Αστέρια μέσω Καζακστάν!
Με δεδομένο πως ο βαθμός δυσκολίας στα πλέι-οφ της φετινής διοργάνωσης του Champions League περιλάμβανε πιθανούς αντίπαλους ομάδες όπως οι Παρτίζαν, Μάλμε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αστάνα και Σκεντερμπέου, η κλήρωση δεν θα πρέπει να αφήνει παραπονεμένο τον ΑΠΟΕΛ.
Ούτε όμως και εφησυχασμό πρέπει να προκαλεί, κυρίως για τον Ντομίνγκος Πασιένσια και τους παίκτες του, έστω και αν το όνομα του τρίτου φετινού αντίπαλου στην ευρωπαϊκή πορεία, η FC Αστάνα του Καζακστάν, δεν λέει και πολλά πράγματα. Από τη στιγμή ωστόσο, που μια ομάδα βρίσκεται στον δ΄ προκριματικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων, έχοντας πετύχει δύο προκρίσεις μέχρι τώρα, αν μη τι άλλο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Πόσο μάλιστα, αν υπολογιστεί και η σημαντική πρόοδος την οποία έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο στο μακρινό Καζακστάν, με καλύτερη εκπρόσωπο του μέχρι τώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τη Σαχτέρ Καραγκάντι.
Ομάδα έξι χρόνων, δύο ονομάτων!
Έξι μόλις χρόνια ζωής μετρά η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ , πρόλαβε ωστόσο σε αυτό το διάστημα να μετονομαστεί από Λοκομοτίβ Αστάνα σε FC Αστάνα το 2011 και ενώ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008. Πιο σημαντικό βέβαια στη σύντομη ιστορία της ομάδας το πρώτο πρωτάθλημα στην επίλεκτη κατηγορία της χώρας, το οποίο κατέκτησε στην περασμένη αγωνιστική περίοδο, ενώ στη μικρή, για την ώρα τουλάχιστον βιτρίνα της, περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα τρόπαια, δύο κύπελλα και δύο σούπερ καπ. Έγινε μάλιστα η δεύτερη ομάδα από το Καζακστάν, μετά την Καραγκάντι, η οποία θα αγωνιστεί σε Όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας εξασφαλισμένη τουλάχιστον μία θέση στους ομίλους του φετινού Europa League.
Το Νοέμβριο του 2010 η FC Αστάνα πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο, κατακτώντας το Κύπελλο, δεν πληρούσε ωστόσο τα κριτήρια για τη σχετική αδειοδότηση από την UEFA, γι’ αυτό και η έναρξη της ευρωπαϊκής της παρουσίας έγινε τον Ιούλιο του 2013 και αφού η ομάδα κατέκτησε το δεύτερο της κύπελλο. Αγωνίστηκε στον α΄ προκριματικό γύρο του Europa League και αποκλείστηκε από την Μπότεφ Μπλόβντιφ με δύο ήττες. Ενδεικτικό της ραγδαίας προόδου που σημειώνει η FC Αστάνα, η ευρωπαϊκή της πορεία την αμέσως επόμενη χρονιά (2014-15).
Έφθασε μέχρι τα πλέι-οφ του Europa League, αποκλείοντας κατά σειρά την Πιούνικ, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και την ΑΙΚ Στοκχόλμης και χάνοντας τη θέση στους Ομίλους από την ισπανική Βιγιαρεάλ. Κάθε χρόνο και καλύτερα ωστόσο για την Αστάνα, κάθε χρόνο και ένα βήμα πιο πάνω, με εξασφαλισμένη ήδη τη θέση στους ομίλους της φετινής διοργάνωσης του Europa League και με βλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Πρόοδοκίες και επιτυχίες, δυο στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ο ΑΠΟΕΛ, αξιολογώντας τη νέα του αντίπαλο.
Παλιοί γνώριμοι ως αντίπαλοι
Ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να (ξανά) δουν τον Στάνιμιρ Στόιλοφ οι φίλοι της Ανόρθωσης. Ο Βούλγαρος τεχνικός δεν πέτυχε κάτι σπουδαίο στο πάγκο της ομάδας, έφυγε νύκτα από την Κύπρο, ταλαιπώρησε ωστόσο αρκετά την «Κυρία» με τις προσφυγές και τις οικονομικές του απαιτήσεις. Θα τον ξαναδούν ωστόσο στο νησί μας, αφού από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει τη θέση προπονητή στον πάγκο της Αστάνα.
Ο κύριος Στόιλοφ ήρθε… μετά βαΐων και κλάδων στην Ανόρθωση, στα μέσα της περιόδου 2011-12 και έφυγε πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αγωνιστική περίοδος. Πρόλαβε να τεθεί αντιμέτωπος με τον ΑΠΟΕΛ σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος, ο ένας στο ΓΣΠ. Τόσο στον αγώνα στη Λευκωσία, όσο και στη μία από τις δύο αναμετρήσεις στη Λάρνακα ο Στάνιμιρ Στόιλοφ αναδείχθηκε νικητής. Μια φορά ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κερδίσει την Ανόρθωση του Στόιλοφ, στην Λάρνακα τον Απρίλιο του 2012, με σκορ 2-1 και σκόρερ τον Ιβάν Τρισκόφκσι.
Πέραν από τον Στάνιμιρ Στόιλοφ, στην Κύπρο θα επιστρέψει και ο Σλοβένος αμυντικός Μπράνκο Ίλιτς. Παλιός γνώριμος και αντίπαλος επίσης του ΑΠΟΕΛ, από την παρουσία του στην Ανόρθωση (επιλογή Στόιλοφ), την περίοδο 2012-13. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ΑΠΟΕΛ στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων. Μάλιστα, γράφτηκε πως ο συγκεκριμένος παίκτης κάποτε απασχόλησε μεταγραφικά τον ΑΠΟΕΛ.
Ρόστερ επτά ξένων
Από ιδρύσεως της, η ομάδα της Αστάνα (πρώην Λοκομοτίβ) διέθετε την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας, τουλάχιστον για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου της χώρας. Αυτό επειδή η ομάδα χρηματοδοτείται ευθέως από την κυβέρνηση της χώρας, ως η ομάδα που εκπροσωπεί την κτισμένη από το μηδέν πόλη της Αστάνα, που πριν από είκοσι χρόνια δημιουργήθηκε για να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους.
Οι Ρώσοι Αντρέι Τιχόνοφ και Γεγκόρ Τίτοφ αποτέλεσαν τις πρώτες ηχηρές μεταγραφές για την Αστάνα, ενώ σημαντικές ήταν και οι μετέπειτα προσθήκες των Πάτρικ Οβί, Μπαφούρ Γκίαν και Μαξίμ Σιάτσκιν, ποδοσφαιριστές οι οποίοι αποκτήθηκαν από την πανίσχυρη (αγωνιστικά και οικονομικά) Ντιναμό Κιέβου.
Το φετινό ρόστερ αποτελείται κυρίως από Καζακστανούς ποδοσφαιριστές και επτά ξένους, από ισάριθμες χώρες. Δύο στην άμυνα, αφού πέραν του Ίλιτς είναι και ο Βόσνιος Μάριαν Άνσιτς. Τρεις στη μεσαία γραμμή, με τον Φόξι Κιθιβοάμα από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τον Ουκρανό Ντένις Ντεμπέτσκο και τον Κολομβιανό Ρότζερ Κάνας. Ο 21χρονος Γκανέζος Πάτρικ Τβουμασί και ο Τζούνιορ Καμπανάνγκα από το Κονγκό ενισχύουν την επιθετική γραμμή της Αστάνα και συμπληρώνουν την επτάδα των ξένων. Ο Τβουμασί θα απουσιάσει από τον πρώτο αγώνα κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, λόγω τιμωρίας και μετά την αποβολή του στον αγώνα με την Ελσίνκι. Μάλλον ένας… πονοκέφαλος λιγότερος για τους αμυντικούς του ΑΠΟΕΛ, αφού ο Γκανέζος επιθετικός έχει σκοράρει δύο από τα φετινά τέρματα της Αστάνα στην Ευρώπη, ενώ έχει πετύχει και έξι γκολ στις πρώτες 22 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γήπεδο πολλών εκατομμυρίων!
Θα χρειαστεί να ταξιδέψει πολλές ώρες η αποστολή του ΑΠΟΕΛ για το Καζακστάν και την πόλη Αστάνα, θα πλησιάσει κάπου 950 χιλιόμετρα τα σύνορα με την Κίνα, αν μη τι άλλο ωστόσο δεν θα έχει να ανησυχήσει για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις που θα αντιμετωπίσει, στην προσπάθειά του για ένα καλό αποτέλεσμα στον πρώτο αγώνα. Τρία χρόνια και 185 εκατομμύρια δολάρια χρειάστηκαν για την κατασκευή της εντυπωσιακής «Αστάνα Αρένα», η οποία εγκαινιάστηκε το 2009, διαθέτει αναδιπλούμενη οροφή και μπορεί να φιλοξενήσει 30.000 θεατές. Ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί το αποκάλεσε ως το «ομορφότερο γήπεδο στην Ευρώπη».
Το στάδιο χρησιμοποιεί και ως έδρα η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Καζακστάν, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιήθηκε εκεί η τελετή έναρξης των 7ων χειμερινών αγώνων Ασίας. Η Αστάνα στα εγχώρια παιχνίδια προσέλκυε μόλις 5 χιλιάδες θεατές μέσο όρο, αν και κόντρα σε Μάριμπορ και Ελσίνκι η προσέλευση ξεπέρασε τις 20.000.
Ανέλπιστα στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ!
Μια μεγάλη ανατροπή, σε ένα αγώνα με δραματική εξέλιξη και ένα γκολ στις καθυστερήσεις, έφερε την Αστάνα στα πλέι-οφ του φετινού Champions League και στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ.
Ανέλπιστα μάλλον, αφού η επόμενη αντίπαλος των πρωταθλητών Κύπρου βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο γήπεδο της από την Ελσίνκι, στον επαναληπτικό του γ΄ προκριματικού και μετά το 0-0 του α΄ αγώνα στη Φινλανδία. Η ομάδα του Στάνιμιρ Στόιλοφ ανέτρεψε τα σε βάρος της δεδομένα και μετέτρεψε το 0-2 σε 3-2 από το 44ο λεπτό μέχρι το 56ο, χρειάστηκε ωστόσο άλλο ένα γκολ (4-3), στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και αφού λίγο προηγουμένως οι Φινλανδοί είχαν ισοφαρίσει (3-3), με το οποίο γκολ περνούσαν λόγω του εκτός έδρας τέρματος!
Όπως και ο ΑΠΟΕΛ έτσι και η Αστάνα ξεκίνησε την προσπάθειά της στη φετινή διοργάνωση από τον β΄ προκριματικό. Απέκλεισε αρχικά τη Μάριμπορ, χάνοντας στη Σλοβενία με 1-0, ανατρέποντας ωστόσο το σκορ στο Καζακστάν με νίκη 3-1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στον γ΄ προκριματικό να μεταφερθεί με τη βαθμολογία της (ισχυρής) Μάριμπορ, αφού ήταν το αουτσάιντερ της κλήρωσης του β΄ γύρου.
Απολογισμός σε τέσσερις αγώνες, δύο νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Τα επτά γκολ στις δύο εντός έδρας νίκες με Μάριμπορ και Ελσίνκι πέτυχαν οι Τβουμασί (2), Κάνας (2), Ντιζοτσίγεφ, Σιόμκο και Ποστνίκοφ.
*Δημοσιευθήκε στο Κ SPORTS στις 9/8 και στο 24sports.com.cy