Αναλύουμε τα «μαγικά» του Μιλόγεβιτς
Σε 7 περίπου εβδομάδες, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έχει μεταμορφώσει τον ΑΠΟΕΛ βελτιώνοντας τον σε μεγάλο βαθμό σε πολλούς τομείς. Παρουσιάστηκε από τους γαλαζοκίτρινους τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στον Αρχάγγελο και την επόμενη μέρα, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο, στον αγώνα κυπέλλου με τον Αχυρώνα/Ονήσιλο, οδηγώντας τον ΑΠΟΕΛ σε μια εύκολη νίκη – πρόκριση με 3-0.
Ακολούθησαν 7 αγώνες στο πρωτάθλημα με ισάριθμες νίκες (Ακρίτας – ΑΠΟΕΛ 1-2, ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ 1-0, Απόλλων – ΑΠΟΕΛ 0-1, ΑΠΟΕΛ – ΕΝΠ 2-0, Δόξα – ΑΠΟΕΛ 0-1, ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια 4-0 και Νέα Σαλαμίνα – ΑΠΟΕΛ 1-3) και καλές εμφανίσεις. Ο Σέρβος τεχνικός κάνει εξαιρετική διαχείριση του δυναμικού που βρήκε στον «Αρχάγγελο» και έδωσε στον ΑΠΟΕΛ πλάνο και ταυτότητα ομάδας που ξέρει να φτάνει στην ουσία.
Διέγνωσε σωστά τα προβλήματα και τα διόρθωσε
Αναλαμβάνοντας το πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας των γαλαζοκιτρίνων, έκανε πρώτιστα πολύ σωστή διάγνωση των προβλημάτων – αδυναμιών της ομάδας, που δεν ήταν δημιουργική και αποτελεσματική ενώ δεν είχε συνοχή. Αμυντικά ήταν ευάλωτη στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων. Έτσι δέχτηκε το γκολ από την Πάφο και με τον ίδιο τρόπο δέχτηκε το γκολ που του στοίχησε την ήττα, στον αγώνα με τον Άρη.
Σε κάθε προπόνηση δούλεψε και δουλεύει για να βελτιώσει τον ΑΠΟΕΛ σε όλους τους τομείς. Προσπάθησε με επιτυχία να γνωρίσει όσο καλύτερα γίνεται τους ποδοσφαιριστές του και αφού αξιολόγησε το επίπεδο φυσικής κατάστασης τους, μαζί με τους συνεργάτες του, τους βοήθησε να βελτιώσουν το επίπεδο της αγωνιστικής τους κατάστασης.
Έκανε την ομάδα πιο συμπαγή (compact) όταν αμύνεται
Με μια «μαγική» του κίνηση έκανε ατσάλινο τον αμυντικό μηχανισμό. Προκειμένου να μην είναι ευάλωτη η ομάδα του στις γρήγορες αντεπιθέσεις των αντιπάλων, όταν ο αντίπαλος είχε τη μπάλα και ο ΑΠΟΕΛ αμυνόταν, μάζευε την ομάδα του κάνοντας την πιο συμπαγή (compact) σε σύστημα 4 – 4 – 2. Την διάφορα έκανε οι οδηγίες του προς τους δύο εξτρέμ να συγκλίνουν προς τον χώρο του κέντρου για να δίνουν βοήθειες στους δύο άλλους μέσους. Επίσης προσπάθησε να ελέγξει τον ρυθμό ζητώντας από τους παίκτες του να παίζουν με σίγουρες μεταβιβάσεις της μπάλας, για να διατηρήσει την κατοχή.
Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια
Είχε όμως και άλλους «λαγούς» το «μαγικό» καπέλο του. Μονιμοποίησε τον Γεωργιανό «γίγαντα» Λάσια Τβάλι ως παρτενέρ του Κρέσπο στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Έτσι έδωσε ύψος στον κεντρικό άξονα ενώ βάζοντας τον αριστεροπόδαρο Τβάλι, αντί τον δεξιοπόδαρο Καρώ, μετατόπισε τον ηγέτη Κρέσπο στην φυσική του θέση, ως δεξιός κεντρικός αμυντικός και οι αντίπαλοι επιθετικοί έχασαν… το φως τους και τη μπάλα.
Όπως προαναφέραμε δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει στην φυσική κατάσταση κάποιων παικτών που για διάφορους λόγους υστερούσαν σε φυσική κατάσταση. Κυρίως οι Μπλουμ, Ντογκαλά, παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι προς το καλύτερο μετά την τελευταία διακοπή που είχαμε στο Πρωτάθλημα μας.
Απόλυτα επιτυχημένο rotation
Άλλο σημαντικό επίτευγμα του Σέρβου… θαυματοποιού είναι το απόλυτα επιτυχημένο rotation που έκανε υποχρεωτικά λόγω τραυματισμών και τιμωριών. Αξιοποίησε τον Κύπριο τερματοφύλακα Ανδρέα Χριστοδούλου που κάλυψε την απουσία του Μπέλετς.
Όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τους βασικούς ακραίους μπακ, Τσεπάκ και Φεράρι, με τους Σούσιτς, Γουίλερ και Σατσιά, όχι μόνο δεν φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα αλλά οι αντικαταστάτες ήταν από τους ιδιαίτερα διακριθέντες με αποκορύφωμα την εμφάνιση του «στρατιώτη» Γιάννη (Σατσιά) στον πρόσφατο αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα.
Στο διάστημα που δεν είχε τον Κοσταντίνοφ, κάλυψε την απουσία του είτε με τον Μπλουμ, είτε με τον Ντάλσιο. Επίσης βρήκε τις λύσεις με εσωτερικές κινήσεις, όταν έχασε τον φορμαρισμένο Δώνη αλλά και τον βασικό του σέντερ φορ τον Κβιλιτάια.
Η «μαγική» τριάδα στη μεσαία γραμμή
«Έκτισε» μαγική τριάδα στη μεσαία γραμμή με τον εξαιρετικό Κονσταντίνοφ, το μαέστρο Σαρφό και τον σούπερ Βιγιαφάνιες που άρχισε να δείχνει την τεράστια κλάση του. Όταν ο Αργεντινός μέσος απουσίασε αναγκαστικά, ο Μιλόγεβιτς άλλαξε με επιτυχία την διάταξη στο κέντρο, που συνέχισε να είναι η πιο δυνατή γραμμή των γαλαζοκιτρίνων. Έκανε ξεκάθαρο στους τρεις ποιοτικούς μέσους τους ρόλους τους στο παιχνίδι, με τον Βούλγαρο να επικεντρώνεται στην αναχαίτιση των αντιπάλων, τον Σαρφό να ξεκινά τις επιθετικές προσπάθειες και τον Βιγιαφάνιες να ενώνει τη μεσαία γραμμή με την επίθεση. Όλα αυτά που έκανε δείχνουν την ικανότητα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς να διαχειρίζεται άριστα το ρόστερ που έχει.
Δυνατή προσωπικότητα, αυστηρός και δίκαιος
Από όσους είναι πιο κοντά του και τον γνώρισαν επί το έργο, μάθαμε ότι είναι ένας αυστηρός προπονητής αλλά όχι απρόσιτος για τους παίκτες του. Πιστεύει πολύ στην πειθαρχία και δεν επιτρέπει χαλάρωση και εφησυχασμό. Τους θέλει απόλυτα συγκεντρωμένους στο παιχνίδι και πειθαρχημένους στο πλάνο του. Ζητά και απαιτεί πλήρη επαγγελματισμό. Είναι δίκαιος με τους παίκτες του και ανταμείβει όσους προσπαθούν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες. Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση των παικτών του.
Σαν ένας νέος «στρατηγός»
Χωρίς υπερβολή μετά τον «στρατηγό» Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο ΑΠΟΕΛ φαίνεται να βρίσκει στο πρόσωπο ενός άλλου Σέρβου τεχνικού, του 52χρονου Βλάνταν Μιλόγεβιτς, τον προπονητή που έψαχνε για να κερδίσει την χαμένη αίγλη του και να επιστρέψει στην κορυφή που τόσο πολύ του έλειψε, αλλά και στο να βρει μετά από τέσσερα χρόνια το «Άγιο Δισκοπότηρο του» το χρυσοφόρο Champions League. Ναι, δεν είναι καθόλου εύκολο… Όμως με το Μιλόγεβιτς στο τιμόνι, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Οι χιλιάδες ΑΠΟΕΛίστες το πιστεύουν και το δείχνουν έμπρακτα.
Άρθρο του Γιώργου Παττίχη στο 24sports