθλο. Ουσιαστικά το σύστημα αναλύει τα αιμοφόρα αγγεία που είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος και έτσι η ταυτοποίηση είναι θέμα δευτερολέπτων. Με αυτό τον τρόπο οι φίλοι της ομάδας δεν έχουν εισιτήρια διαρκείας, καθώς το χέρι τους είναι αρκετό, ενώ ανά πάσα στιγμή η ομάδα γνωρίζει ποιος βρίσκεται εντός γηπέδου και τη θέση του.
Πέραν όμως αυτού του συστήματα το Γκρουπάμα Αρένα έχει και ένα ακόμη ιδιαίτερο σύστημα. Αυτό των πληρωμών εντός του γηπέδου. Ουσιαστικά η ταυτοποίηση του κάθε ατόμου δίνει και τη δυνατότητα της δημιουργίας ξεχωριστού λογαριασμού σε μια μεγάλη βάση δεδομένων. Εκεί οι φίλαθλοι αν και εφόσον θελήσουν οι ίδιοι προχωρούν στο συγχρονισμό της βάσης αυτής με τον τραπεζικό τους λογαιριασμό, ή ακόμη καταθέτουν χρήματα από πριν. Έτσι στις καντίνες και όλα τα καταστήματα του γηπέδου, ο κάθε φίλαθλος μπορεί με ένα δακτυλικό αποτύπωμα να πληρώσει για ότι αγοράσει. Αυτό σημαίνει πως όλος ο χρόνος που χρειάζεται για να πληρώσει ένα άτομο αυτά που αγόρασε, και να πάρει ρέστα κλπ, μειώνεται σε μερικά δευτερόλεπτα. Πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, χωρίς να σημαίνει βέβαια πως είναι και το ιδανικό σύστημα. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις γι’ αυτό και η ομάδα παρέχει τη δυνατότητα στον κόσμο να μην χρησιμοποιεί το σύστημα πληρωμών μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Πιο πριν αναφερθήκαμε πως οι Ούγγροι έχουν εκμεταλλευτεί με πολλούς και διάφορους τρόπους το γήπεδο τους. Το γήπεδο φιλοξενεί μουσείο της ομάδας με όλα τα τρόπαια και τις ιστορικές στιγμές. Καταστήματα εντός του γηπέδου που προσφέρουν υπηρεσίες, διαφημίσεις στον αγωνιστικό χώρο αλλά και εκτός από αυτόν είναι μερικοί απ’ τους τρόπους που η Φερεντσβάρος στοχεύει στο κέρδος. Το γήπεδο φιλοξενεί κάθε χρόνο μεγάλες συναυλίες όπως αυτή που έγινε πέρυσι (22 Μαΐου 2017) με τους Depeche Mode.
Γενικότερα η Φερεντσβάρος επένδυσε πολλά εκατομμύρια στο γήπεδο της, όμως κατάφερε να έχει κέρδος από αυτό. Είναι ένα επιβλητικό γήπεδο, διαμάντι για την χώρα που κερδίζει το σεβασμό όλων, ενώ αποτελεί και το σπίτι – το φρούριο – το κάστρο της ομάδας. Αυτός είναι και ο στόχος του ΑΠΟΕΛ. Να δημιουργήσει ένα τέτοιο γήπεδο. Με τις σωστές πάντα κινήσεις και χωρίς να κινδυνέψει ποτέ η ομάδα και η εταιρεία οικονομικά. Ουσιαστικά το γήπεδο θα πρέπει να προσδώσει αξία στην ομάδα και όχι στην τελική να αποδειχτεί η ταφόπλακα της. Γι’ αυτό κάθε κίνηση της εταιρείας είναι όσο πιο προσεκτική γίνεται και γι’ αυτό και η διαδικασία παίρνει καιρό.
Εφραίμ Γεωργίου
Πηγή: 24sports.com.cy