Γ. Δημητρίου: «Νούμερο ένα εχθρός του ΑΠΟΕΛ ο κακός παραγοντισμός»
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ
Μεγαλομέτοχο έχει η Τσέλσι, η Ανόρθωση, η Ομόνοια, η Πάφος. To ΑΠΟΕΛ όχι»
Στον αέρα βρίσκεται η προσπάθεια σύστασης της επιτροπής που είχαν προαναγγείλει από κοινού το σωματείο και η εταιρεία του ΑΠΟΕΛ. Σε σχετική ανακοίνωση ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου και έπειτα από τη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε μετά από τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου είχε γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει πρωτοβουλία εξωδιοικητικών παραγόντων για δημιουργία επιτροπής που σκοπό θα είχε την ελεγκτική και συμβουλευτική παροχή υπηρεσιών με ορίζοντα τη γενική συνέλευση.
Ωστόσο, αρκετές μέρες μετά, μόνο δεδομένο δεν πρέπει να θεωρηθεί κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες περί στασιμότητας της προσπάθειας επιβεβαιώθηκαν πλήρως όταν η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας αυτής, Γιάννη Δημητρίου, ο οποίος είναι μέτοχος της εταιρείας, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια υπήρξε μέλος του δ.σ.
Ο κ. Δημητρίου έχει κάνει ήδη δεκάδες επαφές με άλλους επιφανείς ανθρώπους που υποστηρίζουν τον ΑΠΟΕΛ, ενώ συναντήσεις έγιναν τόσο με τον πρόεδρο της εταιρείας Πρόδρομο Πετρίδη όσο και με τον πρόεδρο του σωματείου Κυριάκο Ζιβανάρη. Σε δηλώσεις του στο «Γ», ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το όλο θέμα σκάλωσε, όχι τόσο εξαιτίας της εταιρείας αλλά του σωματείου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η άρνηση του κ. Ζιβανάρη οφειλόταν στη διαφωνία του σε σχέση με τα άτομα που απάρτιζαν την επιτροπή, τα οποία χαρακτήρισε «ανακυκλωμένα». Τότε, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου, «του πρότεινα να μπουν άλλα άτομα που θα υποδείξει, ο κ. Ζιβανάρης ανέφερε δύο πρόσωπα τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν ευγενικά». Την ίδια ώρα ο κ. Δημητρίου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αρνητική εξέλιξη που πήρε το θέμα, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος κυλάει εναντίον του ΑΠΟΕΛ».
Όσον αφορά το περιεχόμενο της πρότασης, το πρώτο βήμα, όπως εξήγησε, είναι να παρουσιαστεί στον κόσμο από επαγγελματίες πλήρης μελέτη με τουλάχιστον πενταετή ορίζοντα που θα πρέπει να υλοποιηθεί κάτω από αυστηρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με τους εκάστοτε διοικούντες να έχουν καταστατική υποχρέωση να τους ακολουθούν.
«Αφού συμβεί αυτό», πρόσθεσε «να ανοιχθεί η κεφαλαιουχική βάση προς τον πολυπληθή κόσμο μας και αν πεισθεί ότι πράγματι μπήκαν τα πράγματα σε σωστή βάση, να συμμετάσχει. Ποτέ δεν έγινε μια σωστή προσπάθεια με πλήρη διαφάνεια και χωρίς εσωστρέφεια και κάτω από σωστές συνθήκες, να κληθεί ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ να συμμετάσχει στα πεπραγμένα της ομάδας».
Ο κ. Δημητρίου ανέδειξε και ένα άλλο πρόβλημα που κατά την άποψή του ταλαιπωρεί τον ΑΠΟΕΛ: «Διαχρονικά λόγω της εσωστρέφειας κάποιων παραγόντων δεν καταφέραμε ως ΑΠΟΕΛ να χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει τη δύναμη του κόσμου μας. Και αυτό λόγω του φαινομένου του παραγοντισμού που μερικές φορές δεν έχει στην ατζέντα τον αγνό φίλο της ομάδας. Νούμερο ένα εχθρός του ΑΠΟΕΛ είναι ο κακός παραγοντισμός».
«Δεν υπάρχουν μεγαλομέτοχοι»
Ο Γιάννης Δημητρίου χαρακτήρισε «μύθο» ότι στον ΑΠΟΕΛ υπάρχουν μεγαλομέτοχοι. Και εξήγησε: «Μάλλον μεγαλοπαράγοντες υπάρχουν που δίνουν βροντερό το παρών τους με διάφορους τρόπους. Ο μεγαλύτερος μέτοχος κατέχει λίγο πιο κάτω από 10% σε μια εταιρεία ποδοσφαίρου της οποίας το εκδοθέν κεφάλαιο είναι μόνο 3.500.000 μετοχές με ονομαστική αξία τα 1,70 σεντς. Μεγαλομέτοχο έχει η Τσέλσι, η Ανόρθωση, η Ομόνοια, η Πάφος. To ΑΠΟΕΛ όχι».
Τα ονόματα και ο ρόλος της επιτροπής
Μόνο άγνωστοι δεν είναι στο ευρύ κοινό οι παράγοντες που προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή. Εκτός από τον κ. Δημητρίου, σε αυτή συναντάμε τα ονόματα των Μιχαλάκη Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ποδοσφαιρικής εταιρείας πριν από 25 χρόνια, Θεόδωρου Κυριακίδη και Άντη Πολυδώρου, οι οποίοι υπήρξαν επί σειρά ετών αντιπρόεδροι επί διοίκησης Φοίβου Ερωτοκρίτου.
Οι επιφανείς αυτοί παράγοντες έθεσαν τους εαυτούς τους στη διάθεση των δύο θεσμικών σωμάτων που εκπροσωπούν το ΑΠΟΕΛ, της εταιρείας και του σωματείου, έτσι ώστε να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή κοινής αποδοχής, η οποία να ενεργήσει με βάση συγκεκριμένους όρους εντολής και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στην επικείμενη γενική συνέλευση.
Το πλαίσιο εργασίας της επιτροπής αυτής περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον διορισμό ανεξάρτητου έγκριτου ελεγκτικού οίκου για διενέργεια έρευνας για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τον έλεγχο των συμβατικών υποχρεώσεων εργοδοτουμένων, τον έλεγχο των συμβατικών δεσμεύσεων, τις εκκρεμούσες και επικείμενες δικαστικές υποθέσεις, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται τα τελευταία 4-5 χρόνια στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας.
Στο πλαίσιο αυτό η εν λόγω επιτροπή θα προέβαινε, μαζί με τον ελεγκτικό οίκο, σε εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας της εταιρείας για τα επόμενα 5-6 έτη, θα ετοίμαζε εισηγήσεις και απόψεις για την ορθότερη λειτουργία της, ώστε αυτή να παράγει εισόδημα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τρέχουσες και σωρευμένες υποχρεώσεις της καθώς και την αναγκαιότητα να κρατηθεί η ομάδα σε υψηλό επίπεδο.
Επιπλέον, ένας από τους κύριους στόχους της επιτροπής ήταν να προωθήσει καταστατικές αλλαγές ώστε το εκάστοτε δ.σ. να είναι υποχρεωμένο να ενεργεί και να κινείται στα προκαθορισμένα πλαίσια με ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς και προπάντων να είναι υπόχρεο να ακολουθεί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που θα αποτελούσαν τη «βίβλο» διαχείρισης του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος.
Γιώτα Χατζηκώστας στο gipedo.politis.com.cy