Ποδοσφαιρο

Από τον Πειραιά στον «Αρχάγγελο»

Από ομοιότητες άλλο τίποτα. Έχουν τα περισσότερα τρόπαια σε Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, είναι… μόνιμοι πρωταθλητές τα τελευταία χρόνια, έχουν το προσωνύμιο «Θρύλος» και εσχάτως έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες μεταγραφικές σχέσεις αφού δεν είναι λίγες οι φορές που το ΑΠΟΕΛ έκανε… ψώνια από τον Ολυμπιακό.

Με αφορμή την κοινή παρουσία των δύο ομάδων στον Β’ όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net σας παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που… κατηφόρισαν από το «Ρέντη» στον «Αρχάγγελο».

Γιώργος Αμανατίδης

Μετά από δέκα χρόνια καριέρας και εφτά σερί πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ανανέωσαν το συμβόλαιο του Γιώργου Αμανατίδη και ο δυναμικός αμυντικός έμεινε ελεύθερος. Ήταν η σεζόν 2003-04 και δεν άργησε να βρει ομάδα, αφού το ΑΠΟΕΛ που έψαχνε ένα στόπερ ηγέτη ήταν η καλύτερη επιλογή. Ο Αμανατίδης αμέσως καθιερώθηκε στο αρχικό σχήμα και έπαιξε σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος έχοντας σταθερά υψηλές επιδόσεις. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα και έκλεισε την καριέρα του αγωνιζόμενος στην Καλαμαριά.

Αλέκος Κακλαμάνος

Η σεζόν 2005-06 βρήκε το ΑΠΟΕΛ με τον Μάριο Κωνσταντίνου στον πάγκο και βασική προτεραιότητα της μεταγραφικής ενίσχυσης, ήταν η απόκτηση ενός έμπειρου επιθετικού που θα έδινε λύσεις στο εύκολο γκολ. Εντέλει, ο Αλέκος Κακλαμάνος ήταν η τελική επιλογή, ο οποίος παρά την φιλοτιμία που επέδειξε δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Με συνολικό απολογισμό 20 εμφανίσεις και μόλις 3 γκολ, η προσφορά του σε συνδυασμό με τα χρήματα που προνοούσε το συμβόλαιό του δεν κρίνονται ικανοποιητικά και η αποχώρησή του με το τέλος της σεζόν ήταν μια αναμενόμενη απόφαση. Σχεδόν μια δεκαετία πριν, ο Κακλαμάνος ήταν βασικός στον Ολυμπιακό που έβαλε… τέλος στα «πέτρινα χρόνια» και πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, την σεζόν 1996-97. Σε 30 παιχνίδια ο Ελλαδίτης φορ είχε 6 γκολ.

Χρήστος Κόντης

Την σεζόν 2006-07 ο Χρήστος Κόντης προερχόταν από δύο καλές χρονιές με την ΑΕΚ Αθηνών, όμως έμεινε ελεύθερος από τον «δικέφαλο». Το ΑΠΟΕΛ που ήθελε έναν ποδοσφαιριστή που να μπορεί να προσφέρει σε πολλές θέσεις στον μεσοαμυντικό χώρο δεν άργησε να κάνει την κίνηση του και απέκτησε τον Ελλαδίτη αμυντικό. Η μετέπειτα πορεία του δεν χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης αφού τα επιτεύγματά του είναι γνωστά. Αγωνίστηκε για πέντε συναπτά έτη, όντας βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος των «γαλαζοκιτρίνων», πότε ως στόπερ, πότε ως δεξί και πότε ως αριστερό μπακ. Έπαιξε συνολικά σε 129 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας 9 φορές. Νωρίτερα στην καριέρα του, την διετία 2000-2002 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, έχοντας συνολικά 21 εμφανίσεις.

Μιχάλης Καψής

Στα μέσα της ίδιας σεζόν (2006-07), το ΑΠΟΕΛ προχώρησε και σε δεύτερη μεταγραφή Ελλαδίτη αμυντικού, μάλιστα πολύ μεγαλύτερου ονόματος. Ο λόγος για τον Μιχάλη Καψή ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος, στον… δρόμο για το έπος της Πορτογαλίας. Μετά το εξαιρετικό Euro που πραγματοποίησε το 2004 πήρε μεταγραφή στην Γαλλία και την Μπορντό, όμως ένα χρόνο μετά… επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στον Πειραιά δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες αφού ήταν μόνιμα τραυματίας και σε 1,5 χρόνο παρουσίας του εκεί έπαιξε μόλις έξι φορές. Από εκεί τον απέκτησε το ΑΠΟΕΛ ελπίζοντας ότι οι τραυματισμοί θα μείνουν στο παρελθόν, έπαιξε σε 8 παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν έχοντας σταθερά καλή παρουσία όμως την επόμενη σεζόν οι τραυματισμοί έκαναν ξανά την εμφάνιση τους και δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί σε περισσότερα από 7 παιχνίδια. Με το τέλος της σεζόν 2007-08 έφυγε για τον Λεβαδειακό.

Σάββας Πουρσαϊτίδης

Την σεζόν 2008-09, ο Σάββας Πουρσαϊτίδης μετά από μια επιτυχημένη τετραετία στην Ανόρθωση αποχωρούσε με προορισμό το ΑΠΟΕΛ. Ο Ελλαδίτης άσος που ξεκίνησε ως επιθετικός, συνέχισε ως μέσος και κατέληξε ως δεξί μπακ, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τους «γαλαζοκίτρινους», με τους οποίους σε μια τετραετία αγωνίστηκε σε 97 παιχνίδια, πριν… κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Την σεζόν 1998-99 ο «Πούρσα» είχε πετύχει 10 γκολ σε 25 εμφανίσεις με την Βέροια, κάτι που ανάγκασε τον Ολυμπιακό που τότε πραγματοποιούσε… παιδομάζωμα να ασχοληθεί μαζί του και να τον αποκτήσει. Στο «λιμάνι» έμεινε για δύο χρονιές, έχοντας συνολικά 19 εμφανίσεις και 2 γκολ.

Ούρκο Πάρντο

Την σεζόν 2011-12, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε την έκπληξη και εκεί που δεν το περίμενε κανείς, εισηγήθηκε την απόκτηση του Ούρκο Πάρντο. Ο Βελγοισπανός πορτιέρο με θητεία στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, προερχόταν από δύο αρκετά καλές χρονιές με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν ανανέωσαν το συμβόλαιό του προτιμώντας να αποκτήσουν τον… απίθανο Κοστάντζο! Στην πρώτη του χρονιά στον «Αρχάγγελο» ο Πάρντο έμεινε στην σκιά του Χιώτη (14 συμμετοχές) όμως η επόμενη τετραετία του ήταν εξαιρετική και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συντελεστές των συνεχόμενων τίτλων και των Ευρωπαϊκών επιτυχιών. Στην πενταετία του στο ΑΠΟΕΛ έχει αγωνιστεί σε 112 παιχνίδια πρωταθλήματος και έχει καταφέρει να είναι αποδεκτός από τους οπαδούς όλων των ομάδων..

Τόμας Ντε Βινσέντι

Αγωνιζόμενος για μια τριετία στον ΠΑΣ Γιάννενα, ο Τόμας Ντε Βινσέντι έκανε πράγματα και θαύματα, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό που παραδοσιακά ότι αξιόλογο κινείται στην αγορά σπεύδει να το αποκτήσει, να τον κάνει δικό του το Καλοκαίρι του 2013 με ένα ποσό κοντά στο μισό εκατομμύριο. Στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να διατηρήσει θέση στο ρόστερ του και δόθηκε ξανά δανεικός στα Γιάννενα, μένοντας όμως μόνο για έξι μήνες. Τον Χειμώνα αποχώρησε από τα Γιάννενα και το ΑΠΟΕΛ που ήθελε έναν ποδοσφαιριστή που θα κάνει την διαφορά στον μεσοεπιθετικό χώρο, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη αποκτώντας τον με την μορφή δανεισμού. 16 συμμετοχές – 12 γκολ στο πρωτάθλημα και γκολ στον τελικό Κυπέλλου, είναι αριθμοί… εξωπραγματικοί για «δεκάρι». Μετά από πολλά… επεισόδια, το ΑΠΟΕΛ κατάφερε να τον κάνει ολοκληρωτικά δικό του αγοράζοντας τον από τον Ολυμπιακό τόταν ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του και τα όσα ακολούθησαν, δικαίωσαν και με το παραπάνω την διοίκηση. Συνολικά 2,5 σεζόν με 41 (!) γκολ, από έναν παίκτη που δεν εόιναι ούτε σέντερ φορ ούτε καν εξτρέμ. Νωρίτερα φέτος έφερε… ρευστό στα ταμεία και των δύο ομάδων, με την μεταγραφή του στην Αλ Σαμπάπ αφού ο Ολυμπιακός διατηρούσε ποσοστό μεταπώλησης.

Τάσος Παπάζογλου

Την σεζόν 2014-15 το ΑΠΟΕΛ ήταν στην αναζήτηση ενός πολυσύνθετου παίκτη για την άμυνα και κατέληξε στην περίπτωση του Τάσου Παπάζογλου, ο οποίος έμεινε ελεύθερος μετά από 2,5 χρονιές (31 συμμετοχές) στον Ολυμπιακό. Ο Τάσος, παίζοντας δεξί μπακ, στόπερ και αμυντικό χαφ αποκτήθηκε με την προοπτική να προσδώσει επιπλέον ποιότητα στα μετόπισθεν ωστόσο δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες, παίζοντας 7 παιχνίδια μέχρι τον Ιανουάριο χωρίς να ικανοποιήσει και να παραχωρείται στην Ξάνθη.

Ραφίκ Τζιμπούρ

Την ίδια χρονιά με τον Παπάζογλου, αποκτήθηκε και ο… τρομοκράτης, Ράφικ Τζιμπούρ. Ο Αλγερινός φορ, αν και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία λόγω του ότι η καριέρα του είχε πάρει την κάτω βόλτα φρόντισε να δώσει απαντήσει και να… πυροβολήσει αρκετές φορές! Ολοκλήρωσε την σεζόν με 17 γκολ, απολογισμός εξαιρετικός αλλά χωρίς να… αγγίξει την κορυφαία του χρονιά την οποία πραγματοποίησε με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος. Την σεζόν 2012-13 βρήκε 22 φορές δίκτυα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Σούπερ Λιγκ. Συνολικά στον Πειραιά έμεινε 2,5 χρόνια και σκόραρε 46 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

Γιάννης Γιαννιώτας

Αναμφίβολα θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στις δύο αναμετρήσεις ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακό. Πέρσι τον Ιανουάριο παραχωρήθηκε δανεικός από τους πρωταθλητές Ελλάδος στους αντίστοιχους Κύπρου, έκανε… παπάδες έχοντας 5 γκολ και σχεδόν διπλάσιες ασίστ, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανατροπή και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φέτος αρχικά επέστρεψε στον Ολυμπιακό, τέθηκε ξανά εκτός πλάνων από τον… απίθανο Βίκτορ και δόθηκε εκ νέου στο ΑΠΟΕΛ, με το οποίο πρόλαβε να σκοράρει ένα Ευρωπαϊκό γκολ, το κρισιμότερο φέτος, αυτό που έστειλε τους «γαλαζοκίτρινους» στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ στο ματς με την Ρόζενμποργκ και ένα στο πρωτάθλημα, στο πρώτο ματς της σεζόν με τον Ερμή. Από τον Ολυμπιακό αποκτήθηκε το 2015, έχοντας όλο κι όλα μια συμμετοχή σε παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πλατανιά. Και αυτή σαν αλλαγή, για 22 λεπτά…

Καζίμ Λάτσι

Μέσα σ’ όλα, υπάρχει και ο Καζίμ Λάτσι. Κι αυτός αποκτήθηκε φέτος με την μορφή δανεισμού από την ομάδα του Πειραιά, έχοντας μια επίσημη συμμετοχή (δύο λεπτών) με τους «ερυθρόλευκους» σε παιχνίδι Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης. Μέχρι στιγμής ούτε τον Τόμας Κρίστιανσεν κατάφερε να πείσει, έχοντας συμμετοχές μόνο σε φιλικά παιχνίδια…

Σταύρος Παπαδημητρίου στο kerkida.net

Previous post

Γκολ και από τους άλλους

Next post

Φέγενορντ: «Who is Gianniotas?»