Ποδοσφαιρο

Από τον Ντι Πιέτι στον Πάρντο

Σημείο αναφοράς πριν από πολλά χρόνια για τον ΑΠΟΕΛ ήταν ο τραυματισμός του Ανδρέα Στυλιανού σε ντέρμπι με την Ομόνοια στα 70s. Στη δεκαετία του ’80, ο μεγάλος άτυχος Γιάννος Ιωάννου και κατά καιρούς πολλοί άλλοι. Φέτος ο Γκουστάβο Μαντούκα και πρόσφατα ο Ούρκο Πάρντο.

Οι σοβαροί τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο, δυστυχώς αποτελούν μέρος του παιχνιδιού και ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Έντεκα ποδοσφαιριστές σε διάστημα δέκα χρόνων έχουν υποστεί πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Για κάποιους απ’ αυτούς, το χρονικό διάστημα αποχής έφθασε τον ένα χρόνο, ενώ κάποιοι δεν επανήλθαν ποτέ! Ας δούμε μερικά…

Μικέλε Ντι Πιέτι: Λίγο έμεινε και πολύ λίγο έπαιξε, ωστόσο, ο Ιταλός μακρυμάλλης επιθετικός πρόλαβε να κερδίσει τη συμπάθεια των φίλων του ΑΠΟΕΛ. Ήρθε στον «Αρχάγγελο» το καλοκαίρι του 2004, και κατέγραψε μόλις πέντε συμμετοχές σκοράροντας δύο φορές, προτού τραυματιστεί σε αγώνα κόντρα στον Διγενή στο Μακάρειο Στάδιο. Υπέστη ρήξη χιαστών, δεν μπόρεσε να επανέλθει και αποτέλεσε παρελθόν με το τέλος της περιόδου 2004-05.

Μαρίνος Σατσιάς: Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μαρίνος Σατσιάς αντιμετώπιζε ένα σοβαρό τραυματισμό, ήταν όμως η πιο δύσκολη, αντικρίζοντας και κρατώντας ο ίδιος τον βαριά τραυματισμένο του αστράγαλο, μέχρι το φορείο να τον μεταφέρει εκτός. Εξάρθρωση αστραγάλου και κάταγμα περόνης για τον αρχηγό του ΑΠΟΕΛ, σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Μούσα Μγκούνι, στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου κόντρα στην Ομόνοια στις 7 Μαΐου του 2008. Η εικόνα με τον αρχηγό του ΑΠΟΕΛ, με το πόδι στον γύψο και πατερίτσες στην εξέδρα, λίγες εβδομάδες αργότερα να σηκώνει το κύπελλο, ήταν ασφαλώς από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του Μαρίνου Σατσιά. Ο Σατσιάς επανήλθε και είχε ως αποκορύφωμα την είσοδό του ως αλλαγή στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στον προημιτελικό του Champions League το 2012.

Ζιαν Παουλίστα: Η μεταγραφή του το καλοκαίρι του 2008 δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός στάθηκε άτυχος όμως, αφού στην τρίτη του μόλις συμμετοχή με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ τραυματίστηκε. Στις 28 Αυγούστου 2008 το ΑΠΟΕΛ τα πήγε περίφημα στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, στην ουσία όμως χωρίς τον Παουλίστα, αφού ένα δυνατό κτύπημα αντιπάλου στα πρώτα λεπτά του αγώνα του προκάλεσε κάταγμα στο πόδι. Έχασε ολόκληρη την χρονιά και ολοκλήρωσε την παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ, την επόμενη περίοδο (2009-10), αγωνιζόμενος σε δεκαεπτά παιχνίδια πρωταθλήματος και δύο κυπέλλου, σκοράροντας όλες κι όλες δύο φορές.

Αντριάν Σικόρα: Ο Πολωνός επιθετικός με το… παρατσούκλι SMS, λόγω της ταχύτητας που τον διέκρινε. Σαν… SMS ήταν και η παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ, η αγωνιστική τουλάχιστον, γιατί μέχρι να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιό του η διοίκηση… δεινοπάθησε. Αποκτήθηκε την περίοδο 2009-10, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμού και άργησε να πάρει θέση στην εντεκάδα. ¨Όταν το έκανε, σε ένα αγώνα κόντρα στη Δόξα στο ΓΣΠ, σκόραρε τα πρώτα και μοναδικά του γκολ, αποχώρησε ωστόσο τραυματίας με τη ζημιά στο γόνατο να αποδεικνύεται σοβαρή. Στην ουσία εξάντλησε το διετές συμβόλαιο του έχοντας τρεις μόλις συμμετοχές, 134 αγωνιστικά λεπτά και δύο γκολ.

Νέναντ Μιροσάβλιεβιτς: Ο Σέρβος επιθετικός στα τέσσερα σχεδόν χρόνια παρουσίας του στον ΑΠΟΕΛ αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φιλάθλους της ομάδας. Κατέκτησε όλους τους τίτλους με τον ΑΠΟΕΛ, σκόραρε 38 τέρματα και θα μπορούσε για περισσότερα αν στις 21 Μαρτίου 2010 η τύχη δεν του γύριζε την πλάτη. Σε αγώνα κόντρα στην Ομόνοια, σε μια απλή κίνηση με τη μπάλα, σταμάτησε και σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ρήξη αχίλλειου τένοντα η διάγνωση και η αρχή του τέλους. Επανήλθε προς το τέλος της επόμενης περιόδου, μετά τη φυγή του από τον ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε για ένα διάστημα στον Ολυμπιακό, ποτέ ωστόσο δεν μπόρεσε να φθάσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Μαρσέλο Ολιβέιρα: Η 27η Μαρτίου 2012 είναι μια ιστορική μέρα για τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος φιλοξένησε στο ΓΣΠ τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League! Οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε αυτή την αναμέτρηση θεωρούνται τυχεροί και όμως, για τον Μαρσέλο Ολιβέιρα η μέρα αυτή και η συμμετοχή του στον αγώνα καλύτερα να μην υπήρχε. Πριν από το τέλος του ημιχρόνου, μεταφέρεται εκτός με φορείο και λίγες ώρες αργότερα μπαίνει στο χειρουργείο για αποκατάσταση της ζημιάς από ρήξη πρόσθιου χιαστού. Επέστρεψε στα μέσα της επόμενης περιόδου.

Άλντο Αντόρνο: Ήρθε στον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2011 και έκανε την καλύτερή του χρονιά στο πρωτάθλημα της περιόδου 2012-13, μετά την «έμπνευση» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τον χρησιμοποιεί ως καθαρόαιμο επιθετικό. Πρόλαβε στην περίοδο αυτή να αγωνιστεί σε δεκαεπτά παιχνίδια πρωταθλήματος και να σκοράρει δεκατρία γκολ! Η προσπάθειά του όμως για άλλο ένα, σε αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό αποδείχθηκε μοιραία. Κέρδισε μεν το πέναλτι, ο ίδιο όμως υπέστη κάταγμα περόνης. Η τοποθέτηση πλατίνας στο τραυματισμένο του πόδι δεν αποδείχθηκε βοηθητική για την επάνοδο του ποδοσφαιριστή, αφού ο οργανισμός του δεν την αποδέχθηκε! Χρειάστηκε ένα χρόνο προκειμένου να μπορέσει να αγωνιστεί ξανά…

Γκουστάβο Μαντούκα: Η πιο σοβαρή περίπτωση, από τους ποδοσφαιριστές που έχασε φέτος ο ΑΠΟΕΛ από σοβαρό τραυματισμό. Ο Βραζιλιάνος δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει, από το κτύπημα που δέχθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα με την ΑΕΚ στο ΓΣΠ, στις 15 περασμένου Δεκεμβρίου, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ενεργό δράση λίγους μήνες μετά.

Ούρκο Πάρντο: Μετά τον Γκουστάβο Μαντούκα, ο πιο σοβαρός τραυματισμός και χρονικά τελευταίος, στο φετινό αξεπέραστο αρνητικό ρεκόρ αγωνιστικών προβλημάτων. Η χρονιά έχει τελειώσει για τον τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ στις 22 Απριλίου και κανείς δεν είναι αυτή την στιγμή σε θέση να προβλέψει το ακριβές διάστημα της αποχής του. Δεδομένο πως χάνει και το μισό περίπου της επόμενης περιόδου.

Πιέρος Σωτηρίου: Από τα σοβαρότερα φετινά προβλήματα και η περίπτωση του νεαρού. Άλλος ένας ποδοσφαιριστής για τον οποίο η φετινή χρονιά τέλειωσε πρόωρα. Αξιοσημείωτο πως ο τραυματισμός του, κάταγμα κλείδας, προκλήθηκε κατά τη διάρκεια προπόνησης!

Ολιβέιρα Βινίσιους και Στάθης Αλωνεύτης: Στα τόσα περιστατικά τραυματισμών στο φετινό πρωτάθλημα, οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές μοιράζονται μία θέση στην ανεπιθύμητη αυτή ομάδα, έχοντας συμπληρώσει τέσσερις περίπου μήνες αποχής. Ο Βινίσιους υπέστη διάστρεμμα δευτέρου βαθμού (μερική ρήξη συνδέσμου) και ο Αλωνεύτης ταλαιπωρήθηκε από εκ γενετής πρόβλημα σπονδυλολίσθησης.

 

* Δημοσιεύθηκε στο Κ SPORTS στις 3/5  και στο  24sports.com.cy

Previous post

Τα «μαγικά» χαρτάκια του τελικού

Next post

Μαγεύει η Έμιλι! (pics-vids)