ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠοδοσφαιρο

«Αλ-Τάαμαρι: Νέος Σαλάχ, Μέσι ή Μαραντόνα;

Aφιέρωμα του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Νικόλα Ακτύπη στην ιστοσελίδα «menshouse.gr» για τον Ιορδανό εξτρέμ που κάνει «μαγικά».

Στις 29 Μαΐου ο ΑΠΟΕΛ επισημοποιεί την απόκτηση του Μούσα Αλ-Τάαμαρι (αν και ακόμα οι δημοσιογράφοι δεν είναι απολύτως σίγουροι για το πού ακριβώς μπαίνει ο τόνος στο επώνυμό του) και η ανακοίνωση καταλήγει με την ευχή ο ηλικίας 21 ετών Ιορδανός να πανηγυρίσει πολλούς τίτλους και ευρωπαϊκές επιτυχίες με την ομάδα. Πριν καν συμπληρωθούν 6 μήνες από εκείνη την μέρα φαίνεται ήδη πως κάτι τέτοιο συγκεντρώνει πια ελάχιστες πιθανότητες για να συμβεί.

Και αυτό όχι επειδή ο νεαρός δοκιμάστηκε και απέτυχε στο μέχρι στιγμής πέρασμά του από τους πρωταθλητές Κύπρου, αλλά διότι πρόλαβε ήδη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αποδείξει πως οι συγκρίσεις με τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που τον συνόδευαν, μόνο τυχαίες δεν είναι. Σαλάχ, Μέσι ή Μαραντόνα της Ιορδανίας;

Στην Ιορδανία οι φίλοι του ποδοσφαίρου βλέπουν στο πρόσωπό του τον δικό τους «Μεσσία». Έναν παίκτη που ελπίζουν να έχει την ίδια επιρροή με εκείνη του Μοχάμεντ Σαλάχ στην Αίγυπτο. Γι’ αυτό και το πρώτο προσωνύμιο που του «κόλλησαν» ήταν «Ιορδανός Σαλάχ». Στην πορεία κάποιοι το προχώρησαν λίγο παραπάνω κι έκαναν λόγο για τον «Μέσι της Ιορδανίας», ενώ άλλοι το… τερμάτισαν, υποστηρίζοντας ότι ο τύπος που προήλθε από τα τμήματα υποδομής της Σαμπάμπ Αλ-Ορντόν και μάγεψε με τις εμφανίσεις του με τα χρώματα της Αλ Τζαζίρα είχε όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε… «Μαραντόνα της Μέσης Ανατολής»!

Ο ίδιος σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι ταυτίζεται περισσότερο με τον σούπερ σταρ της Μπαρσελόνα. Ενώ στο ερώτημα αν είναι μεσοεπιθετικός, ακραίος, φουνταριστός, δεκάρι ή οτιδήποτε, η απάντηση είναι μία: Είναι παιχταράς, σε όποια θέση πίσω από τον φορ κι αν του ζητήσεις να παίξει. Αν και φαίνεται πως η κίνηση από δεξιά του ταιριάζει καλύτερα. Τουλάχιστον με το δείγμα γραφής που έχει δώσει ως τώρα. Είναι βέβαιο πως το μέλλον του Αλ-Τάαμαρι κρύβει κι άλλες αγωνιστικές εκπλήξεις.

«Καψούρα» του προέδρου

Μπορεί για την Ελλάδα η αγορά της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται πολύ μακριά, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Κύπρο που συχνά εξετάζει περιπτώσεις παικτών από αυτή την λιγότερο γνωστή και δημοφιλή γωνιά του κόσμου. Το… σούσουρο που είχε προκαλέσει ο Αλ-Τάαμαρι έφτασε μέχρι την Λευκωσία. Εκεί όπου ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης σχεδίαζε ήδη την ομάδα της τρέχουσας σεζόν, προσδοκώντας πως η κατάκτηση του τίτλου θα έδινε στον σύλλογο την ευκαιρία να συμμετάσχει στους ομίλους του Champions League.

Όπως συνηθίζει στην εξαετή παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ, θα φέρει πολλούς ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων και ο Ιορδανός. Οι σκάουτερ της ομάδας τον είχαν παρακολουθήσει από κοντά και τον είχαν στο μικροσκόπιο για μήνες. Ο ίδιος ο προπονητής τον είδε αγωνιζόμενο στον τελικό Κυπέλλου και όταν οι συνθήκες έδειξαν ώριμες, ο Πετρίδης αποφάσισε να χειριστεί προσωπικά την υπόθεση. Ταξίδεψε στο Αμμάν, είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την διοίκηση και έκλεισε τον 21χρονο. Στην ανακοίνωση της μετεγγραφής ξεχώριζε κανείς το κλειστό τριετές συμβόλαιό του. Πολλοί μίλησαν για ρίσκο. Άλλοι άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους γνωρίζοντας ότι οι Κύπριοι είχαν προλάβει ομάδες από Βέλγιο και Ελβετία που είχαν δείξει επίσης ενδιαφέρον, αλλά πιάστηκαν στον ύπνο από την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων.

Απογοήτευση

Στο μυαλό των ανθρώπων του ΑΠΟΕΛ, μετά από την διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων, ήταν προφανώς η ευρωπαϊκή διάκριση. Πόνταραν πολλά στον Αλ-Τάαμαρι, που είχε οδηγήσει την Αλ Τζαζίρα στον τελικό του AFC Cup West Zone, σκοράροντας και στους δύο ημιτελικούς απέναντι στην πολύ πιο δυνατή Αλ Φαϊσάλι. Ωστόσο επί ευρωπαϊκού εδάφους τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα. Οι Κύπριοι δέχονται δυο απανωτά «χαστούκια». Πρώτα η Σούντουβα τους πετά εκτός προκριματικών Champions League και ακολουθεί νέο κάζο από την Αστανά για το Europa…

Το πρότζεκτ δείχνει να διαλύεται πριν καν ξεκινήσει να υλοποιείται και ήδη στην Κύπρο αρχίζουν οι γκρίνιες και η καταστροφολογία με αφορμή τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Στο επίκεντρο των ευθυνών μπαίνει ο πρόεδρος και φυσικά οι επιλογές του. Ούτε ο Αλ Τάμαρι ξεφεύγει από την κριτική, που γίνεται… χιονοστιβάδα μετά το «ατιμωτικό» εντός έδρας 5-2 από την Δόξα Κατοκωπιάς.

Η εκτόξευση

Λίγες μέρες μετά το πρωτοφανές κάζο και τα λαϊκά δικαστήρια, έρχονται τα πρώτα διαπιστευτήρια των ικανοτήτων του Ιορδανού. Στο εκτός έδρας ντέρμπι με την Ανόρθωση, η «Κυρία» επικρατεί 3-2, με τον Μούσα να πετυχαίνει το ένα γκολ και να κερδίζει τα  πέναλτι από τα οποία προήλθαν τα άλλα δύο. Σκοράρει ξανά κόντρα στην Ομόνοια και πραγματοποιεί τρομερή εμφάνιση με τον Απόλλωνα. Στο εντυπωσιακό 5-1, πετυχαίνει δύο τέρματα, δίνει μία ασίστ και κερδίζει πέναλτι. Μετατρέπει το ματς σε προσωπικό σόου και πλέον θεωρείται και είναι ο ηγέτης της ομάδας, πράγμα που αποδυκνείεται και πάλι στο επόμενο μεγάλο ματς.

Το αριστερό πόδι του χαρίζει στιγμές μαγείας, ενώ οι εμφανίσεις του στα μεγάλα παιχνίδια είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Άραβας με το 13 στην πλάτη χρειάστηκε λίγο καιρό για να προσαρμοστεί, αλλά από την στιγμή που αυτό έγινε, δεν σταμάτησε με τις ενέργειές του να δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον.

Αλ Τάμαρι: Νέος Σαλάχ, Μέσι ή Μαραντόνα; Ο παιχταράς του ΑΠΟΕΛ που ζει για τα μεγάλα ματς

Τα σενάρια

Πλέον στην Μεγαλόνησο η κουβέντα δεν είναι το αν θα φύγει ο Αλ-Τάαμαρι, αλλά πότε αυτό θα συμβεί. Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ γνώριζε (για την ακρίβεια ήλπιζε) πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και γι’ αυτό από την αρχή είχε κάνει λόγο για επένδυση. Κανείς, όμως, δεν περίμενε πως πριν συμπληρωθεί καν το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του –και χωρίς η ομάδα να παίζει στην Ευρώπη- θα γινόταν λόγος για τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Τα σενάρια για «σειρήνες» από Ιταλία δίνουν και παίρνουν. Τα ποσά που ακούγονται ζαλίζουν. Κάποιοι λένε για 18 εκατομμύρια ευρώ από την Φιορεντίνα… Σε περίπου ένα μήνα είναι πολύ πιθανό αυτό το ποσό να μοιάζει μικρό. Η Ιορδανία θα πάρει μέρος στο Κύπελλο Εθνών Ασίας και το πρώτο παιχνίδι της στον β’ όμιλο της διοργάνωσης θα είναι στις 6 Ιανουαρίου κόντρα στην Αυστραλία (Συρία και Παλαιστίνη οι άλλες δύο ομάδες). Όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω στον δικό της Σαλάχ, Μέσι ή Μαραντόνα. Τον άνθρωπο που δείχνει ικανός να αφήσει το δικό του, προσωπικό στίγμα στο ποδόσφαιρο, χωρίς να χρειαστεί την σύγκριση με κανέναν.

Previous post

Για τα διαιτητικά λάθη

Next post

Οι ξένοι επενδυτές και η ανάγκη για ρευστότητα