73 μεταγραφές από τον Δεκέμβριο του 2013
73 μετεγγραφές πραγματοποίησε ο ΑΠΟΕΛ από τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε κάθισε στον διοικητικό θώκο για δεύτερη φορά ο Πρόδρομος Πετρίδης. Οι γαλαζοκίτρινοι στο διάστημα αυτό πανηγύρισαν πέντε σερί πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και τέσσερις διαδοχικές προκρίσεις σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Επομένως, η πορεία της ομάδας βάση αποτελέσματων άγγιξε το τέλειο. Όμως, ο τεράστιος αριθμών προσθήκης ποδοσφαιριστών στις 11 μετεγγραφικές περιόδους αποτέλεσε αφετηρία έντονης κριτικής για τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ, καθώς αρκετοί εκ των νεοφερμένων είχαν αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, μερικοί στοίχισαν ένα σωρό λεφτά ώστε να αποζημιωθούν και να αποχωρήσουν. Άλλωστε, στην τελευταία Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας ανακοινώθηκε πως δόθηκαν τέσσερα εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.
H παραδοχή της διοίκησης Πετρίδη για την ανάγκη διαφοροποίησης του πλάνου ενίσχυσης και η πρόσληψη του Ντομένικο Τέτι στο πόστο του Διευθυντή Ποδοσφαίρου μαρτυρούν ότι οι γαλαζοκίτρινοι θέλουν να γυρίσουν σελίδα στον συγκεκριμένο τομέα.
Πέτυχε διάνα στις αγορές
Πάντως, τόσο η νυν διοίκηση του ΑΠΟΕΛ όσο και η προηγούμενη δικαιούνται να υπερηφανεύεται για τις επιλογές ποδοσφαιριστών για χάρη των οποίων δαπάνησαν χρήμα, ώστε να τους αγοράσουν από άλλες ομάδες.
Οι πλείστοι εξ αυτών πρόσφεραν από αρκετά έως πάρα πολλά στους γαλαζοκίτρινους.
-Ο Ιβάν Τριτσκόφσκι αγοράστηκε (επί ημερών Φοίβου Ερωτοκρίτου) από τον Ερυθρό Αστέρας έναντι 200 χιλιάδων ευρώ το 2010 και πωλήθηκε δύο χρόνια αργότερα στην Κλαμπ Μπριζ έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
-Για τον Αΐλτον Αλμέιδα ο ΑΠΟΕΛ πλήρωσε το καλοκαίρι του 2010 στην Κοπεγχάγη το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ και δύο χρόνια αργότερα τον «μοσχοπούλησε» 2,2 εκατομμύρια ευρώ στην Τέρεκ Γκρόζνι, με τον Βραζιλιάνο να εξαργυρώνει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της επικής πορείας στο Τσάμπθιονς Λιγκ της σεζόν 2011/12.
-Μισό εκατομμύριο ευρώ έβγαλε από το ταμείο του ΑΠΟΕΛ για τον Τόμας ντε Βινσέντι η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη το καλοκαίρι του 2014 (προηγήθηκε εξάμηνος δανεισμός) με τον Αργεντινό να πωλείται 1,8 εκατομμύρια ευρώ στην Αλ-Σαμπάμπ το καλοκαίρι του 2016.
-Ο Πιέρος Σωτηρίου αποτελεί την πιο κερδοφόρα αγοραπωλησία στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ και του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο Κύπριος επιθετικός αγοράστηκε από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας για 80 χιλιάδες ευρώ το 2013 και το καλοκαίρι του 2017 οι γαλαζοκίτρινοι έβαλαν στο ταμείο τους 2,5 εκατομμύρια ευρώ πωλώντας τον στην Κοπεγχάγη.
– Απόλυτα επιτυχημένη κρίνεται για τον ΑΠΟΕΛ και η μετεγγραφή του Ρόλαντ Σάλαϊ. Ο Ούγγρος σε διάστημα ενός χρόνου έκανε απόσβεση του ποσού των δύο εκατομμυρίων (σύμφωνα με τον Τύπου της χώρας του) που δαπανήθηκαν γι’ αυτόν με τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ της Φράιμπουργκ να αποτελούν την πιο συμφέρουσα πώληση στην ιστορία κυπριακής ομάδας.
Στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ βρίσκονται επίσης οι Γκάγιας Ζαχίντ (αγοράστηκε μισό εκατομμύριο από την Βαλερένγκα) και Μούσα Αλ-Τάαμαρι. Για τον Ιορδανό αν και δεν λέχθηκε επίσημα το ποσό αγοράς του τα ΜΜΕ της πατρίδας του έκαναν αναφορά για μετεγγραφή που κόστισε 450.000 δολάρια (περίπου 400.000 ευρώ). Πρόκειται για τους δύο ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη περιουσιακή αξία που έχει στο ρόστερ ο ΑΠΟΕΛ και με αυξημένες πιθανότητες μεταπώλησής τους.
Χρήματα δαπανήθηκαν και γι’ άλλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Ανδρέας Μακρής (δανεικός στην ΑΕΛ), Καρλίτος (δεν έπαιξε ποτέ, καθώς έφυγε το ίδιο καλοκαίρι για την Ανόρθωση) και Εμίλιο Ενσούε.
Goal