Έπαθαν σοκ με το κατάντημα μας
Ένα εκτενές ρεπορτάζ για την κάθετη πτώση του ΑΠΟΕΛ στην τρέχουσα σεζόν παρουσιάζει η ιστοσελίδα Meczyki.pl. Οι Πολωνοί δηλώνουν σκοραρισμένοι από την κατάντια της Ομάδας μας και ο τίτλος που συνοδεύει το δημοσίευμα είναι χαρακτηριστικός:
«Κάθε χρόνο ήταν πρωταθλητής, έπαιζε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης για τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα έχει κολλήσει στον όμιλο υποβιβασμού».
Το ρεπορτάζ δεν είναι του… φτέρου. Είναι πολύ ψαγμένο και παρουσιάζει λεπτομερώς την κατάσταση των γαλαζοκιτρίνων, που πάει να πει ότι η πηγή πληροφόρησής του έχει πολύ καλή γνώση της κατάστασης. Από απολύσεις προπονητών, από μαζικές προσθαφαιρέσεις, από κινήσεις της λογικής «εδώ και τώρα» χωρίς προοπτική για το μέλλον και πολλές άλλες λεπτομέρειες, που δεν τις βρίσκεις απλά με ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
Αναλυτικά το εκτενές ρεπορτάζ της πολωνικής ιστοσελίδας:
Ο ΑΠΟΕΛ είναι ομάδα που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα οκτώ φορές τις τελευταίες δέκα σεζόν του κυπριακού πρωταθλήματος. Έπαιζε τακτικά στις φάσεις ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Τη δεύτερη φορά έφτασε ακόμη και στους προημιτελικούς. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, δεν θα προκριθεί στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Επιπλέον, δεν είναι μεταξύ των έξι κορυφαίων ομάδων στην Κύπρο. Ακούγεται πολύ σοκαριστικό.
Για όσους δεν γνωρίζουν, μάλλον αξίζει να δείξουμε πόσο κυριάρχησε ο ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημά του την τελευταία δεκαετία. Ψάχνοντας για συγκρίσεις – ήταν λίγο σαν την Μπάγερν στη Γερμανία, τη Γιουβέντους στη Χερσόνησο της Απέννης ή – κοιτάζοντας το κατώφλι μας – τη Λέγκια Βαρσοβίας στην Πολωνία.
2010/11 – ΑΠΟΕΛ
2011/12 – ΑΕΛ
2012/13 – ΑΠΟΕΛ
2013/14 – ΑΠΟΕΛ
2014/15 – ΑΠΟΕΛ
2015/16 – ΑΠΟΕΛ
2016/17 – ΑΠΟΕΛ
2017/18 – ΑΠΟΕΛ
2018/19 – ΑΠΟΕΛ
2019/20 – διακοπή
Στην ιστορία του, ο ΑΠΟΕΛ έχει κερδίσει το κυπριακό πρωτάθλημα 28 φορές. Κέρδισε επίσης 21 κύπελλα. Μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό επίσης τέσσερις εμφανίσεις σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τέσσερις στους αντίστοιχους του Γιουρόπα Λιγκ, από το οποίο ο κυπριακός σύλλογος κατάφερε να προχωρήσει δύο φορές (την τελευταία φορά πριν από ένα χρόνο).
Το αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 2011/12 στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στους προκριματικούς γύρους, ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε τη Βίσλα Κρακοβίας και στη συνέχεια κέρδισε πρώτη θέση στο γκρουπ, μπροστά από Ζενίτ, Πόρτο και Σαχτάρ Ντόνετσκ, απέκλεισε την Λιόν στα πέναλτι και μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης τον σταμάτησε. Κατά τα επόμενα χρόνια, δεν ήταν δυνατό να επαναληφθεί μια τέτοια επιτυχία, αλλά ο σύλλογος έπαιζε τακτικά στην Ευρώπη. Και αυτή η «σταθεροποίηση» χτύπησε υπερβολικά τα κεφάλια των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.
Το να παίζεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα ήταν τέτοια πρόκληση που οι αξιωματούχοι του συλλόγου αντιμετώπισαν τα κέρδη από αυτό ως πρότυπο. Μια μόνιμη πηγή που δεν θα στεγνώσει ποτέ.
Στην σεζόν 2018/19, ο ΑΠΟΕΛ απέτυχε για πρώτη φορά στον α’ γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη λιθουανική Σούντουβα. Αμέσως μετά βρήκε την πόρτα του Γιουρόπα Λιγκ κλειστή, επειδή η Αστάνα ήταν καλύτερη στο σύνολο.
Αργότερα, τα πράγματα φαίνονταν καλύτερα προσωρινά. Κατάφεραν ακόμη και να προχωρήσουν στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ (2019/20), αλλά πέταξαν και αυτή τη φορά. Στα ημιτελή παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος (σ.σ.: εννοεί την περσινή διακοπή), ο ΑΠΟΕΛ ήταν τρίτος πριν από ένα χρόνο, οπότε μπορούσε να αγωνιστεί μόνο στο Γιουρόπα Λιγκ. Στα πλέι οφ σκόνταψε στη Σλόβαν Λίμπερετς. Εκατομμύρια χάθηκαν σε εποχή πανδημίας, με άδεια γήπεδα και προκύπτουσες οικονομικές απώλειες.
Κάθε ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στην Κύπρο δημιουργεί αμέσως έναν προϋπολογισμό για ευρωπαϊκά κύπελλα. Για αυτούς, η φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ είναι ο ελάχιστος στόχος. Τα αφεντικά του ΑΠΟΕΛ, που ήταν μερικές φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ, είδαν ποια ήταν τα χρήματα εκεί και ήθελαν να είναι μόνιμα σε αυτό το επίπεδο. Πρόσφατα, ωστόσο, οι μετεγγραφές ήταν χειρότερες για αυτούς και αυτά τα εκατομμύρια άρχισαν να εγκαταλείπουν. Και μετά άρχισαν οι περικοπές, ενώ οι αποχωρήσεις παικτών. Είναι το ίδιο που συνέβη εδώ με τη Λέγκια – είπε ο Λούκας Σόσιν, πρώην παίκτης πολλών κυπριακών ομάδων, σε συνέντευξη στο “weszlo.com” πριν από μερικούς μήνες.
Το 2019, ο ΑΠΟΕΛ σημείωσε ζημία 147 χιλ. Ευρώ. Το 2020, ήταν ήδη 5,7 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα θα είναι μάλλον χειρότερο, επειδή ο σύλλογος θα τερματίσει στην έβδομη θέση το πολύ (και πιθανώς όγδοος) και για πρώτη φορά από τη σεζόν 2001/02, δεν θα παίξει καν στα προκριματικά ευρωπαϊκού κυπέλλου.
Ο σύλλογος διώχνει επίσης παίκτες και προπονητές, γεγονός που επιδεινώνει μόνο την κατάσταση των οικονομικών. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΑΠΟΕΛ απέκτησε 37 (!) νέους παίκτες. Ο κατάλογος των προπονητών που έχουν διευθύνει τον σύλλογο από το 2013, δηλαδή μετά την αποχώρηση του δημιουργού των μεγαλύτερων επιτυχιών του ΑΠΟΕΛ – Ιβάν Γιοβάνοβιτς, φαίνεται ακόμα πιο τρομακτικός.
***
Την επόμενη σεζόν, ο προϋπολογισμός του συλλόγου αναμένεται να ανέλθει σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν συνήθως 12 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχουν επίσης προοπτικές πώλησης ποδοσφαιριστών για μεγάλα ποσά στον ορίζοντα. Στην κορυφή της λίστας των παικτών με την υψηλότερη αξία είναι οι Αρτούρ Ζορζ, Ανουάρ και Γκάγιας Ζαχίντ. Και οι τρεις είναι 26 ετών. Η αγοραία αξία τους είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, δεν θα υπάρχει παράθυρο προβολής του στα ευρωπαϊκά ματς, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά αυτά τα ποσά.
«Εδώ και τώρα»
Στο παρελθόν, ωστόσο, ο ΑΠΟΕΛ δεν εντυπωσίασε με σπουδαίες μεταγραφές.Έφεραν παίκτες έμπειρους. Κανείς δεν φαινόταν πως είχε προοπτική. Ο ΑΠΟΕΛ δεν επένδυσε επαρκώς στην ακαδημία. Σπάνια έφερε νέους που θα μπορούσαν να λάμψουν και να πουληθούν για εκατομμύρια στην Ευρώπη. Η πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία του συλλόγου; Αυτή του Ρολάντ Σαλάι στη Φράιμπουργκ για 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός αυτού, μόνο τρεις άλλοι παίκτες πωλήθηκαν για περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ. Συγκριτικά – η Λέγκια Βαρσοβίας έκανε περισσότερες από 20 τέτοιες μεταγραφές από το κλαμπ, αλλά έπαιζαν πολύ συχνά σε κύπελλα.
***
Ο ΑΠΟΕΛ έπεσε γρήγορα από τη διεκδίκηση του κυπριακού πρωταθλήματος αυτή τη σεζόν. Τελείωσε την α’ φάση στην όγδοη θέση. Μόνο οι πρώτες έξι ομάδες προκρίθηκαν για τη διεκδίκηση του τίτλου. Πλέον έμεινε για τον αγώνα παραμονής. Και κυριολεκτικά, επειδή τέσσερις ομάδες υποβιβάζονται από το κυπριακό πρωτάθλημα. Ευτυχώς για τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ – τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν ελαφρώς, πιθανώς κυρίως λόγω ανταγωνισμού με ομάδες χαμηλότερης ποιότητας.
Σήμερα, παραμένουν τρεις αγωνιστικές μέχρι το τέλος. Ο ΑΠΟΕΛ δεν θα πέσει πλέον κάτω από την όγδοη θέση στην οποία βρίσκεται τώρα. Θεωρητικά, μπορεί να ανέβει μια θέση, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο. Το κλαμπ έχει τη χειρότερη σεζόν από το 1969. Τότε ήταν όγδοο.
***
Όταν ο σύλλογος συνειδητοποίησε ότι το πρωτάθλημα δεν θα έδινε πλέον πρόκριση στην Ευρώπη, δόθηκε περισσότερη ελπίδα στο κύπελλο, του οποίου ο νικητής εκπροσωπεί αργότερα την Κύπρο στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Στους προημιτελικούς, ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Ομόνοια, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη αντίπαλός του.
Ωστόσο, εκεί τελείωσαν τα όνειρα, γιατί η Ανόρθωση ήταν καλύτερη στον ημιτελικό αγώνα, σφραγίζοντας έτσι τη μοίρα του ΑΠΟΕΛ, το οποίο δεν θα εμφανιστεί στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Και το χειρότερο για τον σύλλογο – δεν θα κερδίσει πολλά χρήματα τώρα.