Καλαθοσφαιρα

14 Ιουνίου 1987: 34 χρόνια από τη μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ!

Με προπονητή τον Κώστα Πολίτη και παίκτες τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου Παναγιώτη Φασούλα, Νίκο Σταυρόπουλο, Αργύρη Καμπούρη, Μέμο Ιωάννου, Νίκο Λινάρδο, Παναγιώτη Καρατζά, Μιχάλη Ρωμανίδη, Νίκο Φιλίππου και Λιβέρη Ανδρίτσο κατακτούσε την Ευρώπη μέσα σε μια ατελείωτη γιορτή που είχε στήσει το ελληνικό κοινό, με το «μυθικό» 103-101 επί της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που έφερε το ελληνικό μπάσκετ σε σημείο να έχει 9 πρωταθλήματα Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο, 2 σε εθνικό και μία «κατοστάρα» στους Αμερικανούς, σημειώθηκε στις 14 Ιουνίου 1987. Η «σφραγίδα» ήρθε από τις βολές του Αργύρη Καμπούρη και, πριν από τους Σοβιετικούς, είχαμε βάλει από κάτω τους Γιουγκοσλάβους και τους Ιταλούς, ενώ στους ομίλους είχαμε περάσει και μαζί με τους Ισπανούς.

Κι όλα αυτά με την ομάδα του Κώστα Πολίτη να… ξεπερνάει τον εαυτό της πολλές φορές. Είναι χαρακτηριστικό πως νίκησε 2 φορές την υπερδύναμη Γιουγκοσλαβία, του Ντράζεν Πέτροβιτς, την πανίσχυρη Ιταλία στον προημιτελικό και -φυσικά- την Σοβιετική Ένωση του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ολοκληρώνοντας με τον πιο ιδανικό τρόπο μια πραγματική εποποιία!

Ο ήρωας: Αργύρης Καμπούρης

«Η πρόκριση βρίσκεται στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα», είχε εκφωνίσει ο Φίλιππος Συρίγος. Κα ποιος δεν ανατρίχιαζε με την περιγραφή. Και ποιος δεν ανατρίχιαζε με την ολύμπια ψυχραιμία του Αργύρη Καμπούρη, που έβαλε τις βολές και σήκωσε στα ουράνια ένα ολόκληρο έθνος!

Η τελική κατάταξη

1. Ελλάδα
2. Σοβιετική Ένωση
3. Γιουγκοσλαβία
4. Ισπανία
5. Ιταλία
6. Δυτική Γερμανία
7. Πολωνία
8. Τσεχοσλοβακία

Οι εποχές μπορεί να μην άλλαξαν, όπως ήλπιζαν οι Φατμέ τότε, αλλά αυτή η στιγμή θα μείνει ανεξίτηλη για πάντα στις μνήμες μας. Και θα κουβαλιέται σαν «βαριά» κληρονομιά σε κάθε γενιά.

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.

Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τκατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.

Previous post

Έτοιμη και η επόμενη… τριάδα

Next post

Μερκής: «Κορυφαίοι Οκριασβίλι, Κβιλιτάια»